12 Alevi Derneği'nden 38 Dersim Katliamı açıklaması

12 Alevi Derneği'nden 38 Dersim Katliamı açıklaması
Dersim Katliamı’nın yıl dönümünde, 12 Alevi Derneği, 4 Mayıs'ın Dersim 38 Tertelesi günü olarak kabul edilmesini ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

Dersim’de, Alevi Bektaşi Federasyonu, Ankara Dersimliler Derneği, Ankara Vartolular Derneği, Ankara Divriği Kültür Derneği, Demokratik Alevi Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kızılırmak Yerel Dernekleri Federasyonu, Sivas-Gürün Yuva ve Külahlı Dernekleri'nden oluşan 12 Alevi derneği vakıf ve federasyonu, 1937-1938 yılları arasında gerçekleşen Dersim Katliamı'nın yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, 4 Mayıs'ın Dersim 38 Tertele ve anma günü olarak kabul edilmesi ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması istendi.  

'DERSİM KATLİAMI İLE YÜZLEŞİN'

Meclis'te, Dersim 1937-38 Tertelesi Araştırma Komisyonu’nun kurulmasına ve Dersim halkı üzerinde yürütülen inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmesine vurgu yapılan açıklamada, 4 Mayıs tarihinin Dersim 38 Tertelesi günü olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edildi. 1937-1938 yılları arasında gerçekleşen Dersim Katliamı ile bir an önce yüzleşilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, Dersim isminin iade edilip, Dersim halkından özür dilenmesi gerektiği ve katliamdan hemen sonra evlatlık olarak verilen çocukların akıbetinin sorulması istendi.

'SEYİT RIZA VE ARKADAŞLARININ MEZARI NEREDE?'

Son olarak açıklamada, Seyit Rıza ile dava arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması ve Dersim’i insansızlaştırmak için yapılan baraj ve HES projelerinin iptal edilmesi talep edildi. (M.A)

Öne Çıkanlar