'18 ayda 21 bin 957 çocuk hamile olarak kayıtlara geçti'

'18 ayda 21 bin 957 çocuk hamile olarak kayıtlara geçti'
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi, CHP'nin 'istismar sonucu hamile bırakılan çocuklar'la ilgili bazı sorularına yanıt vermekten kaçındı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, ‘çocuk annelik’ hakkında CİMER’e yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtları kamuoyuyla paylaşınca durumun vehameti ortaya çıktı.

İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 18 yaş altı gebeliklerin adli makamlara bildirilmemesi skandalının ortaya çıkması üzerine konuyu çeşitli soru ve Meclis araştırma önergeleri ile Meclis gündemine taşıyan CHP'li Şeker, resmi verilere göre 18 ayda 21 bin 957 çocuğun gebe olarak hastanelerde kayıt altına alındığını açıkladı.

Araştırma önergesi reddedilen, soru önergesine cevap verilmeyen Şeker’in bilgi edinme başvurusuna CİMER’den verilen yanıta göre, 2017 yılı genelinde ve 2018 yılının ilk 6 ayı içerisinde, yani toplamda 18 aylık bir süre zarfında, her gün 40’dan fazla çocuğun anne olmaya zorlandığı anlaşılıyor.

CİMER BİR ÇOK SORUNUN YANITINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR

CİMER'in hazırladığı belgelerde de gerçeklerin gizlenmeye çalışıldığını belirten Ali Şeker, 'gebeliklerin yaşlara göre dağılımı' ve 'kayıtlara geçen en küçük gebe çocuğun yaşı' gibi sorularının yanıtsız bırakıldığını söyledi:

"Bu verilere göre, ne yazık ki her gün 40’tan fazla çocuğumuz, daha kendileri birer çocukken, okul sıralarında derslerini dinlemek yerine, anne olmaya zorlanmış. Ne yazık ki CİMER vasıtası ile edindiğimiz bilgilerde de gerçekler gizlenmeye çalışılmış. Gebeliklerin yaşlara göre dağılımı ve kayıtlara geçen en küçük gebe çocuğun yaşı gibi sorularım yanıtsız bırakıldı" dedi.

SİYASİ İKTİDAR, ÇOCUKLARI TECAVÜZCÜLERİYLE EVLENDİRMEYE ÇALIŞIYORDU 

Geçtiğimiz yıl hükümetin bir gece yarısı önergesiyle çocukları tecavüzcüsüyle evlendirerek af getirmeye çalıştığını hatırlatan şeker, iktidarın muhalefetin gösterdiği güçlü tepki nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldığını söyledi:

"Çocuk annelikle mücadele etmek için çaba göstermesi gereken hükümet; gece yarısı kanun önergeleri ile çocuk anneliği, çocuk gelinleri özendiren, istismarcılara af getiren düzenlemeler için uğraş verdi. Okullarda ders kitapları aracılığıyla buluğ yaşına giren (kız çocuğu için 9 yaş, erkek çocuğu için 12 yaş) çocuk kendi başına evlenebilir şeklinde eğitimler verilirken iktidar suskunluğunu korumayı tercih etti. Kanunu çıkaramadılar ancak adli makamlara bildirim yapmayarak fiili durum yaratıyorlar. Bu tercihin sonu da her gün 40’tan fazla çocuğumuzun anneliğe zorlanması sonucunu doğurdu."

CİMER'İN YANIT VERMEDİĞİ SORULAR

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker'in bilgi edinme talebiyle CİMER'e yaptığı başvuruda yanıtsız bırakılan sorular şöyle:

  • 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında Türkiye genelinde kayda geçen 18 yaş altı gebe çocuklarımızın yaşlara göre dağılımı nasıldır? Kayıtlara geçen en küçük gebe çocuk yaşı kaçtır?
  • 2018 yılı içerisinde ortaya çıkan ve yukarıda değinilen iki sağlık skandalı da göz önüne alındığında çocuk gebelerin yetkili makamlara bildirilmesi konusunda hastane yetkilileri ve sağlık çalışanları yalnızca gebe poliklinikleri ve doğumhanelere başvuran vakaları dikkate almaktadır. Gebe polikliniği ve doğumhanelere başvuran çocuk gebelerin yanı sıra çocuk polikliniği başta olmak üzere diğer branş ve polikliniklere başvuran çocuk gebelerin takip ve tespiti için alınan önlemler nelerdir?
  • 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında gebe polikliniği ve doğumhaneler dışındaki diğer polikliniklere ve branşlara başvuran ve gebe oldukları tespit edilen 18 yaş altı çocuk gebe sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın illere ve hastanelere göre dağılımı nasıldır?
  • Bu çocuklarımızın kaçı ile ilgili olarak sorumlu Sosyal Hizmetler Uzmanı vasıtasıyla İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi’ne bildirim yapılmıştır?

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar