3 ayda 3 milyon yeni icra dosyası: Yurttaşın borcu 1 trilyonu aştı

3 ayda 3 milyon yeni icra dosyası: Yurttaşın borcu 1 trilyonu aştı
CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, yurttaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borçları ve icra dosyalarındaki artışa dikkat çekerek önlemlerin yetersizliğine vurgu yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borçları ve icra dosyalarındaki artışa ekonomiyle ilgili rakamsal verilere dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurttaşların bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının 1 trilyon 80 milyona, icra dairelerindeki dosya sayısının ise 23 milyon 464 bine çıktığını belirterek, "AK Parti’nin ekonomi politikası, vatandaşı borç sarmalına sürükledi, insanların borçtan nefes alacak hali kalmadı" dedi.

Karar'da yer alan habere göre, yurttaşın alım gücünün düşmesi, tarımsal üretimdeki maliyet artışının neden olduğu olumsuzluklar ve esnafın içinde bulunduğu mali sıkıntılardan da bahseden Ömer Fethi Gürer, "Vatandaşın borçları katlanarak artıyor, icra dosyalarının sayısı ülke nüfusunun ülke nüfusunun 3’te birine yaklaştı" açıklamasını yaptı.

KREDİ KARTI BORÇU 238 MİLYAR LİRAYI AŞTI

Nisan ayı verilerine göre, ülkemizde bireylerin; konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borçlarının takipteki borçlar dahil 1 trilyon 80 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, borçların 841 milyar lirasının konut, taşıt ve ihtiyaç gibi bireysel kredilerden, 238 milyar lirasının ise kredi kartından kaynaklanıyor olduğunu aktardı.

BANKLARIN İCRAYA VERDİĞİ TAKİPTEKİ BORÇ MİKTARI 26,9 MİLYAR LİRA

Zamanında ödenemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçların 26,9 milyar liraya ulaştığını belirten Gürer, vatandaşların varlık yönetimi şirketlerine olan borçlarının 30,7 milyar liraya TOKİ’ye olan borçlarının ise 27 milyar lirayı bulduğunu belirtti.

3 AYDA 3 MİLYON YENİ İCRA DOSYASI

Nisan ayı verilerine göre vatandaşların, tahsili gecikmiş borçlar dahil bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcunun 1 trilyon 1347milyar lira olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın ilk 3,5 ayında icra ve iflas dairelerine toplam 3 milyon 14 yeni dosya geldiğini ve yeni gelen dosya yasının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,3 arttığını ifade etti.

İCRADAKİ DOSYA SAYISI 24 MİLYONA YAKLAŞIYOR

CHP Milletvekili Gürer, İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının son bir yılda 1 milyon 617 bin adet artarak 15 Nisan itibariyle 23 milyon 464 bine çıktığını da vurguladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başta gübre ve mazot olmak üzere tarımsal girdilerdeki maliyet artışın üretici fiyatlarını da artırdığına dikkat çekerek, "Sadece gübre fiyatları bir yılda yüzde 342 oranında arttı. Resmi rakamlara göre yüzde 84,11 olarak açıklanan üretici fiyat artışının gerçekte en az yüzde 200 olduğu belirtiliyor. Böyle bir ortamda üretici üretimde zorlanıyor, Gelir azalmasına rağmen üretmeye devam eden üreticini kar edemiyor, tüketici ise ne yazık ki çok yüksek fiyatlarla ürün almak zorunda kalıyor, bu nedenle de ürün alamayanların ya da alması gerektiğinin çok az miktarını alabilenlerin sayısı da her geçen gün artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

3 AYDA 29 BİN ESNAF KEPENK KAPATTI

Bu sorunlu ekonomik tabloda esnafın durumunun da iç açıca olmadığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Vatandaşın alım gücünün düşmesinin yanında dükkan kirası, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına gelen artışlar ve diğer girdi maliyetleri esnafı da perişan etti. Bu yılın ilk 3 ayında 29 bin 360 esnaf kepenk kapattı" şeklinde konuştu.

RAKAMSAL VERİLER KÖTÜ, ÖNLEMLER YETERSİZ

Rakamların ülkemizde ekonominin iyi yönetilmediğini net bir şekilde ortaya koyduğuna da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sözlerine şöyle devam etti:

"Sorunların bir nebze de olsun aşılabilmesi için siyasi iktidarın yapması gereken ilk iş, tarımsal üretimin artırılmasına yönelik düzenlemeleri hayata geçirmek olmalıdır. Üretici desteklenmeli, yem, gübre ve mazot gibi girdiler zamları karşısında ciddi önlemler alınmalıdır. Elektrik ,akaryakıt ve doğal gaz zamları ile oluşan sorunlarda mağdur olan kesimlere destek yaratılmalıdır. yıllar itibariyle azalan ekim alanları yeniden artırılmalı, vatandaşın köye dönüşü sağlanmalı ve tarımsal maliyet artışı önlenmelidir. Üretimi olmazsa, içinde bulunduğumuz vahim tablo daha da sorunlu bir hale dönüşebilir. Bugüne kadar iktidar zamlar ile yarattığı ekonomik tıkanmayı çözecek ciddi önlemlerde üretememiştir, mutlaka dar, sabit gelirliler için iyileştirme sağlanmalı, asgari ücret ve emekli maaşları artırılmalı ,esnaf ve çiftçi için rahatlatıcı önlemler alınmalıdır."

Öne Çıkanlar