51 kişi gözaltına alındı, dosya avukatlara yasaklandı

51 kişi gözaltına alındı, dosya avukatlara yasaklandı
Aralarında siyasetçi ve avukatların da olduğu 51 kişi gözaltına alındı. Gözaltılarla ilgilenmek isteyen avukatlara da mahkeme kararıyla yasak getirildi.

ARTI GERÇEK-Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında İHD Merkezi Hapishane Komisyonu üyesi ve eski Gaziantep Şube Başkanı Av. Ahmet Hartavi ile İHD üyesi 51 kişi 14 Kasım’da gözaltına alındı. 51 kişinin gözaltı süresi ikinci kez 4 gün daha uzatıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak İHD Antep Şubesi eski başkanı ve hala Merkezi Hapishane Komisyonu üyesi olan Hartavi’nin cezaevlerindeki hak ihlallerini raporlayan bir avukat olduğunu belirtti. Mahpusların temel hak ve özgürlükleriyle, insan hakları ihlallerini avukatlık mesleğinin gereği olarak yaptığını vurgulazan İHD, "Bu nedenle bugün gözaltında olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

HUKUKTA KURUCU UNSUR OLAN AVUKATLARA MAHKEME KARARIYLA YASAK GETİRİLDİ

"Gözaltına alınanların aynı zamanda HDP’nin il eş başkanları ve yöneticileri ile üyeleri olduğu dikkate alınırsa HDP’ye yönelik siyasi bir operasyon yapıldığı da anlaşılmaktadır" denilen açıklamada, gözaltına alınan 51 kişinin dosyalarına bakmak isteyen avukatlara da mahkeme kararıyla yasaklama getirildiği belirtildi. Açıklama şöyle devam etti:

"Soruşturma dosyasında Gaziantep Barosu’na kayıtlı 6 avukatın Sulh Ceza Hâkimliği kararı ile dosyadan yasaklandığını öğrenmiş bulunmaktayız. 676 sayılı KHK’nin 2. Maddesi ile değiştirilen 5271 sayılı Kanunun 151 inci maddesine göre alınan bu tedbirin keyfi olduğu, avukatlık mesleğinin engellenmek istendiğini ve böylece savunma hakkının tamamen kısıtlandığını belirtebiliriz. Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler (Havana Kuralları)’nın 14. maddesine göre avukatlar müvekkillerinin haklarını korurken ve adaletin gerçekleşmesine çalışırken, ulusal ve uluslararası hukukun tanıdığı insan haklarını ve temel özgürlükleri yüceltmeye çalışırlar ve hukuka ve hukukçuluk mesleğinin kabul görmüş standartlarına ve ahlaki kurallarına uygun biçimde serbestçe hareket ederler."

‘TERÖRİSTLERİN İT SÜRÜSÜ GİBİ AVUKATLARI VAR’

"Ancak Türkiye’de uluslararası hukuk tarafından tanınan haklar çerçevesinde halkın adalete erişimi için mesleki faaliyetini yürüten ve insan haklarını yücelten avukatlar siyasi iktidarın ve yargı erkinin hedefi olmaktadır. Nitekim 14 Kasım günü TBMM’de HDP milletvekillerine karşı MHP milletvekili tarafından söylenen "O teröristlerin it sürüsü gibi avukatları var" sözleri de bu zihniyetin somut bir göstergesidir. Bu zihniyeti ve bu sözleri sarf edenleri de kınıyoruz."

’51 KİŞİYİ BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILSIN’

İHD açıklamasının sonunda, Avukat Hartavi’nin de olduğu gözaltındaki 51 kişinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. "Gözaltına alınanların soruşturmalarının tutuksuz yürütülmesini ve bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz" çağrısı yaptı.

Öne Çıkanlar