Demokrasi Nöbeti'ne müdahale: Çok sayıda gözaltı

Demokrasi Nöbeti'ne müdahale: Çok sayıda gözaltı
Diyarbakır, Mardin ve Van'da HDP'li belediyelere kayyım atanmasına karşı 53 gündür süren eylemler yasaklandı. Polis vekillere müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri eş başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının ardından 3 kentte başlayan Demokrasi Nöbeti 53. gününde yasaklandı. 

Diyarbakır'daki protesto eylemlerinin adresi olan Büyükşehir Belediyesi'nin karşısındaki Lise Caddesi sabah saatlerinde polis tarafından kapatıldı. Lise Caddesi üzerinde bulunan eylem alanının giriş ve çıkışları TOMA ve zırhlı araçlarla kapatıldı. Alana çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Alana gazeteciler dahil hiç kimsenin girişine izin verilmedi. 
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, partililer ve yurttaşlar nöbetin sürdürüldüğü yere geçmek istedi. Caddeyi bariyerlerle kapatan polis, geçişlere izin vermeyeceklerini söyledi. Dersim Dağ ile tartışan polis, Diyarbakır Valiliği'nin 3 Ekim'de kentte 15 gün boyunca eylem ve etkinlikleri yasakladığını iletti. 

Milletvekili Dağ ile arasında yaşanan tartışmada polis, "Akşamdan bu yana halkı çağırıyorsunuz. Bu eyleme müsade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Dağ, 52 gündür burada olduklarını ve hiçbir olay çıkmadığını belirterek engellemeye tepki gösterdi. Polis ise 5 dakika içinde dağılmaması durumunda müdahale edileceğini söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları da polisle görüştü. Farisoğulları, bunun demokratik bir eylem olduğunu, engellemenin kabul edilemeyeceğini söyledi. Polis amiri, geceden bu yana eylem cağrısı yapıldığını tekrarlayarak, protestonun amacını aştığını savundu, "Kapalı alanda açıklamanınızı yapın. Burada müsadece etmeyeceğiz" dedi. 

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Eyleme izin verilmemesi üzerine Lise Caddesi’nden HDP İl Binası önünde açıklama yapmak isteyen partililere polis tazyikli su ve coplarla müdahale edildi. Polis saldırısında HDP milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ ve Musa Farisoğullları ile yurttaşlar darp edilirken, çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı muhabiri Fethi Balaman da polis şiddetine maruz kaldı. 

Polis saldırısı HDP binası çevresinde toplanan yurttaşlarca protesto edilirken, HDP binası önünde bekletilen ailelerin uzak bir noktaya taşındı. 
Müdahalede gözaltına alınanların isimleri şöyle:

Zeyyat Ceylan-HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı
M. Sayit Demir-HDP Diyarbakır İl Eş Başkan Yardımcısı
Ceylan Aslan-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Meclis Üyesi
Halef Caruş-HDP Diyarbakır İl Yöneticisi
Şahin Tanrıkulu-HDP PM Üyesi
Nevriye Çur-DBB Meclis Üyesi
Şehriban Özuğurlu-DBB Meclis Üyesi
Tahsin Donat-HDP İlçe Yöneticisi
A. Bahri Balav-HDP Üyesi
Emine Kaya-HDP Üyesi
Zeki Kanay-HDP Üyesi
Ruken Yılmaz-Lice Belediyesi Eş Başkanı
Fatma Kavmaz-HDP Bağlar İlçe Eş Başkanı
Mahmut Azarak-HDP Üyesi
Yunus Özdemir-HDP Üyesi
Muhammed Erkis-HDP Üyesi
Zülküf Birgül-HDP Ergani İlçe Eş Başkanı
Hüseyin Aytekin-HDP Üyesi
Yusuf Andan-HDP Üyesi
Yusuf Ziya Yavuz-HDP Üyesi
Kasım Pervane-HDP Kocaköy Belediyesi Eş Başkanı
Arzu Kızılkaya-HDP Üyesi
Şirin Aslan-HDP Üyesi
İbrahim Kaya-HDP Hani İlçe Yöneticisi

Öne Çıkanlar