ABD eski dışişleri bakanı Colin Powell öldü

ABD eski dışişleri bakanı Colin Powell öldü
ABD'nin eski dışişleri bakanlarından 84 yaşında multiple myeloma adlı kan kanseri olan Colin Powell'ın, Covid-19 kaynaklı komplikasyonlardan öldüğü açıklandı.

ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Colin Powell öldü. Powell'ın, 84 yaşında Covid-19 kaynaklı komplikasyonlardan öldüğü açıklandı.
Ailesinden yapılan açıklamada,  multiple myeloma adlı kan kanseri olan Colin Powell'ın iki doz aşı yaptırmış olduğu vurgulandı. Powell'ın, Walter Reed Askeri Tıp Merkezi'nde öldüğü belirtildi. Ailenin Facebook paylaşımında "Dikkate değer ve sevgi dolu bir koca, baba, büyükbaba ve büyük bir Amerikalıyı kaybettik" diye yazıldı.

Powell, Korfez Savaşı'na denk gelen 1989-93 arasında ABD genelkurmay başkanı ve Irak işgaline denk gelen 2001-05 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

Baba George Bush'un başkanlığı dönemindeki Genelkurmay Başkanlığı sırasında General Manuel Noriega'nın devrildiği Panama'ya yönelik ABD işgalinin (1989) ve Körfez Savaşı'yla ilgili Çöl Kalkanı ve Çöl Fırtınası harekatlarının (1991) planlanmasında önemli rol oynayan Powell, yine de uluslararası krizlerde askeri müdahaleyi nadiren ilk seçenek olarak savunması nedeniyle 'The Reluctant Warrior' (Gönülsüz Savaşçı) lakabını aldı.

George W. Bush'un başkanlığının ilk döneminde Dışişleri Bakanı olan Powell, bu kez 11 Eylül saldırıları sonrası kitle imha silahları yalanıyla Irak işgaline müttefikleri ve dünyayı ikna etme görevini üstlendi.

BM KONUŞMASI İÇİN ÖZÜR DİLEMİŞTİ

1991'deki Körfez Savaşı'nda George H.W. Bush yönetiminin genelkurmay başkanı olan Powell, George W. Bush yönetiminin dışişleri bakanı olduğu 2003'te, Irak savaşını meşrulaştırmak için BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı ve sonradan özür dilediği konuşmayla akıllara kazınmıştı.

Powell bu konuşmada, Saddam Hüseyin yönetiminin kitle imha silahlarını savaşa gerekçe göstermiş ve bu silahların varlığına ilişkin bazı 'kanıt'lar göstermişti. Ancak on binlerce kişinin öldüğü işgal sırasında o silahlar hiçbir zaman bulunamadı. Powell da 2005 yılında bu konuşmayı 'kariyerindeki utanç duyduğu kara bir leke' olarak niteledi.

Öne Çıkanlar