Emniyette tazyikli suyla işkence iddiası: 'Seni hadım ederiz'

Emniyette tazyikli suyla işkence iddiası: 'Seni hadım ederiz'
6 avukat işkenceye ilişkin suç duyurusunda bulunurken, polislerin imzalamadığı işkence tutanağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Komisyonu üyesi tarafından kayıt altına alındı.

Adana'da gözaltına alınan 3 kişi emniyette işkence gördüklerini açıkladı. Gözaltına alınanlardan Yusuf Tapan, tazyikli suyla işkence gördüğünü, 'Seni hadım ederiz' şeklinde tehdit edildiğini söyledi.

Adana Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Gasp Büro Amirliğince gözaltına alınan üç kişinin emniyette işkenceye uğradıkları, çırılçıplak soyulup yüzlerine tazyikli su sıkıldığı iddia edildi.

Müvekkili Yusuf Tapan'la yaptığı görüşmede yüzünde şişlikler gördüğünü söyleyen avukat Yusuf Işık, emniyette tutanak tutmak istedi. Ancak Işık'ın anlatımına göre polisler, ‘Görüşmeniz güvenlik nedeniyle sonlandırılmıştır’ diyerek kendisini emniyetten çıkartmak istedi. Işık konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Söz konusu olayı Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergelioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, "Sorumlular hakkında soruşturma açıldı mı?" diye sordu.

‘SENİ HADIM EDERİZ’ TEHDİDİ

5 gün önce Adana’da gözaltına alınan Yusuf Tapan, sistematik olarak darp, tehdit, hakaret ve ağır işkencelere maruz kaldığını avukatına iletti. Müvekkiliyle görüşen avukat Yusuf Işık, müvekkilinin çırılçıplak soyularak, tekmeli, tokatlı işkencelere ve hakaretlere maruz kaldığını anlattı. Müvekkile polis memurlarınca ‘seni hadım ederiz, sana cop sokarız’ tarzında tehditlerde bulunulduğunu söyleyen Işık, "Müvekkilin gözlerinde kızarıklık ve vücudunun çeşitli yerlerinde izler vardı. ‘Sırtüstü yatırılarak yüzüme tazyikli su sıktılar’ dedi. Bu sözleri üzerine tutanak tutmak için polis memurunu çağırdım. Görüşme odamıza baskın yapılırcasına kapıyı açtılar. Beni çıkartmaya çalıştılar. Çıkmayacağımı, isterlerse zorla çıkarmalarını söyledim. ‘Güvenlik nedeniyle görüşmeniz sonlandırıldı’ dediler. Sonrasında duydum ki işkence gören sadece benim müvekkilim değilmiş. 2 kişi daha aynı şekilde işkencelere maruz kalmış" dedi.

Diğer iki kişinin avukatları da müvekkilleriyle yaptıkları görüşmelerin ardından işkenceye olduğunu söyledi.

SUÇ DUYURUSU: ADLİ TIP DETAYLI MUAYENE YAPMADI

6 avukat, 3 kişinin emniyette uğradığı işkence nedeniyle Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulundu. Hakaret, tehdit, kasten yaralama, görevi kötüye kullanma, işkence nedeniyle suç duyurusunda bulunan avukatlar, müvekkillerinin hastane sevklerinin yapılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi. Yapılan suç duyurusunda emniyetteki işkence iddiaları şöyle anlatıldı:

"Müvekkillerimiz kaba dayak, ikrara zorlamaya yönelik psikolojik baskı, çıplak hale getirip onur zedeleyici tehditler gibi insanlık onuruna aykırı muamelelere maruz kalmışlardır. Maruz kaldıkları işkenceyi adli rapor için götürüldükleri adli tıpta dile getirmiş olmalarına rağmen detaylı beden muayeneleri yapılmamıştır. Müvekkillerimiz gözaltında ve maruz kaldıkları muamelenin devam ettiğine yönelik kaygılarımız var. Müvekkillerimizin ivedi bir şekilde detaylı muayeneleri yapılarak gördükleri işkencenin açığa çıkarılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını talep ediyoruz."

Emniyette tutulan, fakat polislerin imzalamaktan imtina ettiği işkence tutanağı da suç duyurusuna eklendi. Adana Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Komisyonu üyesi de iddiaları tutanak altına aldı.

MECLİS GÜNDEMİNDE

Olay, TBMM gündemine de taşındı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gergelioğlu, "Adana Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polisler hakkında tehdit ve hakaret suçuyla soruşturma açılmış mıdır?" diye sordu.

Gergerlioğlu’nun Soylu’ya sorduğu sorular şu şekilde:

-Yusuf Tapan isimli yurttaşın 10.09.2021 tarihinde Adana Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alındığı iddiası doğru mudur?

-Yusuf Tapan isimli yurttaşın gözaltında işkence ve kötü muamele gördüğü iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Adana Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polisler hakkında kötü muamele ve işkence suçuyla soruşturma açılmış mıdır? Eğer soruşturma açılmışsa akıbeti ne durumdadır?

-Yusuf Tapan isimli yurttaşa gözaltı esnasında tehditlere ve hakaretlere maruz kaldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Adana Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polisler hakkında tehdit ve hakaret suçuyla soruşturma açılmış mıdır? Eğer soruşturma açılmışsa akıbeti ne durumdadır?"

Gergerlioğlu ayrıca İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuru yaparak ilgililerden bilgi talep edilmesini istedi.

Öne Çıkanlar