Adana Geçinemiyoruz Platformu: Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz

Adana Geçinemiyoruz Platformu: Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz
"Krizi biz yaratmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz" diyen Adana Geçinemiyoruz Platformu, zamların geri çekilmesini ve ücretlere ek zam yapılmasını talep etti.

Adana Geçinemiyoruz Platformu, artan zamlara dikkat çekmek ve ücrette ek zam yapılması talebiyle Heykelli Park’ta basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Platformun çağrısıyla bir araya gelenler "Zam zam zam, artık yeter geçinemiyoruz. Ücretlerimize ek zam istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada "İnsanca yaşam istiyoruz geçinemiyoruz", "Ücretlere ek zam yapılsın geçinemiyoruz", "Zamlar geri alınsın geçinemiyoruz" dövizlerini taşındı. Açıklamada sık sık, "Zamlar geri alınsın, ücretler artırılsın" ve "Zam zulüm işkence işte AKP" sloganları atıldı.

'İFLASA SÜRÜKLENİYORUZ'

Basın metnini okuyan Adana Geçinemiyoruz Platformu adına Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, siyasi iktidarın ve arkasındaki sermaye güçlerinin ülkeyi tam bir yıkama sürüklediğini ve Türkiye’nin yoksulluk, yolsuzluk ile yasaklar ülkesi haline getirildiğine dikkat çekti. İşçi ve emekçilerin yaşam koşullarının iktidarın politikalarıyla  her geçen gün daha da kötüye gittiğini, ekonomik krizin yarattığı yıkımın faturasının ise emekçilere kesildiğini vurgulayan Kaya, "Zamlar, hayat pahalılığı, işsizlik, düşük ücretler, yüksek enflasyon, yüksek vergiler emekçilerin yaşamını çekilmez hale getirdi. Başta tarım olmak üzere her alanda dışa bağımlılık hızla artarken, köylüler ve üreticiler iflasa sürükleniyor. Enerji ve maden tekelleri karları uğruna doğanın talanı ve çevrenin yaşanmaz hale gelmesinde sınır tanımıyor. İşçilerin, emekçilerin sesleri ve talepleri görmemezlikten geliniyor" dedi.

'YOKSULLAŞARAK UYANIYORUZ'

Asgari ücretlilerin, emeklilerin, işçilerin ve kamu emekçilerinin göz göre göre sefalete terk edildiğini ifade eden Kaya, "Her gün daha da yoksullaşarak uyanıyoruz. Asgari ücretlilerin, kamu emekçilerinin, emeklilerin maaşlarına aldıkları zamlar çoktan eridi. Artık dayanak güçleri kalmadı. Biran önce maaşlarına gerçek enflasyon olan yüzde 150 zam yapılmalıdır" dedi.

TALEPLER

Kaya son olarak ise taleplerini ise şöyle sıraladı:

"* Tüm tüketim maddelerine yapılan zamlar geri alınmalı, KDV tamamen kaldırılmalıdır.

*Tükettiğimiz her şeye zam olarak yansıyan akaryakıt ürünlerinde ÖTV ve KDV sıfırlanmalıdır.

* İlk aşamada sadece geçtiğimiz dört ayda kamu emek kayıpların telafi edilmesi için maaşlarımız 2022 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 2 bin 200 TL artırılmalı, ardından maaşlarımıza dört aylık enflasyon farkı  (%24,21) eklenmelidir.

* İkinci aşamada Temmuz ayında en düşük kamu emekçisi maaşı; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

* Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayı beklenmeden hemen toplanmalı, asgari ücret insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çıkarılmalıdır.

* Bayramlarda tüm çalışanlara net asgari ücret tutarında bayram ikramiyesi verilmelidir.

*Halkın, emekçilerin cebinden alıp, yandaşlara aktarmanın aracı olan Kamu Özel İş birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılmalıdır.

* Özelleştirmeler iptal edilmelidir. Başta enerji üretim ve dağıtım şirketleri olmak üzere özel sektöre peşkeş çekilen tüm işletmeler, fabrikalar kamulaştırılmalıdır. Bir kez daha ifade ediyoruz. Krizi biz yaratmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz."a

Öne Çıkanlar