AİHM , Deniz Yücel davasında Türkiye'yi mahkum etti: 'Yargılanan gazeteciler için önemli karar'

AİHM , Deniz Yücel davasında Türkiye'yi mahkum etti: 'Yargılanan gazeteciler için önemli karar'
Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, AİHM'in kararının Türkiye’de işlerini yaptıkları için yargılanan gazeteciler açısından önemli olduğunun altını çizdi.

+GERÇEK-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Almanya Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in açtığı davada Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

AİHM, Yücel’in 2017 yılında yaptığı başvuruyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) güvenlik ve özgürlükle ilgili 5. maddesinin 1. ve 5 fıkralarıyla, ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili 10. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM’in gerekçeli kararında, Yücel’in suç işlediğinden şüphelenmek için "makul bir neden olmadan" gözaltına alınarak duruşma öncesi tutuklu kaldığı belirtilerek, Anayasa Mahkemesi’nin daha sonra Yücel’i haklı bulmasına rağmen kendisine uygun bir maddi tazminat ödeme kararı almamasını da ihlal nedeni saydı.

Mahkeme, eleştirel görüşleri yüzünden ve makul bir gerekçe olmadan Yücel’in gözaltına alınmasının hem kendisi hem de toplum için olumsuz etkileri olacağından dolayı ifade ve düşünce özgürlüğünün de ihlal edildiği görüşüne vardı.

Türkiye, karar gereği mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Yücel'e 13 bin 300 euro tazminat ödeyecek.

AVUKAT VEYSEL OK: AİHM'İN YÜCEL KARARI TÜRKİYE'DE YARGILANAN GAZETECİLER İÇİN ÖNEMLİ

AİHM’in kararını +Gerçek’e değerlendiren gazeteci Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok "Deniz Yücel’in gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanmasının keyfiliği ve hukuksuzluğu AİHM tarafından tescillenmiş oldu" dedi.

AİHM’in Deniz Yücel’in ifade özgürlüğünün ve hürriyet hakkının ihlal edildiği tespitinin Türkiye’de gazetecilerin işlerini yaptıkları için yargılanıp hapsedildiklerini göstermesi açısından önemli olduğunun altını çizen avukat Ok, "Anayasa Mahkemesi kararı çıktığında düşmesi gereken, hukuksuzluğu tescillenmiş ve dahası siyasi saiklerle bir gazeteciyi cezalandırmak amacıyla açılmış bir davada mahkum edildi" diye belirtti.

Avukat Veysel Ok

‘DİĞER DAVALARDA DA DERHAL BERAAT KARARI VERİLMELİ’

"Dahası, bu davadan iki dava daha çıkarıldı" ifadelerini kullanan Ok, şunları söyledi:

"AİHM kararıyla birlikte Yargıtay, Yücel’e verilen mahkumiyet kararını bozmalıdır. Mahkemeler de diğer iki davada derhal beraat kararı vermelidir. Biz tutuklamanın siyasi saiklerle ( 18.m. ihlali) yapıldığı iddiamızı büyük daireye de götüreceğiz. Hukuksal mücadele bitmiş değil."

NE OLMUŞTU?

Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel, dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin haberle ilgili ifadeye çağrılmış, "terör örgütü propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevk edildiği mahkemece 27 Şubat 2017'de tutuklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Yücel’i hedef göstererek "Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana 'Serbest bırakırsanız memnun oluruz' dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil" ifadelerini kullanmıştı.

Gazeteci Yücel, 14 Şubat 2017 ila 16 Şubat 2018 tarihleri arasında Türkiye’de tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Çok sayıda basın meslek örgütü Yücel’in tahliye edilmesi için çağrı yapmış, tepkilerin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel de devreye girmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) 2019 yılında aldığı kararda Türkiye’de bir süre tutuklu yargılanan gazeteci Deniz Yücel’in kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği kararı vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar