Akın: Avrupa hazır, AKP uyuyor

Akın: Avrupa hazır, AKP uyuyor
CHP'li Akın, Avrupa’da artan enerji fiyatlarına karşı ülkelerin vatandaşlarını korumak için acil önlem aldığını belirtirken, AKP hükümetinin yandaşları korumakla meşgul olduğunu söyledi.

Dünyada artan enerji fiyatlarına karşı Avrupa ülkelerinin yurttaşlarını korumak için aldığı önlemleri araştıran CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, pek çok ülkenin art arda destek paketleri açıkladığını belirtti. Avrupa, kara kışa hazırlanırken AKP iktidarının enerji fiyatlarındaki artışlara karşı adım atmadığını ve ‘uyuduğunu’ ifade eden Akın, "İktidar, sarayını ve yandaşlarını kolluyor. Kara kış fonu acilen kurulmalı" dedi.

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre CHP’li Akın, Avrupa’da artan enerji fiyatlarına karşı ülkelerin vatandaşlarını korumak için yaşama geçirdiği uygulamalarla ilgili bir çalışma hazırladı. Akın, AKP iktidarı ‘uyurken’, Avrupa ülkelerinin artan enerji fiyatlarına karşı aldığı önlemleri şöyle açıkladı:

"-Avrupa’da enerji fiyatları Nisan 2021’den bu yana artış gösteriyor. Türkiye’de ise son üç yıldır enerji fiyatları yükselirken; bu durumun arkasında yanlış politikalar nedeniyle Türk Lirası’ndaki olağanüstü artış gösteriliyor.

‘AVRUPA ÇÖZÜM SUNARKEN, AKP İKİ KATTAN FAZLA ZAM YAPTI’

"-Avrupa’da artış üzerine pek çok ülke acil çözüm paketlerini gündeme getirirken; AK Parti iktidarı Türkiye’deki artışlara karşın somut adım atmadı. Son 3 yılda elektrik ve doğal gaz faturaları vatandaşa yansıyacak şekilde iki kattan fazla arttı."

YOKSUL KESİME DESTEK PAKETLERİ

"-Fransa’da hükümet en yoksul ailelere enerjiye erişimlerini sağlamaları için 580 milyon Avro değerinde destek verme kararı aldı. İtalya yoksul kesimi korumak amacıyla 3 milyar Avro’dan daha fazla tutarda bir destek paketi açıkladı. İspanya’da ise toplam 2.6 milyar Avro tutarındaki bir paket devreye girdi."

ALMANYA ENERJİ VERGİSİNİ YÜZDE 43 İNDİRDİ

"-Belçika’da doğal gaz ve elektrik fiyatı artışlarına karşın yoksul halkın korunması için hane başına yapılan desteğin 700 Avro olacağı açıklandı. Almanya’da faturalara yansıtılan yenilenebilir enerji desteği vergisinin yüzde 43 oranında indirilmesi kararlaştırıldı.

-Avrupa Komisyonu; 27 AB üyesi ülkeye artan elektrik ve gaz fiyatlarına karşı alınabilecek tedbirleri sıraladı. Buna göre enerji üzerindeki vergilendirme oranlarına sınır getirilmesi ve vergilerin azaltılması tartışılıyor. Öte yandan yenilenebilir enerji destek programlarının finansmanının elektrik faturası dışındaki kaynaklara kaydırılması da gündemde."

‘İKTİDAR FATURALARI DÜŞÜNEN VATANDAŞI DEĞİL, SARAYINI VE YANDAŞLARINI KOLLUYOR’

CHP’li Akın, Avrupa karakışa hazırlanırken, AKP iktidarının ise uyuduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Vatandaş kış gelirken sürekli artan faturalar nedeniyle nasıl ısınacağını kara kara düşünüyor. İktidarın hiçbir adımı yok. Karakış fonu acilen kurulmalı. Vatandaşlarımız göz göre göre yoksullaştırılıyor. İktidar, vatandaşı değil, sarayını ve yandaşlarını kolluyor."

Öne Çıkanlar