'Bu faiz ile sert kışa girildi: Çok iflas, çok işsizlik'
Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerindeki faiz artışının ardından ekonomistlerden değerlendirme geldi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar verdi. Merkez Bankası faizi 625 baz puan artırdı. Dolar ilk etapta 40 kuruş düştü.
MERKEZ BANKASI FAİZ YÜKSELTTİ, DOLAR GERİLEDİ
Ekonomistler, Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısında politika faizinde artış yapacağını tahmin ediyordu. Ekonomistler en yüksek 725 baz puanlık, en düşük ise 275 puanlık artış tahmininde bulunmuştu.
Merkez Bankası'nın bugün aldığı kararla AKP döneminin en yüksek politika faizi artışı gerçekleşmiş oldu.
ERDEM BAŞÇI DÖNEMİ
Merkez Bankası AKP döneminin en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi. Merkez Politika faizini 625 baz puan artırdı. Daha önce ise Erdem Başçı döneminde 29 Ocak 2014 tarihinde politika faizi bir kez 550 baz puan artırılmıştı.
Merkez Bankası'nın bugünkü 625 baz puanlık faiz artış kararından önce Merkez Bankası 29 Ocak 2014 tarihinde olağanüstü toplanmış ve politika faizini 550 baz puan artırmıştı.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki heyet faizlere bir çözüm üretmeye hazırlığındaydı. Merkez Bankası Başkanı bu kez 2006’daki olağanüstü toplantıya da başkanlık eden Erdem Başçı'ydı.
Başçı'nın başkanlığındaki Para Politikası Kurulu politika faizini 550 puan yükseltmişti. TCMB bir haftalık repo faiz oranını yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltirken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 7.75'ten yüzde 12'ye, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 3.5'ten yüzde 8'e, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 10.25'ten yüzde 15'e, APİ borçlanma faizini ise yüzde 6.75'ten yüzde 11.50'ye yükseltmişti.
EKONOMİSTLER NE DEDİ
Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde gelen faiz artışı kararının ardından birçok ekonomistten değerlendirme geldi. İlk değerlendirmeyi Yalçın Karatepe yaptı, Karatepe kararın "Piyasanın da beklediğinin çok üstünde olduğunu" söyledi.
Dolar 6,55'i gördü. Faiz artış beklentisinin yüksek olduğu bir günde bu artış neden yaşanıyor acaba?
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) 13 Eylül 2018
Ümit Akçay ise faiz artışında şok etkisinin amaçlandığını belirterek şunları kaydetti:
"6.25 faiz artırımı, çok sert bir resesyonu garantilemiştir. TCMB, bunu açıklamasında 'iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır' diyerek teyit ediyor. TCMB bu karar ile döviz krizinin etkilerini faiz şoku ile azaltmayı amaçlanmış. Sert ekonomik daralma ile enflasyonun ve cari açığın düşmesi umuluyor. Özellikle TL ile borçlanmak zorunda olan KOBİ'lerin toplu iflasları, muhtemelen çeşitli kurtarma planları ile törpülenmeye çalışılacak."
"Buradaki risk şu: Bu şok faiz artışına rağmen -farklı nedenlerle- TL'nin hızla değerlenmemesi" diyen Akçay, "Eğer bu gerçekleşirse, o zaman en kötü senaryo işlemeye başlar" dedi.
6.25 faiz artırımı, çok sert bir resesyonu garantilemiştir. TCMB, bunu açıklamasında 'iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır' diyerek teyit ediyor. TCMB bu karar ile döviz krizinin etkilerini faiz şoku ile azaltmayı amaçlanmış.
— Umit Akcay (@umitak) 13 Eylül 2018
Kısa süre önce Hürriyet'teki yazılarına son veren ekonomist Uğur Gürses de, "En iyimser yorum şu olur; kallavi bir faiz artışı için CB'nı ikna ettiler. O da seçmene "itiraz şerhini" düşüyor, faiz karşıtı söylemini tekrarlayarak. Mealen "Ben istemedim ama bunlar yaptılar" demek için..." diye değerlendirme yaptı.
En iyimser yorum şu olur; kallavi bir faiz artışı için CB'nı ikna ettiler. O da seçmene "itiraz şerhini" düşüyor, faiz karşıtı söylemini tekrarlayarak. Mealen "Ben istemedim ama bunlar yaptılar" demek için...
— uğur gürses (@ugurses) 13 Eylül 2018
İktisatçı Mustafa Sönmez ise kararın doları 5.50'lere çekemeyeceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
"6.25 puan artış beklentilerin üstüdür ama çok da işe yaramayabilir. Doları 5.50'lere çekemez mesela Ama yolu açmıştır. Şimdi ikinci bir artışı zorlayabilir. TR yüksek ve yıkıcı faizin etkisi altına da girdi. Bu faiz ile sert kışa girildi. Uyum sağlamak zor. Çok iflas, çok işsizlik. 6.25 puan artışa rağmen doları 6.15-6.20 aralığında görüyorum Bu, hayra alamet değil. Demek ki çok caydırıcı olmadı Yüksek döviz yüksek faiz cenderesine girmiş bir ekonomi hayretmez Özet ; bu rejime güven yok Bunu hala anlayamayanlar var."
6.25 puan artış beklentilerin üstüdür ama çok da işe yaramayabilir Doları 5.50 lere çekemez
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) 13 Eylül 2018
mesela Ama yolu açmıştır Şimdi ikinci bir artışı zorlayabilir.
TR yüksek ve yıkıcı faizin etkisi altına da girdi
Bu faiz ile sert kışa girildi Uyum sağlamak zorÇok iflas,çok işsizlik
Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash kararı, ‘büyük bir hamle’ olarak olarak nitelendirdi. Atılan adıma ‘saygı duyduğunu’ kaydeden Ash, "Yoğun politik baskının karşısında zor bir karar ancak zemini ayarlamak, Türk Lirası, Türk varlıkları ve bankalara bir şans vermek için doğru" ifadesini kullandı.
Turkey - the market could not have hoped for a better result than this. Totally the correct decision. And the hike just in the base rate, so no messing with the LLW and lendi rate. The Turks just gave themselves a chance to dig themselves out of this crisis.
— Timothy Ash (@tashecon) 13 Eylül 2018
Ash, şöyle devam etti: "Türkiye’deki piyasalar bundan daha iyisini umamazdı. Tam anlamıyla doğru bir karar. Ve artış sadece baz oranda; yani LLW ve kredi faiziyle uğraşmayacak. Türkler, krizden çıkış yolunu kazmak için kendilerine bir şans verdi." (EKONOMİ SERVİSİ)