AKP, Miçotakis’ten 'darbeci' askerlerin iadesini bekliyor

AKP, Miçotakis’ten 'darbeci' askerlerin iadesini bekliyor
Ömer Çelik: Darbecilerin Yunanistan’a sığınması konusunda önceki hükümetin yaptığı hatalardan vazgeçmesi yönündeki beklentimizi buradan ifade etmek isterim.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, başbakanlığa yeni seçilen Kiryakos Miçotakis’ten, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a helikopterle kaçan askerlerin iadesini beklediklerdini söyledi. 

Çelik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bugünkü toplantıyla birlikte, Erdoğan'ın bütün AKP'li milletvekilleriyle görüştüğünü belirten Çelik, "Milletvekillerimizin soruları, analizleri, geçmiş ve önümüzdeki dönemle ilgili görüşleri genel merkezimiz tarafından kaydedildi. Belli konular, ilgili birimlere aktarılıyor" dedi.

Çelik, 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişiminin 3'üncü yılında gerçekleşecek törenler ile ilgili şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımız, saat 13.00’te Millet Camii'ndeki hatime katılacaklar. 14.00’te TBMM’deki özel oturuma katılacak, 16.00’da Ankara Emniyet Müdürlüğü binasının açılış töreni vardır. O gece şehit verdiğimiz polis kardeşlerimizi, gazilerimizi tekrar anacağız ve bu bina açılmış olacak. Akşam saat 20.00’de Atatürk Havalimanı’nda anma programı gerçekleşecek".

KANDİL OPERASYONU: IRAK'LA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Kandil'e yapılan kara ve hava operasyonlarına değinen Çelik, Hakurk Vadisi’nin "temizlenmesi" için operasyon düzenlendiğini ifade ederek, "Bazen Irak’tan eleştiren sesler geliyor ama geçen gün de gördüğünüz gibi; Irak’tan Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, İstihbarat Başkanı gelerek karşılıklı olarak görüşlerimizin aktarılacağı bir toplantı yapıldı. Cumhurbaşkanımız da bu heyeti kabul etti. Kandil, Mahmur ve Sincar’daki terör varlığının sonlandırılması için Irak makamlarıyla görüşülerek, Türkiye bu çabasını sürdürüyor." dedi.

‘BİZİ EN ÇOK ŞAŞIRTAN CHP SÖZCÜLERİNİN YAPTIĞI AÇIKLAMALAR’

Doğu Akdeniz’de birçok yabancı ülkenin faaliyet gösterdiğini kaydeden  Çelik, şöyle konuştu: "Bütün bunlar söz konusu edildiğinde, Türkiye’nin hava savunma sistemi ihtiyacının, ne kadar acil olduğu görülüyor. Bizi en çok şaşırtan CHP sözcülerinin yaptığı açıklamalar. S-400 gibi hassas bir konuda, maalesef bu milli duruşu bu partiden göremiyoruz. Türkiye’nin milli muhalefet konusunda çok ciddi cari açığı vardır. Maalesef bu konudaki açık kapanmamaktadır."

YUNANİSTAN’A ÇAĞRI

Yunanistan’da seçimlerin ardından göreve gelen Kiryakos Miçotakis’e seslenen Çelik, "Türkiye’de darbe girişiminde bulunmuş ve Yunanistan’a kaçmış FETÖ üyesi asker üniforması giymiş teröristlerin, Türkiye’ye iadesi konusunda Sayın Miçotakis’in daha çok gayret göstereceği şeklinde bir beklentimiz olduğunu vurgulamak isterim. Türkiye’de insanlarımızı katleden, ülkemizi işgal etmeye çalışan darbecilerin Yunanistan’a sığınması konusunda önceki hükümetin yaptığı hatalardan vazgeçmesi yönündeki beklentimizi buradan ifade etmek isterim" diye konuştu.

‘UYGUN MEKANİZMA SUNAMIYORLAR’

Avrupa Birliği’nin (AB) Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulayacağı yönündeki iddiaları ele alan Çelik, şunları söyledi: 

"Bunun AB açısından büyük bir vizyonsuzluk, tarihi bir hata olacağını ifade etmek isterim. AB’nin herhangi bir sözüne güvenemeyeceğimizi de en son mülteci anlaşmasında verdikleri sözlerin yerine gelmemesiyle bir kere daha görmüş olduk. KKTC’nin hakkı olan bir hususta, tek taraflı eyleme karşı, Türkiye’nin haklarını korumak bakımından, KKTC’nin arama izni verdiği sahalardaki haklarını korumak bakımından bir faaliyet yürütüyoruz. Esasında yaptığımız şey; sadece hakkın, hukukun takip edilmesi şeklide bir yaklaşımdır. Rum tarafı Kıbrıslı Türklerle onların hakkı olanı paylaşmayı reddettiği müddetçe, hakkını vermemek için dolaylı yollara saptığı müddetçe bu faaliyetler devam edecektir."

‘BAŞKANLIK SİSTENİMDEN GERİ DÖNÜŞ OLAMAYACAK' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir araya gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya cevap veren Çelik, Erdoğan ile Bahçeli’nin her zaman görüşme gerçekleştirebileceğini vurguladı.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" ile ilgili aksaklıkların giderilmesi konusunda çalışma yürütüldüğüne dikkat çeken Çelik, "Bazı yerleri güçlendirmemiz gerekebilir. Fakat bu sistemin kendisiyle ilgili değil. Sistem referandumdan geçmiştir ve yürürlüğe girmiştir. Artık bu sistemden geri dönüşle ilgili bir tartışma değil bu tartışma. Milli irade tecelli etmiştir ve sistem yürürlüğe girmiştir. 1 yıl içindeyse uygulamalarda güçlendirilmesi gereken yerler ortaya çıkabilir. Milletvekillerimizin de gündeme getirdiği, vatandaşlarımızın da şikayet ettiği tıkanmalar söz konusu olabilir. Bazı yerlerde, bürokratik vesayetin yeni sistem gereklerinin dışında bir takım eski alışkanlıkları sürdürüldüğü şeklinde şikayetler var, bazı yerlerde yeterince verim alınamadığı şeklinde şikayetler var. Bunlar kapsamlı bir şekilde masaya yatırılıyor. Burada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Bey çalışmalar yapıyor. Bunlar değerlendirilecek, analiz edilecek ve bunun sonunda bir çıktı meydana gelecek. Bu çıktılarda ‘Sistemin şu uygulamalarını güçlendirmemiz lazım’ gibi sonuçlar olacaktır. Çıktılar elde edildikten sonra Cumhurbaşkanımız bunu Bahçeli ile paylaşacağını ifade etmiştir" diye konuştu.

‘ÖZHASEKİ HASSAS BİR ARKADAŞIMIZDIR’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin "T.C. ibareli tabela talebi bölücülüğü ve tahriki artırır" şeklindeki açıklamasına ilişkin soruya Çelik, "Mehmet Özhaseki beyin o cümlesi cımbızlanarak alınmış bir cümle, Mehmet Özhaseki bey öyle bir şey söylemez. Milli konularda son derece hassas bir arkadaşımızdır" yanıtını verdi.

Kayseri’de Melikgazi Belediye binası tabelasına Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olan T.C. ibaresinin eklenmesiyle ilgili olarak Özhaseki, "Türkiye sınırları içerisinde yaşıyorsak neden tekrarlıyoruz? Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı olan mı var? Arkadaşlarımızın yaptığı bölücülüğü ve tahriki artırmak. Yıllardır dikkat edin T.C. ibaresini rumuzlarının başında kullandılar birileri. Bu resmen bölücülük alameti. Bu siyasi bir atraksiyondan ve işten ibarettir. MHP’li belediyelerin T.C. ibaresini takmış olmasına hiçbir itirazımız yok" demişti. (HABER MERKEZİ)  

Öne Çıkanlar