Almanya'da Steinmeier yeniden cumhurbaşkanlığına seçildi

Almanya'da Steinmeier yeniden cumhurbaşkanlığına seçildi
İlk turda 1425 geçerli oyun 1045'ini alan Frank-Walter Steinmeier yeniden Almanya'nın cumhurbaşkanı seçildi.

2017'den bu yana Almanya'nın cumhurbaşkanı olan Frank-Walter Steinmeier, bugün yapılan seçimle Federal Seçiler Kurulu'nun bin 472 delegesinin bin 45'inin desteğini alarak bu göreve ikinci kez seçildi.

Koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yanı sıra ana muhalefetteki Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU’nun dahi desteğini alan Steinmeier’ın yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. 

Steinmeier’in yanı sıra, Sol Parti’nin aday gösterdiği hekim Gerhard Trabert, sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) adaylığını desteklediği eski CDU’lu politikacı Max Otte ve Hür Seçmenler'in adayı astrofizikçi Stefanie Gebauer, Cumhurbaşkanlığı için yarıştı.

Bu yıl delegeler korona pandemisi nedeniyle geleneksel olarak seçimin düzenlendiği Federal Meclis'in büyük salonunda değil, yine meclise ait olan Paul Löbe Binası'nın farklı katlarına dağılarak oy kullandılar.

STEINMEIER KİMDİR?

66 yaşındaki Steinmeier, siyasi kariyerine 90'lı yıllarda eski Başbakan Gerhard Schröder'in yanında başladı. Hukuk alanında doktorası bulunan Steinmeier, Schröder Aşağı Saksonya eyaleti başbakanıyken yanında eyalet müsteşarı olarak görev aldı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Steinmeier, SPD, 1998'de Berlin'de hükümet kurma görevini elde edince, önce müsteşar ve daha sonra başbakanlık dairesi başkanı oldu.

2005-2009 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 2007’de Avrupa Birliği Konsey Başkanlığı da yapan Steinmeier, 2013-2017 yılları arasında yeniden Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturdu. 2017 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bin 253 delegenin 931'inin oyunu alarak Cumhurbaşkanı seçildi. (DW Türkçe)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar