Altın fiyatları yedi yılın zirvesinde: Çeyrek altın karaborsada

Altın fiyatları yedi yılın zirvesinde: Çeyrek altın karaborsada
Piyasalarda riskten kaçış eğilimiyle altın fiyatlarında artış sürüyor. Altının ons fiyatı 1625 doları aştı. Kapalıçarşı'da 'fiyat yükselecek' gerekçesiyle çeyrek altın satılmıyor.

Küresel piyasalarda riskten kaçış eğilimiyle altın fiyatları yükselişini sürdürüyor. Altının ons fiyatı 1625 doları aşarken, Kapalıçarşı'da gram altın tüm zamanların rekorunu yeniledi ve 320 liraya dayandı.

Küresel piyasalarda, Covid-19 adı verilen koronavirüs olumsuz etkileriyle artan riskten kaçış eğilimi, 'güvenli liman' olarak nitelendirilen altın fiyatlarındaki yükselişi desteklemeye devam ediyor. Koronavirüs salgınında İran, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde de ölümlerin görülmesi salgının dünyaya yayılması yönünde endişeleri daha da artırıyor. 

SON YEDİ YILIN EN YÜKSEK SEVİYELERİNE ÇIKTI

Dünkü fiyatlamalarda son yedi yılın en yüksek seviyelerine ulaşan altının ons fiyatı, bugün bu seviyeleri daha yukarıya taşıdı. Altının ons fiyatı bir hafta içerisinde 1550 dolar seviyelerinden 1625 doların üzerine yükseldi. Saat 08:10 itibarıyla altının ons fiyatı 1626 dolardan işlem görüyor.  

Küresel anlamda altın fiyatlardaki artışa yurt içinde dolar/TL kurundaki yukarı yönlü hareketler de eklenince Kapalıçarşı altın fiyatlarında yeni rekorlar getiriyor.

Tarihi seviyelerini güncellemeye devam eden gram altının fiyatı 320 liraya dayanırken çeyrek altın 517 liradan satılıyor. 1 Cumhuriyet altını ise 2130 TL. 

Yatırımcıların 'güvenli liman' olarak niteledikleri altın fiyatlarında yükseliş trendi sürüyor. Gram altın Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası yükselişini sürdürerek tarihi rekorunu kırdı. Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, Kapalıçarşı’da kuyumcular altın satın almak isteyenlere ellerinde hiç çeyrek ya da tam altın kalmadığını söylerken bazı kuyumcular farklı dükkanlara dükkânlarına yönlendiriyor. 

ELLERİNDEKİ ALTINLARI 'FİYAT ARTACAK' BEKLENTİSİYLE SATMIYORLAR

Kapalıçarşı'da çarşı esnafı, kuyumcuların altın fiyatlarının yükselmesini bekledikleri için ellerinde bulunan altınları satmadıklarını dile getirdi. Altın fiyatlarının yükselmeye başladığında çarşıda da altın satışlarının durduğunu söyleyen Kuyumcu Nazar Özsahakyan, "Şu an elinde altın bulunanlar yükseleceği için satmak istemiyor. Altında gram fiyatının ve ons fiyatının da yükselmesi bekleniyor" dedi.

Öte yandan altın almak için fiyatın düşmesini bekleyen tüketicilerin yanı sıra yatırımını nakite çevirmek isteyenler ise altının daha da yükselme ihtimalini göz önünde bulunduruyor.

KAPALIÇARŞI'DA ÇEYREK ALTIN 517 LİRA

Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı dün yüzde 1.12 artışla 317 liradan günü kapattı. Çeyrek altın 517 lira, Cumhuriyet altını 2.109 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise 317 liradan işlem gördü.

Kapalıçarşı'da piyasanın biraz daha altında fiyata altın bulmak mümkün. Eski tarihli olan altınlar 20-30 lira gibi daha düşük fiyata tüketiciye satılıyor.

Altın fiyatlarının vatandaşın bütçesinin üzerine çıkması nedeniyle Kapalıçarşı'da hediyelik ve tasarruf amaçlı alınan altınlara da talebin azaldığı görülüyor. Buna rağmen vatandaşın bir kısmı yine de gram altın ile yatırım yapıyor. Kapalıçarşı esnafı, gram altının yanı sıra vatandaşın yatırım amaçlı çeyrek altın ve Cumhuriyet altınını da tercih ettiğini belirtiyor. Esnaf, düğünlerde takmak için çeyrek altına gücü yetmeyen vatandaşın 22 ayar gram altını tercih ettiğini de dile getiriyor.

Öne Çıkanlar