Anarşist Kadınlar: Kadınlar değil evlendirme daireleri kapatılsın

Anarşist Kadınlar: Kadınlar değil evlendirme daireleri kapatılsın
Kendilerine Anarşist Kadınlar, diyen bir grup kadın, erkek egemen anlayışın evlilik sistemini ve evlendirme dairelerini kanlı gelinlik giyerek protesto etti.

Anarşist Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında evlendirme dairelerini protesto amacıyla eylem yaptı.

Kadıköy’de bulunan Zübeyde Hanım Evlendirme Dairesi önüne 'Kadınlar değil evlendirme daireleri kapatılsın' sloganları ve dövizleriyle gelen kadınlar, erkek egemen yasları, evlilik sistemini ve evlenme dairelerini, üzeri kırmızıya boyanmış temsili kanlı gelinlik giyerek protesto etti.

'EVLİLİK KADINLARI EVE HAPSEDİYOR'

Anarşist Kadınlar adına konuşan Şeyma Çapor, sözlerine evliliğin kadınları eve hapsettiğini ve bu durumu meşrulaştırdığını söyleyerek başladı. Bu nedenle kadınların hapsolmasını meşrulaştıran devlet kurumlarının kapatılmasını istediklerini ifade eden eylem sözcüsü Çapor, "Yani aslında kadın hiçbir zaman ‘Resmen’ yoktur, ya babasının ya kocasının mülküdür devletin gözünde" dedi:

'ASLINDA KADIN HİÇBİR ZAMAN 'RESMEN' YOKTUR, YA KOCASININ YA DA BABASININ MÜLKÜDÜR'

 "Bir kadın olarak doğduysanız en büyük hayalleriniz arasında evlenip çocuk sahip olmayı itinayla yerleştirirler; beyaz gelinlik, düğün, çeyizlerle donatılmış bir ev. Tüm bu ayrıntılarla romantikleştirilmeye çalışılan evlilik, bir kadın olarak sosyal kabul görmenin en birinci koşulu olarak sunulmaz mı aslında? Bir seçenek değil bir zorunluluk olarak önümüze konur evlenmek, çocuk yapmak, aile kurmak… Bütün kadınlardan evlenmesi, üstüne de çocuk yapması beklenmez mi? Bunu tercih etmeyen kadınlar ise eksik sayılmaz mı?

Peki, gerçekten nedir evlilik? Çocukken babamıza zimmetlenen varlığımız ‘resmen’ kocaya devredilmesi değil midir evlenmek? 'Resmi nüfus kayıtlarımız' bir anda babamızın kütüğünden çıkan kocamızınkine devroluverir. Yani aslında kadın hiçbir zaman ‘Resmen’ yoktur, ya babasının ya kocasının mülküdür devletin gözünde. Bu yüzden ‘kocadır döver sever de ’diye evine yollanmaz mı koruma kararı için karakola giden kadınlar?"

'KADINLARI EVE KAPATAN EVLENDİRME DAİRELERİ KAPATILSIN'

Kadınların boşanma taleplerinin önündeki engellere de değinen Çapor, kadınları evlerine kapanmasının yerine evlenme dairelerinin kapatılması gerektiğini söyledi:

"Bu dört duvar arasında yaşamak istemeyip boşanmak isteğimizde yine engeller konur önümüze. Boşanmayı kabul etmeyen erkekler türlü koşullar sıralar önümüze. Sosyal haklarımızdan, çocuklarımızdan vazgeçmemizi ister; kabul etmezsek tehdit ediliriz, şiddete uğrarız, katlediliriz. Boşanmak ayrı dert, boşanmamak ayrı… Boşanabildiysek eğer, dul derler adımıza. Babasız çocuk, kocasız kadın, toplumun gözünde eksiktir. Hayatımıza, varoluşumuza, kadınlığımıza yönelen saldırılar her geçen gün daha da artarken bizi türlü senaryolarla ikna ederek kadınlığımızı aileye, hayatlarımızı dört duvarın arasına kapatmalarına izin vermeyeceğiz. Bizleri evlilikle aileye kapatmaya çalışan evlendirme daireleri kapatılsın."

Anarşist Kadınların açıklaması, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde Taksim Tünel’de gerçekleştirilecek eylem için yapılan katılım çağrısıyla son buldu.

(HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar