Soylu sözünü tutmadı, madenci tekrar yollara düştü

Soylu sözünü tutmadı, madenci tekrar yollara düştü
Tazminatları ödenmeyen Uyar Maden işçileri bir kez daha Ankara'da.

ARTI GERÇEK- Ödenmeyen tazminatları için yıllardır mücadele yürüten Uyar Maden işçileri bu kez eşleri ve çocukları ile Ankara yollarına düştü. Madencilerin önü il girişinde kesildi.

Geçtiğimiz hafta AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşmek için Ankara’ya giden işçiler görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine Ankara'ya yürüme kararı almıştı. Yaklaşık 50 Uyar Maden işçisi, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası önünde düzenledikleri basın açıklamasının ardından sesleri duyurmak için Ankara’ya yola çıkmıştı. 

İşçiler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tazminatların ödeneceğine yönelik verdiği sözü hatırlatarak Soylu’ya sitem etti.

‘VERDİĞİNİZ SÖZLERİN ARKASINDA DURMADINIZ’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tazminatların ödeneceğine ilişkin sözünü hatırlatan işçilerden İdris Sarıkaya, "Topal bacağımla, görmeyen gözümüzle ayağınıza defalarca geldik, on defa geldik. Daha kaç defa gelmemizi istiyorsunuz? Bize defalarca bu sorunun çözümü için söz verildi ama hiç bir zaman verdiğiniz sözlerin arkasında durmadınız. Biz sizin sözlerinize güvenmiyoruz artık. Bizim haklarımızı ödemedikten sonra biz bu Ankara yolculuğumuzdan geri dönmeyeceğiz. Bizim karşımıza bugün emniyet güçleri çıktı. Ankara'ya giremezsiniz diyorlar. Sayın Süleyman Soylu biz İzmir'de görüştüğümüzde, ‘Bu konuyu 15 Ocak'a kadar çözeceğim, yardımcı olacağım. Çözüm için elimden geleni yapacağım’ sözünü ve 15 Ocak tarihini siz kendiniz koydunuz. Sizin sözünüz üzerine Manisa'daki eylemlerimizi sonlandırıp evlerimize döndük. Ama dosyamız elden ele geçti. 16 Kasım'dan geldik 4 Temmuz'a. Ne kadar bekleyeceğiz: 15 yıl oldu" şeklinde konuştu.

‘BİZ KİMSEDEN SADAKA İSTEMİYORUZ’

Kazanılmış haklarını istediklerini belirten Sarıkaya, "Sayın 600 milletvekili, adalet yemini ettiniz. Yemininize, gururunuza saygınız varsa bu görmeyen gözün, kopan bacağın, bu kadar çürüyen umudun bedelini vereceksiniz. Soma kömürleri aynı hakka sahipse Uyar Madencilik de aynı hakka sahip. İkisi de rödavanslıysa ikisi de özel sektör. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin adaletinin, hukukunun bize biçtiği değeri istiyoruz" ifadelerini kullandı.

‘SOYLU, BİZE 6 AY ÖNCE SÖZ VERDİ, ŞİMDİ KARŞIMIZA POLİSİ, JANDARMAYI ÇIKARIYOR’

Gözlerini kaybeden Ali Kandemir ise, " Ben bu halimle Ankara'ya 15 defa geldim, onlar ise bize 1 adım gelmedi. Artık siyasilerin verdiği sözleri tutmalarını istiyorum. Yani bize şu an önümüze geçen polisin bağlı olduğu Süleyman Soylu, bize bundan 6 ay önce söz verdi. Şimdi karşımıza polisi, jandarmayı çıkarıyor. Bizim devletimiz bu paraları ödemeyecek kadar fakir mi: hayır. Kimin işine gelmediğini bilmiyoruz" diye konuştu.

İlerleyen saatlerde ise Enerji Bakanlığı 5 kişilik bir heyetle görüşeceğini söyledi. Maden işçileri bunun üzerine somut bir adım atılmadığı taktirde Bakanlık önünde oturma eylemine başlayacağını duyurdu.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme uzmanı Başaran Aksu. "Ankara Emniyet yetkilileri diyorlar ki, burada sizi bekleteceğiz aranızdan heyeti bakanlığa görüşmeye yollayacağız. Buraya daha önce 15 kez heyetimiz geldi gitti. Almış olduğumuz karar hep beraber gideceğiz" dedi.

Enerji Bakanıyla görüşüp kameralar önünde ya da yazılı bir açıklama ile çözüm alana kadar kararlı olduklarını belirten Aksu, "Madenci öfkeli ve 40 kişilik bir temsil heyeti seçti. Ankara’dan ayrılmayacak. Emniyet 5 kişi diyor biz de diyoruz ki Bakanlığın önüne gideriz ordan da heyet gider, şartlarımız var" diye ekledi.

5 kişilik bir heyet Enerji Bakanlığı ile görüşme gerçekleştirecek. Görüşme sonucu olumsuz olduğu taktirde heyet Bakanlık önünde oturma eylemine geçecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar