Aralarında Demirtaş'ın da olduğu 108 kişi hakkında 'Kobane iddianamesi' hazırlandı

Aralarında Demirtaş'ın da olduğu 108 kişi hakkında 'Kobane iddianamesi' hazırlandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 108 kişi için 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma' ve 37 kez 'adam öldürme' başta olmak üzere çeşitli suçlardan cezalar istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobane olayları soruşturması kapsamında, HDP'nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında iddianame hazırladı.

İddianamesinde 108 kişi için "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" ve 37 kez "adam öldürme" başta olmak üzere çeşitli suçlardan cezalar istendi.

İddianame Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) halen tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş hakkında "derhal tahliye edilmeli" kararı vermişti.

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın 20 Eylül 2019 tarihinden bu yana tutuklu olduğu soruşturma son olarak 25 Eylül 2020 tarihinde genişletildi. Halen bu soruşturma kapsamında 27 siyasetçi tutuklu durumda.

Dosya avukatları iddianamenin hazırlandığının gazetecilere tek cümle ile aktarıldığını, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne kabul edilmesi için gönderildiğini belirtti. Mahkeme tarafından incelenmesi ardından iddianamenin kabul edileceğini aktaran avukatlar dosyadaki "gizlilik" kararının da iddianame kabul edildikten sonra kalkacağını belirtti.

ERDOĞAN İKİ GÜN ÖNCE İDDİANAMEYE DAİR BİLGİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşjanı Tayyip Erdoğan 28 Aralık tarihinde yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Demirtaş’ın iddianamesine ilişkin "Hakkındaki iddianameye göre, 37 nitelikli adam öldürme, 29 adam öldürmeye teşebbüs, 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçunun işlendiği, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşın yaralandığı 6-8 Ekim 2014 olaylarının baş sorumlusu. Üstelik bu kişinin burada sayılmayan teröre destek mahiyetinde daha pek çok sözü ve eylemi var" sözlerini sarf etmişti.

BAŞSAVCI GÖREVE BAŞLAR BAŞLAMAZ ONAYLADI

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça, atanmıştı. Akça, bugün Ankara Adalet Sarayı'na gelerek görevine başlarken, ilk işi hazır olan "Kobanê soruşturma" dosyasını onaylamak oldu. (HABER MERKEZİ/MEZOPOTAMYA AJANSI) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar