Araştırma: Covid-19 salgınının sebebi yarasa ya da pangolin değil

Araştırma: Covid-19 salgınının sebebi yarasa ya da pangolin değil
Araştırmacılar Wuhan'da, 2017'den 2019'un kasım ayına kadar satılan hayvan türlerini inceledi.

2019 yılında aralık ayında başlayan ve aradan geçen zamanda bütün dünyayı saran Coronavirus (Covid-19) salgını 4 milyona yakın can kabına yol açtı ve dünya çapında 180 milyona yakın insana bulaştı.

Salgının ilk günlerinden beri bilim dünyası bir yandan aşı ve ilaç çalışmalarına devam ederken bir yandan da virüsün kökeni ve ne şekilde yayıldığıyla ilgili araştırmalar yapıyor.

ABD'nin uzun süredir Çin'i suçladığı, Wuhan'daki Viroloji laboratuvarını işaret ettiği "sızıntı" teorisi son günlerde yeniden tartışmaların odağında yer alıyor.

Öte yandan başta Çin olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü ve diğer birçok kurum salgının 0 noktası olarak Çin'de yaygın olarak görülen canlı hayvanların alınıp satıldığı, hatta kesilerek pişirildiği "canlı hayvan pazarları"nı işaret ediyordu.

Daily Mail'de yer alan habere göre ise Oxford Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen yeni bir araştırma hayvan pazarlarını temize çıkardı.

Habere göre bu hayvan pazarlarında satılan ve taşıdığı Covid-19 virüsünü insanlara bulaştırdığı düşünülen yarasa ve pangolin gibi hayvanlar salgının sorumlusu olmaktan çıktı.

Araştırmacılar Wuhan'da, 2017'den 2019'un kasım ayına kadar satılan hayvan türlerini inceledi. Buna göre Wuhan'da bahsi geçen tarihlerde, hayvan pazarlarında ne yarasa ne de pangolin satılmadı.

38 FARKLI TÜR İNCELENDİ

38 farklı türü inceleyen araştırmacılar porsuk, yaban domuzu, tavus kuşu ve çıngıraklı yılanlar gibi birçok hayvanın pazarlarda satıldığını belirledi.

Bu hayvan türleri de insanlara birçok virüs bulaştırıp hasta edebilecek olsa da Covid-19'un bu pazardaki yarasa ya da pangolinlerden bulaşıp yayıldığıyla ilgili teori çökmüş oldu.

Araştırma ekibinden Chris Newman yaptığı açıklamada "Elimizdeki veriler insanların bu virüsle nasıl enfekte olduğunu açıklayamıyor ancak pazarlardaki yarasa ve pangolinler bu bilmecede yer almıyor; artık bundan eminiz" ifadesini kullandı.

Scientific Reports dergisinde de yayınlanan araştırmaya göre hayvan pazarları hayvandan insana bulaşan virüsler ve hastalık yapıcı parazitler için elverişli bir ortam. Ancak bu hayvanların arasında Covid-19 taşıyanların olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Bu son çalışma sonrası ortaya çıkan veriler gözlerin bir kez daha laboratuvar sızıntısı teorisine çevrilmesine neden oldu.

Wall Street Journal (WSJ), geçtiğimiz günlerde ABD hükümetine bağlı bir laboratuvarın Covid-19 kökeni hakkında hazırladığı gizli rapora ulaşmıştı.

Söz konusu rapor, virüsün Wuhan'daki bir Çin laboratuvarından sızdığını iddia eden hipotezin makul olduğu ve daha fazla araştırılmayı hak ettiği sonucuna vardı.

WSJ, daha önce Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki üç araştırmacının Kasım 2019'da yani salgından önce bilinmeyen bir hastalıkla hastaneye kaldırıldığına dair bir rapor da dahil olmak üzere bir dizi belge yayınlamıştı. Bunun üzerine ABD Başkanı Joe Biden bu iddiaların araştırılması emrini vermişti.

Eski Başkan Trump ise görev süresi boyunca pek çok defa Çin'i suçlamış, Çin'in tazminat ödemesi gerektiğini iddia etmişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar