Araştırma: İneklerin midesindeki bir bakteri plastiği öğütebiliyor

Araştırma: İneklerin midesindeki bir bakteri plastiği öğütebiliyor
Bilim insanları şimdi bu bakterilerin endüstriyel seviyede laboratuvar ortamında yetiştirilmesi için kolları sıvadı.

Avusturyalı bilim insanlarının çalışmaları ineklerin bağırsağında bulunan bir bakteri türünün plastiklerdeki polyesterleri parçalayabildiğini ortaya koydu.

Bu keşfin dünyadaki plastik atıklara karşı yeni bir çözüm geliştirmek için kullanılabileceği düşünülüyor.

İnekler ve başka büyükbaş hayvanlar, mide ve bağırsaklarında oluşan metan gazının dışarı salınmasıyla dünyadaki sera gazı emisyonuna oldukça ciddi bir katkı yapıyor. Bu uzun zamandır bilinen bir gerçek ancak Viyana'daki çalışmalar sonucunda ineklerin böylece çevreye faydalı olabileceği bir yöntem bulunmuş oldu.

Amerikan Bilim Derneği'nin 2017 yılında yayınladığı rapora göre 1950'lerden bu yana insanoğlu 9 milyar ton civarı plastiği doğaya bıraktı. Üretilen plastiklerin sadece yüzde 10'u geri dönüştürülebiliyor.

YETERİ KADAR GÜÇLÜ OLDUKLARI GÖZLEMLENDİ

Viyana Doğal Kaynaklar Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar ineklerin bu bakterilerin doğal bitki polyesterlerini parçalayabildiğini görünce plastiklerde bulunan polyesteri de parçalayabilecek güçte olup olmadığını test etti.

Bakterilere polietilen tereftalat (PET), polibutilenadipat-ko-tereftalat (TKBB) ve polietilen furanoat (PEF) gibi üç farklı plastik türü verildi ve yeterli şekilde parçalayabildikleri görüldü.

Bilim insanları şimdi bu bakterilerin endüstriyel seviyede laboratuvar ortamında yetiştirilmesi için kolları sıvadı. (Euronews)

Öne Çıkanlar