Aylin Sözer için sokağa çıkan kadınlar: İstanbul Sözleşmesi’ni uygula!

Aylin Sözer için sokağa çıkan kadınlar: İstanbul Sözleşmesi’ni uygula!
Bir erkek tarafından evinde feci şekilde katledilen öğretim görevlisi Aylin Sözer için sokağa çıkan kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Türkiye’nin birçok ilinde kadınlar, kadına yönelik şiddetin son bulması çağrısı ile sokağa çıktı. Ankara Kadın Platformu İstanbul Maltepe’deki evinde feci şekilde öldürülen öğretim görevlisi Aylin Sözer için Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Platform adına açıklamayı Ankara Kadın Platformu üyesi Betül Koca yaptı. Alanda sık sık ‘’Kadın cinayetleri politiktir", "Erkek adalet değil, gerçek adalet", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" sloganları atıldı. 

"Kadınların eşit, özgür ve adil bir yaşam mücadelesi büyüdükçe, erkek egemen sistemin saldırıları da kendisini örgütlemekte" diyen Koca, her gün artan kadın cinayetleri haberleri ile güne uyandıklarını söyledi. Koca sözlerine şöyle devam etti:

‘CEZASIZLIK POLİTİKASINI KADINLAR YAŞAMLARI İLE ÖDÜYOR’

"Erkeğe cesaret veren erkek devlet İstanbul Sözleşmesini uygulatmak bir yana, İstanbul Sözleşmesinden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor. Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor. Sadece dün 3 kadın katledildi. Maltepe’de Kemal Delbe adlı erkek tarafından kendi evinde yakılarak katledilen Aylin Sözer, Malatya’da evli olduğu erkek Mehmet Taş tarafından vurularak katledilen Selda Taş, Antep’te oğlu tarafından vurularak öldürülen Vesile Dönmez. Katiller bazen baba bazen oğul bazen eski sevgilisi sıfatını taşırken esas katillerin kadını korumayan devletin ve yargının olduğunu çok iyi biliyoruz. Adaleti sağlamayan saraylara isyan ateşi Arjantin’den Polonya’ya Türkiye’den Meksika’ya yükselmeye devam edecek."

‘KADINLAR SOSYAL MEDYADA ADALET ARIYOR’

Erkek egemen zihniyetin mevcut politikalarla cesaretlendirildiğini söyleyen Koca, "Taciz ve tecavüzü Ümitcan Uygu’lar ve Musa Orhan’ları serbest bırakarak ödüllendirildiğini görüyoruz" dedi. Koca, "Bu ülkede kadınlar öldürülüyor, bu ülkede kadınlar katilleri ve şiddet faili erkekler tutuklansın diye sosyal medyadan adalet arıyor. Bu ülkede kadınlar her gün yaşamak ve yaşatmak için mücadele ediyor. Peki, ilk imzacısı olmakla övünen devlet neden İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamıyor?" diye sordu. 

‘ARKADAŞLARIMIZI SÜRÜKLEYEREK GÖZTALINA ALDILAR’

Gün içinde Ayşe Sözen için basın açıklaması yapmak isteyen ancak açıklamaya izin verilmeyerek gözaltına alınan kadınlara ilişkin konuşan Platform üyesi Seher Gülçin Polat, "Arkadaşlarımız yerlerde sürüklenerek gözaltına alındılar. Biz kadınların sokaklarda sözünü yükseltmelerini izin vermeyenleri ifşa etmeye devam edeceğiz. Onların uykularını kaçırmaya devam edeceğiz. Ve tekrar söylüyoruz kadın cinayetleri politiktir" dedi. 

Öne Çıkanlar