Bakanlığın arıtma tesisi işini moda tasarımcısı kazandı, ÇMO'dan tepki geldi: Meslek gaspı

Bakanlığın arıtma tesisi işini moda tasarımcısı kazandı, ÇMO'dan tepki geldi: Meslek gaspı
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre bu alanda tercih edilmenin ilk koşulu; üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel ve sanayi atık su arıtma tesislerinde görev yapacak tesis sorumluları için düzenlenecek yeterlilik eğitimini almaya hak kazanan adaylar arasında moda tasarımı, iş idaresi, açıköğretim işletme ve kamu yönetimi gibi bölümlerden mezun olanlar yer aldı.

Halihazırda görev yapanların da almasının gerekli olduğu eğitim için Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre ilk koşul, üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, çok sayıda farklı bölüm mezunu kişinin başvurusunu kabul etti. Bu bölümler arasında moda tasarımı, açıköğretim işletme, kamu yönetimi, iktisat, makine mühendisliği, su ürünleri mühendisliği, iş idaresi, zootekni, maden mühendisliği ve elektronik öğretmenliği gibi bölümlerden mezun olanlar da yer aldı.

‘SERTİFAKININ ZORUNLU TUTULMASI DİPLOMANIN YOK SAYILMASIDIR’

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre Resmi Gazete’de belirlenen koşullara bakanlık tarafından uyulmadığını vurgulayan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, çevre mühendislerinin gerekli eğitimi alarak mezun olduklarını, sertifikanın zorunlu tutulmasının da diplomalarının yok sayılması anlamına geldiğini söyledi.

‘MESLEĞİMİZ GASP EDİLİYOR, PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR’

Kahraman, "Karşı durduğumuz, yıllarca ailelerimizin ve devletin yatırımları ile laboratuvarlarda, stajlarda, sınavlarda, dersliklerde, sahada verdiğimiz emeklerle hak kazandığımız diploma ile tescilli mesleki haklarımızın böylesi kısa ve yüz yüze bile olmayan eğitimle gasp edilmesi, bizim aldığımız eğitimin yanından bile geçmemişlere peşkeş çekilmesidir" dedi.

‘ALAYLI ARITMACI’

Çevre Mühendisi olmayanların tesis sorumlusu olabilmesinin önünün, "alaylı arıtmacı" yetiştirmek için açıldığına işaret eden Kahraman, "Bir mühendislik formasyonuna sahip olmayan işletme veya moda tasarımcısına bu iki haftalık eğitim ile ne verilebilecek? Ayıptır, yazıktır. Diploma, böylesi ucuz yollarla sorgulanamaz. Bu girişimin sonu çözüm değil kaostur.

Başvurdukları bu sakil yöntem, yurtta kurulmuş onca üniversitelere, akademik kadrolara, öğrencilere yapılan yatırımların heba edilmesi ve kamu zararı yaratmaktır" diye belirtti.

Öne Çıkanlar