Döviz alımlarına kota mı geliyor: İşlem limitlerini belirleme yetkisi ifadesi dikkat çekti

Döviz alımlarına kota mı geliyor: İşlem limitlerini belirleme yetkisi ifadesi dikkat çekti
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 'işlem limitlerini belirlemeye' ifadesinin sadece kimlik ibrazına yönelik olduğu ve kesinlikle serbest piyasaya müdahale amacı taşımadığı ifade edildi.

ARTI GERÇEK - Döviz alım satımında kimlik tespitini zorunlu hale getiren düzenlemede yapılan değişiklik dikkat çekti. Yeni karara göre 100 dolar ve üstünde kimlik beyanı zorunlu olacak. 'İşlem limitlerini belirleme yetkisi'nin Hazine ve Maliye Bakanlığına verilmesi ise 'Şimdi de döviz alımlarına mı kota geliyor?' sorusunu ortaya çıkardı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin tebliğde yapılan değişiklikte işlem limitlerinin belirlenmesine yönelik ibareyle ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık açıklamasında düzenleme ile döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimlik ibrazı limitinin 100 doların üstü ve karşılığı Türk Lirası olarak yeniden belirlendiğini hatırlattı.

Açıklamada söz konusu değişiklikte "işlem limitlerini belirlemeye" ifadesinin ise sadece kimlik ibrazına yönelik olduğu ve bu ifadenin 100 dolar limitini artırma veya azaltmaya yönelik bir yetkilendirmeyi ifade ettiği vurgulandı.

Bakanlık ilgili açıklamasında döviz alım satımının piyasada alıcılar ve satıcılar arasında serbestçe gerçekleştiğini ve düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesinin kesinlikle söz konusu olmadığı ifade edildi.

SEKTÖRDEN 'İŞLEM LİMİTLERİNİ BELİRLEME' İFADESİYLE İLGİLİ ELEŞTİRİ GELMİŞTİ

Söz konusu tebliğ değişikliği ile ilgili döviz büroları sektörü eksiklikler olduğu eleştirisinde bulunmuştu.

Bloomberg HT'ye konuşan Yetkili Müesseseler Derneği Başkanı Mustafa Ünver, tebliğe "işlem limitlerini belirlemeye" ibaresinin eklenmesinin bazı sıkıntılara sebep olacağını ifade etmişti.

Ünver'in açıklamalarında öne çıkanlar şunlar oldu:

"Acelece hazırlanmış bir tebliğ. Burada 100 dolar ve üzerine kimlik tespiti zorunluluğu getirilmiş. Alt limit 100 dolar iken "üst limit de belirlenebilir" denilerek tebliğde büyük bir açıklık oluşmuş.

Örnek vermek gerekirse, A grubu 100 dolar ile işleme başladı. Yıl içerisinde A grubuna 'Senin 5 milyon dolar limitin var ve 5 milyon dolar üzerinde işlem yapamayacaksın' dense ve 6. ayda firma 5 milyon doları doldursa sonra bu firma ne yapacak?

Bu limitin dolar olarak değil lira olarak belirlenmesi lazım. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na önerimiz 10 bin lira ve üzerine kimlik tespiti yapılması yönündeydi. Tebliğ ile alakalı çok büyük eksiklikler var."

İŞLEM LİMİTLERİNİ BELİRLEME YETKİSİ

Tebliğin "yetki" başlıklı 30. maddesinde yapılan düzenlemeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bu konuda "mücbir sebep ve zorunlu halleri değerlendirerek" işlem limitlerini belirleme yetkisi verildi.

İktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, marketlerde şeker ve yağ satışına getirilen kotayı hatırlatarak, 'Şimdi döviz alımlarına da sınırlama mı geliyor?' sorusunu sordu.

Tebliğin önceki halinde bu madde şu şekildeydi:

"Bakanlık bu tebliğin tatbikatını temin etmek amacıyla gerekli göreceği her türlü tedbiri almaya, mücbir sebep hallerini veya zorunlu halleri değerlendirmeye, tereddütlü hususları gidermeye ve tebliğde öngörülen haller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkilidir."

Değişiklik sonrasında ilgili madde şöyle oldu:

"Bakanlık bu tebliğin tatbikatını temin etmek amacıyla gerekli göreceği her türlü tedbiri almaya, mücbir sebep hallerini veya zorunlu halleri değerlendirmeye, işlem limitlerini belirlemeye, tereddütlü hususları gidermeye ve tebliğde öngörülen haller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkilidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar