'Yurt yapmak Newyork'a büyük binalar dizmekten çok daha zor değil'

'Yurt yapmak Newyork'a büyük binalar dizmekten çok daha zor değil'
Kalacak yer bulamayan üniversite öğrencileri yurt ve kira sorununun bir an önce çözülmesi için İktidara çağrıda bulunarak, 'Devletten arkamızda olmasını, yurt yapmasını talep ediyoruz' dedi.

Yağmur Kaya 


ARTI GERÇEK-Üniversite öğrencilerinin, kira ve konut fiyatlarındaki fahiş fiyatlara karşı başlatmış olduğu "Barınamıyoruz" eylemi 3'üncü gününde devam ediyor. Öğrenciler Kadıköy de bulunan Yoğurtçu Parkın da bir araya gelirken üniveristelilere destek olmak amacıyla onlarca yurttaşta parka akın etti. 

Ortadoğu Teknik Üniveristesi'nde (ODTÜ) okuyan öğrenci yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlattı:

'MADDİ SIKINTININ İÇERİSİNDEYİZ'

"Yurt kiralarından bahsetmek istemiyorum. Şöyle bir problem var benim açımdan: Ailem İstanbul'da kirada yaşıyor. Benim Ankara'da bir eve kira vermem gerekiyor. Okuduğum için çalışabileceğim zaman çok kısıtlı. Çok ciddi bir maddi sıkıntının içerisindeyim. Kiralar çok yüksek, karşılanabilir halde değil. Dolayısıyla kendimize birer çare arıyoruz. KYK bursunun çıkması çok düşük bir şey. Kredi aldığımızda faiziyle bu borcu ödemek zorunda kalıyoruz. Hayata borçlu bir şekilde başlamak zorunda kalıyoruz dolasıyla.

'DEVLETTEN YURT YAPMASINI TALEP EDİYORUZ'

Bir şekilde çalışmak zorundayız. Buda akademik hayatımızı etkiliyor. Bütün yetkililere 'barınamıyoruz' diyen öğrencilerin seslerini duyması çağrısında bulunuyoruz. Bu kıtalara, bu yurt fiyatlarına çözüm bulmaya davet ediyoruz. Yurt yapmak Newyork'a büyük binalar dizmekten çok daha zor değil. Devletten arkamızda olmasını, yurt yapmasını talep ediyoruz."

'İNSANLAR EŞCİNSEL OLDUĞU İÇİN EVLERİNDEN ATILIYOR'

Bir LGBTİ+ öğrenci ise öğrenci olduğu için yaşadığı zorluğk bir yana LGBTİ+ olmasıyla sorunların katlandığını söyledi. Yakın tarihte sevgilisiyle kiracı olarak bir eve taşınmak istediklerini ifade eden üniversitesi öğrencisi, "Güneş görmeyen, yerin üç kat altında bulunan, duvarları dökülen, tuvaleti kırık eve 3 bin 5 bin TL kira bekliyorlar" dedi. Gözlüğünün kırık olduğunu ve 2 aydır değiştireceğini vurgulayan üniversiteli, "Cebimde 5 lira para yok. Özellikle barınma sorunu LGBTİ+lara çok daha kötü vurdu. Yapılan propagandalar nedeniyle insanlar LGBTİ+ komşu istemiyor. LGBTİ+ların evsiz kalması artık çok daha normal bir şey. Her anlamda ayrımcılığa maruz kalıyoruz. İnsanlar eşcinsel olduğu için evlerinden atılıyor. Bu ülkede artık bir şeylerin değişmesi gerekiyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar