Bilme engelli toplum

Bilme engelli toplum
Günümüz dünyasında bilgiyi, haberi, sansürle engelleyemezsiniz. Günahlarınızı “milli güvenlik” gerekçesinin ardına saklanmanız da kar etmez.

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK-Cumhurbaşkanı Erdoğan perşembe günü öğleyin Türkiye’nin "özgürlükte dünyanın en ileri ülkelerinden biri" olduğunu ilan etti. Sonra da sarayına gidip iki internet sitesinin kapatılmasını emretti. Biri Özgürüz Radyo, diğeri Jin News…

Böylece "dünyanın en özgür ülkelerinden biri"nde ifade özgürlüğü, yargısız, gerekçesiz, bir talimatla engellenmiş oldu.

Nasıl görme engelliler varsa, işitme engelliler varsa, iktidar, bizlerin de "düşünme engelli", "söyleme engelli" olmamızı istiyor; "bilme engelli" bir toplum yaratmaya çalışıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun kararına bakılırsa bu iki site, "milli güvenliği" ve "kamu düzenini" tehlikeye sokmuş. Hangi haberle yapıyor bunu? Bilmiyoruz. Ancak mesela Jin News’un, PKK’nın elindeki MİT mensuplarıyla ilgili haberi nedeniyle –üstelik 10. kez- engellendiği söyleniyor. Basit bir soru: Böyle bir şey var mı, yok mu? Var. O halde halkın bunu bilmeye hakkı yok mu? OdaTV de benzer bir haberden dolayı engelli: Libya’da şehit olan bir MİT mensubunun cenazesinden fotoğraf paylaşmakla suçlanıyorlar. Haber doğru mu? Doğru. O halde halkın bunu bilmeye hakkı yok mu? Damat Bakan’ın, Kanal İstanbul projesi açıklandıktan sonra bölgede arazi satın aldığı haberine engel kararı geldi mesela? Haber doğru mu? Doğru… Peki halkın bunu bilmeye hakkı yok mu?

Türkiye’de bu haberin araştırılmasını yasaklıyorlar, araştıranları anında içeri atıyorlar. Yurtdışından haber veren siteleri de engelliyorlar. Böylece işlerine gelmeyen haberleri gizlemeye çalışıyorlar. Mümkün mü? Değil tabii… Tersine, her engelde bu haberlere daha çok kulak kabartıyor insanlar… Her yasak, o siteleri daha cazip hale getiriyor.

İktidar şunu öğrenecek:

Günümüz dünyasında bilgiyi, haberi, sansürle engelleyemezsiniz. Günahlarınızı "milli güvenlik" gerekçesinin ardına saklanmanız, "kamu güvenliği" kılıfına sarmanız da kar etmez. Internet şalterini tümden indirseniz bile biz haberciler, bir yolunu bulur, okurumuzla, izleyicimizle buluşuruz. Basın özgürlüğü mücadelesi de artar; ta ki Türkiye, gerçekten özgürlükte dünyanın en ileri ülkelerinden biri oluncaya kadar…

Öne Çıkanlar