Bingöl’de 27 yıldır yasaklı olan köylerine gidenler yıkılmış, yakılmış evleriyle karşılaştı

Bingöl’de 27 yıldır yasaklı olan köylerine gidenler yıkılmış, yakılmış evleriyle karşılaştı
Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı Dınik köyündeki yasak 27 yıl sürdü. 2021 yılında yasağın kaldırılmasından sonra zorlukla köye gidebilenler ise hayal kırıklığı yaşadı.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Alevi nüfusun yoğun olduğu Bingöl’ün kuzey ilçeleri Kığı, Yedisu ve Yayladere’de mağduriyet sürüyor.  Yol, alt yapı, ulaşım başta olmak üzere birçok sorun yaşayan ilçelerin sorunları sürüyor. Ulaşım sorunu yaşanan köylerden biri de Yedisu ilçesi Akımlı (Dınik) köyü. Yedisu ilçesine bağlı Akımlı köyü, OHAL’in uygulandığı, köy boşaltmaların yoğun yaşandığı dönem olan 1994 yılında tamamen boşaltıldı. Boşaltıldıktan sonra evleri yıkılan köylülerin köye girişleri de yasaklandı. Köy halkı İstanbul, İzmir, Bursa başta olmak üzere batı illerine göç etmek zorunda kaldı. 

27 YIL SONRA YASAK KALKTI

1994 yılında boşaltılan köy 2021 yılına kadar ‘yasak bölge’ statüsündeydi. Evleri köyde bulunan yurttaşlar 27 yıl doğduğu topraklara geri dönemedi. Uzun zamandır köylerine dönmek isteyen köy sakinlerinin girişimi sonucu Bingöl Valiliği köyde uygulanan ‘yasak bölge’ kararını kaldırdı. Köy sivillere açıldı. Valiliğin bu kararının ardından birçok köy sakini bu yıl köye dönmek, yıkılan evlerini yapmak için Bingöl’e gitti. Ancak geride bıraktıkları köylerindeki durum beklediklerinden daha kötüydü. Köye giden yol Kığı Barajı'nın sularına gömüldüğü için köye ulaşım yoktu. Bunun üzerine köylüler yayla yollarından köylerine ulaşmaya çalıştılar. 

KÖYE ULAŞIM YAYLA YOLUNDAN SAĞLANIYOR

Kığı ilçesine yakın olan köy, yolları kapandığı için alternatif olarak köylerinin dağlık alanda bulunan yayla yollarını kullanmağa başladılar. Yaylaya yolunda 25-30 kilometre traktörlerle giden köylüler, oradan da saatler süren bir yaya yolculuk ile köylerine ulaşabildiler.

KÖYÜNDE YIKIMLA KARŞILAŞTI

27 yıl sonra köylerine ulaşanları ise kötü bir sürpriz bekliyordu. Evler yıkılmış ve yakılmıştı. Köye ulaşım için kullandığı yolu cep telefonu kamerası ile kayıt altına alan Serdal Doğan, köylerine ulaştığında yıkık, yakılmış evleri ile karşılaştı. Görüntülerde evlerin yıkılmış, betonarme yapıların ise tahrip olduğu görülüyor. Yıkık evlerden birinde ise yıkıma ilişkin görüntüler göze çarpıyor. 

'KÖY YOLU BARAJ ALTINDA BIRAKILDI'

+Gerçek’e konuşan Serdal Doğan, yıllardır ilk defa köylerine gittiklerini ve gittiklerine yıkımla karşılaştıklarını anlattı. Kendisi gibi köyüne dönmek isteyen çok sayıda akrabası olduğunu anlatan Doğan, köylerine ulaşım olmadığı için kimsenin geri dönemediğini söyledi. Köye dönmek için yıllardır mücadele ettiklerini ifade eden Doğan, "Görüşmediğimiz, başvurmadığımız kurum kalmadı. Yoğun girişimimiz sonucu Bingöl Valiliği yasak kararını geçen yıl kaldırdı. Bizde köye gidelim dedik ama bu defa yol yoktu. Bölge dağlık, vadilerden köye gelen yol ise Kığı Barajı altına kalmış. Köye ulaşım için saatlerce yürümek zorunda kaldım" dedi. 

'KAYMAKAM ‘BOŞ OLAN KÖYE NİYE YOL YAPALIM’ DEDİ'

Doğan’ın anlattığına göre köyleri Kığı’ya daha yakın. Eskiden Kığı’ya bağlı olan köyleri, daha sonra Yedisu’ya bağlanmış. Yolun kapanmasının nedeni ise Özaltın Şirketi tarafından yapılan baraj. Baraj yapıldığında yol su altında kalmış ancak köye yeni yol da yapılmamış. Yol sorununun çözülmesi için hem Kığı hem de Yedisu kaymakamları ile görüştüklerini anlatan Doğan, "Kığı kaymakamı köyün kendilerine bağlı olmadığını onun için bir şey yapamayacaklarını söyledi. Giden Yedisu kaymakamı ile de görüştüm. Kaymakam bana ‘Boş olan köye neden yol yapalım’ diyerek talebimizi kabul etmedi. Bizde yol açılsın ki insanlar dönebilsin. Yol olmadığı için kimse dönemiyor. Ne ettiysek bu talebimizi olumlu karşılamadı. Bizim talebimizi yolumuzun bir an önce yapılması" diye konuştu. 

'YOLUMUZUN YAPILMASINI İSTİYORUZ'

13 yıldır devam eden Yedisu-Kiğı yolundaki tünellerin köylerine yakın yerden geçtiğini ifade eden Doğan, "Hem baraj hem de bu tünellerin yapımı yollarımızı, coğrafyamızı tamamen tahrip etti. Biz açıkça şunu istiyoruz. Kığı veya Yedisu fark etmiyor. Ara tali yollarla değil, köyümüzün iki ilçeden birisi ile bağlantısının sağlanmasını istiyoruz. Köy meralarımız verimli. Ceviz ağaçlarımız var. Biz köyümüze giderek arazilerimizi işlemek istiyoruz.  Yolumuzun yapılmasını istiyoruz. İlgili kurumlardan, yetkililerden istediğimiz tek şey budur" dedi.  

Öne Çıkanlar