Ahmet İnsel: CHP bölünmüyor, Muharrem İnce kendisini aday olarak dayatıyor

Ahmet İnsel: CHP bölünmüyor, Muharrem İnce kendisini aday olarak dayatıyor
Akademisyen Ahmet İnsel, Muharrem İnce'nin kendisini Macron'a benzetmesi ve hareket açıklamasını ARTI TV'ye değerlendirdi.

ARTI GERÇEK - Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın, yeni parti kuracağı iddia edilen Muharrem İnce ile görüştü. İnce’nin görüşmeden ‘Şimdilik parti kurma fikrim yok. Ben Anadolu’yu dolaşacağım’ dediği belirtildi.

Muharrem İnce'nin kendisini Macron'a benzeterek parti kurmak yerine bir hareket başlatma girişimini akademisyen Ahmet İnsel, Ezo Özer'in sunduğu Haber Aktüel'e bağlanarak ARTI TV'ye değerlendirdi. İnsel, İnce'nin Millet İttifakı adayı olma yolunda umudunun kalmaması üzerine böyle bir adım attığını belirterek, esas önemli olanın önümüzdeki seçimler için resmen adaylığını duyurması olduğunu belirtti. İnsel, CHP içi bölünme iddialarına ilişkin, "Bu CHP açısından partinin bölünmesi anlamına mı geliyor yoksa bir aday olarak gösterilmek amaçlı kendisini dayatma anlamına mı geliyor? Bence ikincisi daha doğru bir ifade olur" dedi.

'MACRON MUHTARLIK SEÇİMLERİNE BİLE GİRMEDİ'

İnsel, İnce'nin Macron benzetmesinin hatalı bir benzetme olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bir kere Macron'a benzetmesi biraz ters kaçıyor. Çünkü Macron hayatında ilk kez seçimlere girip seçim kazandı. Muharrem İnce gibi seçimlere girmiş bir kişi muhtar seçimlerine bile girmiş bir kişi değildi. Dolayısıyla yüzde 30'u yüzde 50'ye çıkartmak değil, sıfırdan ikinci tura kalıp kendisini Cumhurbaşkanı seçilebilecek bir durumda buldu. İkinci farkı ise Muharrem İnce siyasal bir figür. Makron'un ise en önemli özelliği siyaset dışından geliyor olmasıydı."

'SADECE SEÇİM KAZANMAK AMAÇLI BİR HAREKET'

"Sanırım İnce'nin benzetmesi şundan kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için bir hareket. Macron'un da fikri buydu. Seçimleri kazanmak için bir hareket oluşturmak ve bunun çıkışında bir parti olmayacağını belirtmişti. Fakat seçimi kazandıktan sonra bu hareketin elbette bir harekete dönüşmesi gerekti. Ve Macron'un 'Yürüyen Fransa' adı atında hareketten doğmuş bir partisi var. Muharrem İnce'nin kendini Macron'a benzetmesi hele de 2-3 yıllık bir süreçte gerçekleşek olan bir seçim ortamında doğru değil. Sadece Seçimi kazanmak için başlatılmış bir hareket olması açısından benzetilebilir."

'KÖPRÜNÜN ALTINDAN ÇOK SULAR GEÇTİ'

"İkinci bir nokta, 2018 seçimlerinde yüzde 31 almasını bir temel olarak addediyor ama o zamandan bu zaman köprünün altından çok sular geçti. İttifaklar kuruldu. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi bir öncekinin benzeri olmayacak. Ama kendisi şu aşamada parti kurmasa da önümüzdeki seçimlerde kendisini resmen aday olarak gösterdi. Şimdiden kendini aday ilan etti."

'ESAS GEREKÇE İTTİFAK ADAYI OLMAMASI'

İnsel, Özer'in kendisine yönelttiği 'Muharrem İnce neden yeni bir parti arayışı içine girdi?' sorusunu şöyle yanıtladı: "Kendisinin partisi tarafından aday gösterilemeyeceği ihtimali çok artmaya başlamıştı. Ekrem İmamoğlu gibi başka adaylar İnce'nin çok önüne geçmeye başlamıştı kamuoyunda dolayısıyla millet ittifakının bir adayı olmama ihtimali olmayınca sanırım kendisi bağımsız olarak adaylığını erkenden ilan etme ihtiyacı hissetti. Bunun parti içindeki çatışmalarla ayrılıklarla pek ilgisi olmadığını düşünüyorum. Esas gerekçesi Şuanda Milllet İttifakı'nın doğal adayı olmamasından kaynaklı oduğunu düşünüyorum."

İKTİDAR MEDYASI İNCE'NİN ADAYLIĞINI KÖRÜKLÜYOR MU?

"İktidar medyasının muhalefet içindeki bölünmeye neden olacak bu adaylığı körüklemesi çok doğal. Babacan ve Davutoğlu'nun ayrı parti kurmasını desteklemese de sevindiklerini hesaba alırsak bunun karşılıklı ittifakların bölünmesinin karşı tarafın bu bölünmeyi desteklemesi doğal. Ama Muharrem İnce'nin parti kurma ihtiyacı da olmayabilir. Kendisini dayatmaya zorlayabilir. Daha geniş bir ittifakı hedefleyebilir. Cumhurbaşkanı adaylığı sadece parti desteği değil bildiğiniz gibi yeterli sayıda imza toplayarak da aday olunabiliyor. Bu CHP açısından partinin bölünmesi anlamına mı geliyor yoksa bir aday olarak gösterilmek amaçlı kendisini dayatma anlamına mı geliyor? Bence ikincisi daha doğru bir ifade."

İNCENİN ADAYLIĞI MUHALEFETİ NASIL ETKİLER?

"İncenin adaylığı muhalefet açısından değerlendirecek olursak. Nasıl etkiler? Bir tür Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ön hazırlıkları ilan edilmiş oldu. Bundan sonra muhalefetin Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda çatışması yarışması erken bir şekilde başlayacak. Buna CHP, İYİ Parti ne kadar izin veriri bilinmez ama Muharrem İnce bunu zorlayacak. Parlamentonun bir etkisi kalmadı basın zaten baskı altında yine de muhalefetin şu zor durumda olduğu dönemde dikkatleri başka yerlere çekmeye yarayacak."

Öne Çıkanlar