TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Kaboğlu: Baraj yüzde sıfır olmalı

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Kaboğlu: Baraj yüzde sıfır olmalı
İktidarın seçim teklifindeki ‘en büyük tuzağı’ açıklayan anayasa hukukçusu Kaboğlu, ‘Serbest yarışma koşulları kalkacak. Bu durum anayasa aykırı’ diye belirtti.

Cumhur İttifakı’nın hazırladığı seçim yasası teklifinin görüşüleceği TBMM Anayasa Komisyonu’nun CHP Grup Sözcüsü ve anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu, teklifin komisyon görüşmeleri sırasında partisinin üç aşamalı bir yol izleyeceğini açıkladı. Kıdemli anayasa hukukçusu Prof. Dr. Kaboğlu, "İlk hedef olarak, teklifteki seçim hukukunu ihlal eden düzenlemelerin çıkarılmasını isteyeceğiz. İkinci aşamada, parmak boyası, mühürsüz zarfların sayılmaması gibi hususların eklenmesini isteyeceğiz. Üçüncü aşamada da daha önce verdiğimiz seçimle ilgili yasa teklifleri arasından belli başlı birkaç tanesini seçeceğiz, ‘Bunları da yasaya dahil edin’ diyeceğiz" dedi.

‘YÜZDE 6,5 OY ALAN BİR PARTİ HİÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMAYABİLİR'

Cumhuriyet’in haberine göre Kaboğlu, "Barajın yüzde 0 olmasını önereceğiz" diye belirtti. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, "İttifaka giren bir parti için baraj söz konusu değil, ittifak açısından yüzde 7 baraj düşünülüyor" sözlerini de değerlendiren Kaboğlu, "Bu, bardağın dolu tarafı-boş tarafı örneğine benziyor. İttifaktaki küçük parti, baraj sorunu olmayan bir partinin listesinden aday gösterirse, milletvekili çıkarabilir. Ama tuzak, yani bardağın boş tarafı şurada: İttifakta oylara birlikte bakılıyordu. Şimdi her partinin kendi oyuna bakılacak. Yani yüzde 6.5 alan parti bile hiç milletvekili çıkaramayabilir" yorumunu yaptı.

ANAYASA HUKUKÇUSU ‘EN BÜYÜK TUZAĞI’ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf tutulmamasını "en büyük tuzak" olarak tanımlayan Kaboğlu, "Yani serbest yarışma koşulları kalkacak. Bu durum anayasa aykırı. Buna karşı önerge vereceğiz. Cumhurbaşkanının da seçim yasakları kapsamında olmasını isteyeceğiz" bilgisini paylaştı.

Öne Çıkanlar