CHP'li Sarıbal: Kayyım yağma ve talan düzeni kurmuş, zehir zıkkım olsun

CHP'li Sarıbal: Kayyım yağma ve talan düzeni kurmuş, zehir zıkkım olsun
Diyarbakır'da konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, kayyımların 'yağma' ve 'talan'  düzenini kurduğunu söyledi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Mardin'de Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ile bir araya gelen Sarıbal, kayyımın belediyeye bıraktığı borç hakkında bilgi aldıktan sonra bu gün Diyarbakır'a geçti. CHP Diyarbakır il binasında basın toplantısı düzenleyen Sarıbal'ın gündeminde 31 Mart'ta yapılan yerel seçimler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimi ve Mardin başta olmak üzere, kayyımların belediyelerde yarattığı tahribat vardı.

'İKTİDAR VE KÜÇÜK ORTAĞI KAYBETTİ'

16 yıllık AKP iktidarının 'küçük ortağı' ile beraber yenildiğini ifade eden Sarıbal, "Bu seçimlerde kazanan demokrasi olmuştur. Kazanan halk muhalefeti olmuştur. İktidara karşı muhalefetin dayanışması kazanmıştır. İstanbul'da hemen hemen bir aydır açıklanmayan bir seçim sonucu ile karşı karşıyayız. Bu seçimlerin en önemli çıktısı şudur; Bu iktidarın ceberut, ayırımcı, ötekileştirici korkutmaya, tehdide dönük dili yenilmiştir" dedi.

'KILIÇDAROĞLU'NA ORNAGİZELİ BİR SALDIRI YAPILDI'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çubuk'ta uğradığı linç girişimine de değinen Sarıbal, saldırıyı 'linç saldırısıyla öldürmeye teşebbüs operasyonu' olarak tanımladı. Sarıbal şöyle konuştu:

"Saldırı organzedir. Saldırının sorumlusu iktidardır.  Saldırının sorumlusu onun küçük ortağıdır. Ve bunların başındaki insanlardır. Elbette Vali'nin de, Kaymakam'ın da, Emniyet Müdürü'nün de, Milli Savunma Bakanı'nın da, MİT Müsteşarlığı'nın da doğrudan sorumluluğu vardır. 'Haber vermediniz' dediler, haberin bütünü verilmiş. Taş sopa dedik, yok dediler, taş sopa hepsi var. Doğrudan 'yakın bunları' diyen o güruh, bize yakın tarihi, Sivas'ı, diğer olayları hatırlattı. Dolayısıyla girişim tamamen organizedir, bilinçlidir. Kamunun, devletin, iktidarın, bürokrasinin eli vardır. Siyaset bu saldırıyı planlamıştır, büyütmüştür, organize etmiştir, kin ve nefrete dönüştürmüştür. Saldırı mekanizmasını hazırlamıştır. Elbette bununla ilgili hukuki bütün mücadelemiz sürüyor. Bir ülkenin en büyük ana muhalefet partisinin başkanına, sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na fütursuzca, bütün kamu görevlerinin yanında şiddet uygulayarak saldıran bir kişi 10 saat içerisinde serbest bırakılıyor. Ve kahraman muamelesi görüyor. Ama bunun karşısında hiçbir şiddet eylemine girmeyen, sadece fikrini düşüncesini söyleyen insanlar bu ülkede gözaltına alınıyor. Günlerce tutuklu kalıyor. İddianameleri hazırlanmıyor. Değim yerindeyse suç işleme açık bir şekilde ödüllendiriliyor. Aklımızla alay eden, hukukun, yargının tükendiği, demokrasinin bitirildiği bir dönemle karşı karşıyayız. Bunun hukuki mücadelesini elbette vereceğiz."

'KAYYIM ESKİ PARA İLE BİR KATRİLYON BORÇ BIRAKMIŞ'

Sarıbal, dün ilk ziyaretini Mardin'e yapmıştı. Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ile bir araya gelen Sarıbal, kayyımın belediyeye bıraktığı borç hakkında konuştu. Kayyımların yarattığı tahribatı, "Tunceli'yi görmüştük. Mardin'i yaşayınca aklımız durdu" sözleri ile nitelendiren Sarıbal, kayyımın Mardin'de uyguladığı icraatları ve bıraktığı borçlarla ilgili şunları söyledi:

"Görevden alınan belediye başkanından sonra gelen kayyım 2, 2 buçuk yıllık süreçten sonra şu anda bir milyarın üzerinde borç var. Hükümet bu rakamlarla iyi oynuyor. O zaman biz de eski rakamlarla, onların diliyle anlatalım. Kayyım Mardin Belediyesi'nde eski rakamla bir katrilyonun üzerinde borç bıraktı. Bir katrilyon…  Kamu görevlileri 800 bin nüfuslu bir ili 63 milyon borçla alıp, iki buçuk yıl sonra bir katrilyonun üzerine borçla bırakıyor. Şu anda İller Bankası'ndan gelen payın bir kısmı, bu borçlar gerekçe gösterilerek kesiliyor. Bu ay İller Bankası'ndan gelecek olan pay personel parasına yetmeyecek düzeyde. Peki nereye gitti bu para? Nereye harcadınız?

'TALAN VE YAĞMA DÜZENİ KURULMUŞ'

Yollara bakıyoruz, Mardin darma duman. Genel imar durumuna bakıyoruz yeni hiçbir şey yok. Tümüne baktığımızda halkın yararına, Mardin'in yararına, kamunun yararına önemli bir proje görülmüyor. O zaman uçmadı bu para. Bir yerlere gitmeliydi değil mi?  Bir bakıyoruz yapılan ihalelerin hemen hemen yüzde 90'ı bir tek gruba verilmiş. Bu grup Elazığ'da yerleşmiş olan, ama içine baktığınızda devlet yetkililerinin, şu anda bakanlık yapmışların adına gidiyor. Öyle bir şirket ki bu, 2 tanede yanına yan şirket kurmuş. Bir işi ana şirketle alıyor, bir işi diğer şirketle alıyor, bir işi de öbür şirketle alıyor. Kayyım tam bir çete düzenini kurmuş. Tam bir yağma, talan düzenini kurmuş. Bunun üzerinden bütün ihaleleri bir tek, aslında üç tane görünen, ama özünde bir tek şirket ve bir tek şirket ortaklarına veriyor bunları.

'135 BİN TL'YE KADAR HEDİYE ALINMIŞ'

Bu yeter mi? Yetmez… Öyle enteresan işle var ki; Mesela 100 bin liranın üzerinde bir devlet yetkilisi geliyor, bir gün kalıyor ona hediyeler alınıyor. Mardin'i günü birlik ziyaret eden kamu görevlilerine yine 20, 25, 30, 40, 45 ve 139 bin TL para verilerek hediyeler alınıyor. Bu kamu görevlileri kim? Saraydaki kişi, bakanlar… Bunlara hediyeler veriliyor.  Hepsi var. Tek tek açıklayacağız. Meclis'te de bunları açıklayacağım. Öyle bir harami ki bu kayyım. Sadece tek başına değil. İşte kamu görevlileri ile. Yani kenti allak bullak etmişler. Bütünüyle taramışlar. Öyle acayip rakamlar var ki. Söylemeye dilim varmıyor.

'ZEHİR ZIKKIM OLSUN'

Kayyımlar şöyle hizmet getiriyor, böyle hizmet getiriyor. Üzgünüm. Şu anda aldığımız iki örneğe göre, kayyımlar 'ye kürküm ye, ıksırana tıksırana kadar ye, yetmez ben ve arkadaşlarım da yesin… Padişahım ve saltanatım da yesin' diyerek bu halkın, bu ülke insanlarının hakkını gasp etmiş durumdalar. Elbette boğazlarından gelsin, zehir zıkkım olsun. Kayyımlar bu coğrafyaya büyük zarar vermişlerdir, bunlar sadece şu an duyduklarımızdır. Bunun devamının geleceğini göreceğiz."

Sarıbal, gazetecilerin kayyım döneminde Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin en çok hangi şirkete ihale verdiği yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"Çoğu pazarlık usulü ile verildiği görünüyor. İhaleler mesela en çok Batur Enerji üzerinden verildiği görülüyor. Elazığ merkezli. Batur Enerji başka bir yan kuruluş kurarak içindekiler başka bir yan ortak ilave ederek ihaleleri alıyor. Ama özünde aynı bunlar. Asil Restorasyon İnşaat Turizm Otomotiv diye bir şirket yine bunun bir parçası. Ama ağırlıklı olarak Batur Enerji Üretim Tarım Hayvancılık Gıda ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ihaleleri alıyor."

Sarıbal, basın toplantısının ardından Cezaevinde bulunan Ayşe öğretmeni ziyarete gideceğini söyledi.  

Öne Çıkanlar