Çinli şirketin aşısından olanlar AB'ye giremeyecek mi?

Çinli şirketin aşısından olanlar AB'ye giremeyecek mi?
Avrupa, Haziran ayı itibariyle ‘Dijital Aşı Pasaportu’na geçişi planlıyor.

Avrupa Birliği, bir süredir konuşulan ‘aşı pasaportu’ konusunda görüşmelere başladı. Dün yapılan toplantıda AB'nin onayladığı aşıları olanlara vize verilmesi gündeme gelirken Türkiye'de kullanılan Çin yapımı aşının AB'den henüz onay almaması da tartışıldı.

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre ‘Dijital Aşı Pasaportu’ konusunda uzlaşılırken AB tarafından kabul edilen ve AB'den onay alan aşıların koşulu getirildi.

Öte yandan Türkiye'nin kullandığı Çin menşeili aşının AB'den onay almaması kafa karıştırdı. Aşıyı geliştirenler henüz AB onayı için başvurmadı. Russya ise kendi aşıları için AB onay kurumu olan EMA'ya başvurdu.

Dijital Aşı Pasaportu'nu henüz almamış olanlar, bu iki koşuldan birini yerine getirerek  AB'ye girebilecek. Ancak bir süre sonra, bunların yerine tamamen Dijital Aşı Pasaportu'nun alması bekleniyor.

MERKEL: YAZA YETİŞEBİLİR

Almanya başbakanı Merkel, zirveden sonra yaptığı açıklamada, Avrupa Konseyi'nde Dijital Aşı Pasaportu'na ihtiyaç olduğu konusunda bir mutabakat olduğunu duyurdu. Bunun yaz aylarına kadar hazır olmasını umduğunu belirten Merkel, "Ancak aşı belgesinin seyahat için önkoşul olması konusunda henüz siyasi bir karar yok" dedi.

Öne Çıkanlar