Çorlu Tren Katliamı'nda yaşanan hukuksuzluk: Katliamlar cezasız kalıyor

Çorlu Tren Katliamı'nda yaşanan hukuksuzluk: Katliamlar cezasız kalıyor
Katliamda anne ve babasını kaybeden Kartal: 'Söylediğimiz her kelime kayıt altında, her yaptığımız eleştiri bize mahkeme kapılarını açıyor.'

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu Tren Katliamı davasında aileler ve avukatlar,  dava sürecinde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekmek amacıyla İstanbul Barosu Kültür Merkezi binasında basın toplantısı düzenledi. 

Katliamın 3'üncü yılında  dava sürecinin başından bu yana yaşanan hukuksuzluklar anlatıldı, mağdur aileler yaşadıklarından bahsetti. 

KATLİAMIN ÜZERİNDEN BİN 160 GÜN GEÇTİ

Katliamda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, katliamda sorumluların cezasız kaldığına vurgu yaparak şunları söyledi: "Bu katliamlar cezasız kaldığı için, birileri yargının karşısına elini kolunu sallayarak çıktığı için herkes birilerini öldürmeyi meşru olarak görüyor. Hâl böyle olunca biz Çorlu Tren Katliamı aileleri olarak adalet talebimizi her yerde haykırıyoruz. O yüzden sesimiz olmanız bizler için çok kıymetli. Bin 160’ıncı gün geçti, üç yıl oldu. Üç yılın üzerinden ne geçtiğine bakacak olursak, sadece bizim acılarımız geçmedi. İmzaları atan, karar verenler en tepede oturanlardır. Fakat başından beri hiçbir şey olmamışçasına hayatlarına devam ediyorlar. Aileler yıkıldı. Aileler paramparça oldu. Anne babalar evlatsız kaldı."

KARTAL: ELEŞTİRİMİZ MAHKEME KAPILARINI KAPATIYOR

Katliamda anne ve babasını kaybeden İsmail Kartal geçen üç yılda yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: Toprağa göz yaşlarımızı döküp geri geliyoruz. Geceleri rahat yatamıyoruz. Söylediğimiz her kelime kayıt altında, her yaptığımız eleştiri bize mahkeme kapılarını açıyor."

AVUKAT ŞAHİNKAYA: BU MESELE TÜM TOPLUMU İLGİLENDİRİYOR

Avukat Onur Şahinkaya üç yıldır devam eden yargı sürecini anlatarak, hukuki açıdan engellemelerle karşı karşıya kaldıklarını anlattı ve bu engellerin önüne geçilebilmesi için kamuoyu duyarlılığın ve basın ilgisinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Şahinkaya, "Burada bütün toplumu ilgilendiren bir meseleyle karşı karşıyayız. Evet canlar gitti, sorumlular hesap vermeli ama bu kamu hizmeti de düzeltilmeli. Bütün toplumun can güvenliği söz konusu."

TCDD İLE İLİŞKİLİ KİŞİLER "BİLİRKİŞİ" YAPILDI

Olay günü yaşanan ihlalleri de anlatan Şahinkaya, "2018’in 8 Temmuz’unda bu katliam gerçekleşti. 25 canın hayatına mal oldu. Olay günü TCDD ve Savcılık acil olarak 2 iş yaptı. Helikopterle olay yerine ‘bilirkişi’ sıfatıyla insan indirdiler. Bunların birçoğu TCDD ile ilişkisi olan insanlardı. Sözde bir inceleme yapıldı. Beklendiği gibi sözde bilirkişilerin düzenlediği raporlarda olay tabiata yıkıldı. En alt düzeyden 4 kişi yargıya hedef gösterildi. TCDD acilen işçi temini istedi. Bir an önce yolu düzeltip olayın görüntüsünü ortadan kaldırıp trafiğe açmak için hazırlığa başladı" ifadelerini kullandı. 

Basın metninde de sorumlular listesi ise şu şekilde:

ÇORLU 1. AĞIR CEZA MAHKEMESİ’NİN SAVCILIĞA HAKLARINDA DAVA AÇILMASI İÇİN İHBAR ETTİĞİ TCDD SORUMLULAR LİSTESİ

Genel Müdür İsa Apaydın

Genel müdür yardımcıları; İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu, Mustafa Çavuşoğlu
AR-GE/DERY Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın

Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürü Cemal Yaşar Tangül
TCDD Demiryolu Bakım Dairesi Başkanı Fahrettin Yıldırım
TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Korkmaz Koçer
TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Başar Kahraman
DATEM İşletme Müdürü Güven Kandemir
TCDD Demiryolu Modernizasyon Daire Başkanı Hasan Hüseyin Güney
TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt
TCDD Taşımacılık A.Ş. G.M Yardımcısı Erol Arıkan
TCDD Taşımacılık A.Ş. Yolcu Daire Başkanlığı Erol Aslan
TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan
TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Levent Meriçli
TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz
TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu
TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müd. Yrd. Levent Kaytan
TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müd. Yrd. Nizamettin Aras
Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özekmek
Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ali Başpınar
Devlet Demir Yolları İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 27.06.2008 tarih ve 11/132 sayılı kararında ve 02.06.2010 tarih ve 11/78 sayılı kararında imzası bulunan: Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik, Veysi Kurt ve İsa Apaydın

Öne Çıkanlar