Coronavirus tedbirleri bir tek ona yaradı: Zoom’un kârı 136 kat arttı

Coronavirus tedbirleri bir tek ona yaradı: Zoom’un kârı 136 kat arttı
Karantina döneminde en fazla kullanılan video konferans uygulaması Zoom'un, geçen yıl şubat-nisan arası 198 bin dolar olan kârı bu yıl 27 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Coronavirus salgını nedeniyle alınan karantina tedbirleri insanların evlerine kapanmasına neden oldu. Ofisler, işyerleri boşaldı, dünya çapında milyonlarca şirket evden çalışma sistemine geçti. Coronavirus salgınına karşı alınan tedbirlerden en çok kârlı çıkanların başında da video konferans uygulaması Zoom geldi. Şirketin açıklanan son finansal verileri yatırımcılarını fazlasıyla sevindirdi.

Güvenlik ve gizlilik açıkları olduğu öne sürülmesine rağmen Zoom'un şubat-nisan ayları arasındaki ilk mali çeyrek geliri 328 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde gelir yaklaşık 122 milyon dolardı. Şirket asıl patlamayı ise ilk çeyrek kârında yaşadı. Geçen yıl şubat-nisan arası dönemde 198 bin dolar kâr açıklayan Zoom, bu yılın aynı periyodunda tam 27 milyon dolar kâr elde etti.

ŞİRKETİN PİYASA DEĞERİ BİRDEN YÜKSELDİ

Açıklanan mali tablo, Zoom'un hisselerinin yükselmesini de sağladı. Şirketin hisse senedi uzun vadeli işlemde yüzde 3 artışla 213,6 dolara ulaştı. Sadece 14 ay önce, halka arz sırasında bu fiyat 36 dolardı. Böylece Zoom'un şu anki piyasa değeri, coronavirus salgını nedeniyle ekonomik anlamda dibe vuran ABD'nin en büyük dört hava yolu şirketinin toplamından 59 milyar dolar daha fazla oldu.

BÜYÜME DEVAM EDECEK

Zoom'un Kurucusu ve CEO’su Eric S. Yuan, "Zoom platformunun bu yılın birinci mali çeyreğinde dünyanın dört bir yanındaki artan kullanım oranları bizi çok mutlu etti. Covid-19 krizi Zoom kullanarak dağıtık, yüz yüze etkileşimler ve bir arada çalışmaya yönelik talebi artırdı. İnsanlar Zoom’u iş, eğitim ve kişisel hayatlarına entegre ettikçe, kullanım senaryolarının sayısı da hızla arttı. Kendilerini, müşterileri ve küresel topluluğu kriz esnasında desteklemeye adayan Zoom çalışanlarımızla gurur duyuyorum. Onların olağanüstü çabaları ile mevcut ve yeni müşterilerimize yüksek kalitede video hizmetleri sağlayabildik" dedi.

Zoom'un büyümesinin kısa süreli olması beklenmiyor. Temmuz ayında sona erecek olan ikinci mali çeyrekte, gelirin 500 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Şirketin mali yılın sonundaki gelir beklentisi ise 1,8 milyar dolar. Bu, 662,7 milyon dolar olarak gerçekleşen geçen mali yıl gelirinin yaklaşık üç katına denk geliyor.

100 BİNDEN FAZLA OKUL ZOOM KULLANIYOR

Güvenlik zaafları nedeniyle bazı şirketler ve okullar Zoom'u kullanmayı bırakmıştı. Ancak bu yönde yaptığı geliştirmeler, kullanıcı sayısının azalmasını önledi. Şirket, dünya çapında 100 binden fazla okulun eğitime Zoom'da oluşturulan online sınıflarda devam ettiğini duyurdu.

Bir başka önemli gelişme ise nisan sonu itibarıyla en az 10 çalışanı bulunan 265 bin 400 şirketin Zoom kullanıyor olması.

Zoom'un ücretsiz versiyonuyla da para kazanma imkanı var. Uzmanlar, gösterilecek reklamlarla şirketin gelirlerini çok daha fazla artırabileceği görüşünde. Ancak Zoom, henüz bu yönde bir çalışma başlatmadı.

RAKAMLARLA ZOOM'UN YÜKSELİŞ SERÜVENİ

Birinci çeyrek toplam geliri yıllık yüzde 169 artışla 328,2 milyon dolar oldu

- Toplam 10’dan fazla çalışana sahip şirketin müşteri sayısı geçtiğimiz mali yılın ilk çeyreğine göre yüzde 354 artarak 265 bin 400’e ulaştı

- Son bir yıl içinde gelirlere 100 bin doların üzerinde katkıda bulunan 769 müşteriden elde edilen gelir geçen yılın aynı çeyreğine göre yaklaşık yüzde 90 artış gösterdi

- Geçen mali yılın aynı çeyreğini izleyen 12 aylık dönemde, 10’dan fazla çalışanı olan müşterilerde dolar bazında büyüme oranı, arka arkaya sekiz çeyrek boyunca yüzde 130’u aştı

- Nisan 2020 kullanım oranları baz alındığında toplam toplantı süresi yıllık 2 trilyon dakikayı geçti.

- Dünyanın dört bir yanında 100 binden fazla K-12 seviyesinde okul, en iyi online eğitim deneyimi için Zoom’u seçti

- Nisan 2020’de günlük 300 milyon toplantı katılımcısına ulaşıldı 

- Dünya genelinde Zoom çalışanlarının sayısı 2 bin 800’ü aştı

Öne Çıkanlar