DEDAŞ'ın uygulamaları muhalefetin gündeminde: Oradaki insanları sahipsiz zannetmeyin

DEDAŞ'ın uygulamaları muhalefetin gündeminde: Oradaki insanları sahipsiz zannetmeyin
DEDAŞ'ın Kürt illerinde uyguladığı politikalar sonucu ortaya çıkan mağduriyetler nedeniyle HDP ve CHP'den açıklamalar geldi. CHP'li Tanal, DEDAŞ'ı Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etti.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) Kürt illerinde yaz aylarında ve pandemi sürecinde gerçekleştirildiği elektrik kesintileri, trafo hacizleri, yüksek faturalar ve diğer işlemler nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetler Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) gündeminde.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç DEDAŞ’ın politikalarına tepki göstererek "İnsanları sahipsiz zannetmeyin" dedi. DEDAŞ’ı Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyet eden CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde yapılan elektrik kesintileri ve trafo sökümü uygulamalarının, kişilerin Anayasadan doğan haklarının doğrudan ihlali olduğunu belirtti.

‘KÖPEKLER TELEF OLMAK ÜZERE’

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç Mardin’den kendisine gelen bir mesajı kamuoyu ile paylaştı. Oluç mesajda "Merhabalar Mardin Nusaybin Doğuş Köyü’nden size ulaşmaktayım. Köyde 30 tane hane var, her hane başına 300 tane hayvan var, küçükbaş. Üç gündür suyumuz yok ve köpekler telef olmak üzere; hayvanlar da yavaş yavaş hepsi telef olmak üzere. Mağduriyetimizi dile getirmek istiyoruz. Suyumuzu bırakın, suyumuza dokunmayın, Dicle DEDAŞ'a sesleniyoruz. Köyümüzün kuyusunun borcu yok, özel sektördeki 3 tane kuyunun borcu var onun için kapatıyorlar" ifadelerine yer verildiğini aktardı.

‘HESABI HUKUK YOLUYLA SORULUR’

Mesajı paylaşmasının ardından DEDAŞ’a politikaları nedeniyle tepki gösteren Oluç, şirketin ‘insanlık dışı uygulamalarda’ bulunduğunu belirtti. DEDAŞ’ın Urfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Bulutlu Köyü’ne elektrik kesintisi için zırhlı araçlar ile gittiğini belirten Oluç açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu DEDAŞ’ın yaptıkları gerçekten kabul edilemez. Yazın sıcağında ve ürün zamanında su ve elektriğin kesilmesi insanlık dışı bir tutumdur. Hem insanları perişan ediyorsunuz hem ürünleri perişan ediyorsunuz. Biz sadece seçmenlerimizin derdinde de değiliz. Mardin’in ilçelerini konuşurken, sadece seçmenlerimizi konuşmuyoruz. Seçmenimiz olmayanları da konuşuyoruz. Bakın Urfa Harran ve Akçakale’de yaşayanların çoğu HDP’nin seçmeni değildir. İktidar partisinin, AKP’nin seçmenidir."

DEDAŞ’ın halkı elektriksiz ve susuz bırakarak terbiye etmeye çalıştığını dile getiren Oluç, yaşananların hesabının hukuk yoluyla sorulacağını belirtti ve "Bu kadar vicdansız davranılmaz, siz oradaki insanları sahipsiz zannetmeyin. Bu tutumunuzu gelip İzmir’de, İstanbul’da, Antalya’da, Bursa’da sürdüremezsiniz, ama Urfa’da, Mardin’de bu insanlık dışı tutumunuzu sürdürüyorsunuz. Böyle bir zamanda insanları elektriksiz ve susuz bırakma anlayışınız insanlık dışı bir tutumdur" dedi.

DEDAŞ’I KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU’NA ŞİKÂYET ETTİ

Konuyu Kamu Denetçiliği Kurumu’na taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, dilekçesinde DEDAŞ’ın hizmet verdiği illerdeki çiftçilerin, yurttaşların, sayaç okunmadan kendilerine yüksek faturalar kesildiğini, sulama amaçlı kurulan trafoların borç gerekçesiyle söküldüğünü, tarımsal destekleme paralarına elektrik borcuna karşılık el konulduğunu, günlerdir köylerde elektriğin kesik olduğunu, enerji kesintisi ve yetersizliği nedeniyle tarlalarındaki mahsullerin kuruduğunu, hayvanlarının telef olduğunu belirttiğini dile getirdi.

‘TELAFİSİ İMKÂNSIZ ZARARLAR DOĞABİLİR’

Özellikle Mardin ve Urfa’da birçok ilçe ve bağlı köylerde düşük voltajda elektrik hizmeti sunulması nedeniyle vatandaşların günlük hayatlarını idame edebilmeleri için gerekli su ve elektriğin temin edilemediğini kaydeden Tanal, "DEDAŞ’ın yani Dicle Elektrik firmasının dağıtım hizmeti verdiği birçok yerleşim yerinde elektrik voltajı son derece düşüktür. Bu yüzden sulama kanalları ve sondajlar çalışmamaktadır. Yine elektrik altyapısı geçmişten kaldığı, güçlendirilmediği, yenilemediği için sürekli elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Ayrıca bazı hanelerin elektrik borcu gerekçesiyle Dicle Elektrik’in aynı hat üzerindeki tüm evlerde ve köylerde elektrikleri kestiği iddiası dillendirilmektedir. Bu sebeplerden dolayı Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar, Akçakale, Harran ve Siverek ilçeleri başta olmak birçok ilçe ve köyde sulamaya ihtiyaç duyan tarım ürünlerinin kuruduğu, sudan mahrum kalan hayvanların telef olduğu, pandemi sürecinde ailelerin elektrik ve su hizmetinden mahrum kaldığı yönünde haberler gelmektedir" dedi.

CHP’li Tanal, dilekçesinde Kamu Denetçiliği’nin emsal tavsiye kararlarından bahsederek, telafisi imkansız zararların başvuru tarihi itibari ile doğduğu ve doğmaya devam edeceği aşikar olduğundan, 6328 Sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun 17. maddesinin 4. fıkrası gereğince başvurusunun kabulüne karar verilmesinin hukuka ve hakkaniyete uygun olacağını vurguladı.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar