DİAYDER davası: Engizisyon mahkemelerinde yargılanıyoruz

DİAYDER davası: Engizisyon mahkemelerinde yargılanıyoruz
Siyasetçiler ve hukukçular, DİAYDER melelerine açılan davanın hukuka aykırı olduğunu belirtirken, bugün Çağlayan’da görülecek duruşma öncesi açıklama yaptı.

İstanbul'da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı Ekrem Baran ile 8’i tutuklu 23 mele hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Çağlayan’da bulanan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma öncesi DİAYDER üyeleri ve aileleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü’nün yanı sıra birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi adliyenin önünde bir araya gelerek açıklama gerçekleştirdi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre halka adaleti, barışı, kardeşliği, insanlığı istedikleri için yargılandıklarının altını çizen DİAYDER üyesi mele Yusuf İnal, "Siyasal İslamı değil, gerçek İslamı anlattığımız için 30’dan fazla arkadaşımız yargılanıyor. Engizisyon mahkemelerinde yargılanıyoruz. Ne derse desinler bu gerçektir" dedi. Dayanışma çağrısında bulunan İnal, "Tüm Kürdistan’da, bölgelerimizde, Müslüman olanları aramızda görmek isterdik. Devleti Allah bildikleri için ‘bu sisteme zarar veren herhangi bir fetvayı vermiyoruz’ diyorlar. Ama biz Kuran’dan yanayız. Bugün mübarek cuma gününde sözde adliye dediğimiz bu yerlerden umarız ki bir adalet çıkar" diye konuştu.

‘TRAJİKOMİK BİR DAVA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, yargılamanın haksız ve hukuksuz olduğunu belirtti. Gergerlioğlu, "Zulmen zindanlarda tutulan arkadaşlarımız için buradayız. Bu arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını, beraat etmesini istiyoruz. Zaten haksız, hukuksuz, tutarsız bir iddianame sonucu açılan bir dava var karşımızda. Hukuken de büyük bir saçmalık. Bu yargılamanın yapılacağı mahkemenin hakimi olan Akın Gürlerk önceki yargılamalarda vukuatları olan bir hakim. Seyyar mahkemelerin oluşturulduğu, siyasetin yargıyı dikte ettiği, istediği gibi kararlar verdiği bir dönemde bu mahkeme başlıyor. Türkiye’de yargının ne olduğunu iyi biliyoruz. Arkadaşlarımız hakkında terör ile ilgili bir takip başlatılmış. Tek bir illegal gösterilen delil yok. Legal faaliyetler illegal gibi gösteriliyor. Trajikomik bir dava ile karşı karşıyayız" dedi.

‘MAĞDURİYETLERİN BİR AN EVVEL GİDERİLMESİ GEREKİYOR’

Gülünç bir iddianame hazırlandığını kaydeden Gergerlioğlu, şunları söyledi: "Bir dernek üyesinin belediyeye girmesinin neresi yasa dışı olabilir. Bir dernek üyesinin aldığı maaşının yarısını derneğine bağışlamanın neresi illegal olabilir. Kürtçe Allah’ın yarattığı bir dildir. Hiçbir dili aşağılamak kimsenin haddine değil. Partimizin legal çalışmaları, illegal çalışma olarak gösteriliyor. Son derece gülünç bir iddianame. Mağduriyetlerin bir an evvel giderilmesi gerekiyor."

‘ASLA KABUL ETMİYORUZ’

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Halklar ve İnançlar Komisyonu, aynı zamanda Alevi Masası olarak bu davayı takip ettiklerini ve melelerin yanında olduklarını belirtti. Kenanoğlu, "Bu operasyonun arka planını, amacını biliyoruz. DİAYDER’de çalışan insanların kendi anadillerinde ibadet etmeleri, kendi anadilleri ile inancını ortaya koyan, inancını samimiyetle yaşayan insanları yargılıyorlar. Bu Emevi İslamını reddeden, kendi yarattığı dini reddeden, samimiyetle kendi inancını anadilde ortaya koymaya çalışan insanları cezalandırma yöntemidir, yeni bir yöntem değildir. Uzunca bir dönem uygulanan bir yöntem. Aynı Saiklerle bu iktidar da bunu uyguluyor. Bunu asla kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

 HUKUKA AYKIRI DELİLLER

 Dosya avukatlarından Serhat Çakmak da din insanlarının hukuk mücadelesinde yanında olduklarını belirterek, "Siyasetin alanına giren konuların getirilip adliyenin alanına bırakılmasının bir sonucunu daha yaşıyoruz. Her zaman olduğu gibi yine hukuk mücadelesinin olacağını görmezden geliyorlar. İnsanlarımız yargılanıyor ama soruşturmanın çok eskiye, 2007’den başlayan bir soruşturma olduğunu aslında 2020 yılında iddianameye ve yargılamaya dönüştüğünü hatırlatmak isteriz. Aynı fiillerle aynı iddialarla, aynı dernek, başka bir soruşturma ile yargılanıyor. Dosya içerisinde teknik olarak hukuka aykırı delillerin varlığını, gizli tanıkların bu dosyada dinlenmediğini ve başka dosyalarda hükme esas bile alınmadığını görüyoruz ama buna rağmen 20 sene önce dile getirilen bir beyanın bugün bu dosyada bir iddia haline getirilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar