Dolar, enflasyon sonrası yükselişe geçti
Şubat enflasyonu sonrası dolar yükselişe geçti. Uzmanlara göre enflasyonda hala yukarı yönlü riskler var. Merkez Bankası'ndan değişiklik beklenmiyor...
Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) ivmesinin azalmasına rağmen enflasyon yükselişine şubat ayında da devam etti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre TÜFE aylık bazda yüzde 0,16 ve yıllık yüzde 19,67 arttı.
ŞUBAT AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI
Şubat ayı enflasyonu sonrası ilk tepkide aşağı yönlü hareket eden dolar/TL, daha sonra "erken faiz indirimi" endişeleriyle yükselişe geçti. Bu sabah enflasyon verisinden hemen önce 5.3840'ta yer alan kur, veri sonrası ilk tepkide 5.3720 seviyesine gevşedi.
Daha sonra fiyatlamalar üzerinde etkili olan erken faiz indirimi beklentisiyle kur 5.39 seviyelerine yükseldi. Euro/TL ise 6.12 seviyelerinde yer aldı.
Garanti Bankası Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert bu hafta Merkez Bankası'ndan değişiklik beklemediklerini söyledi. Bloomberg HT'ye bugün açıklanan enflasyon verisini değerlendiren Mert, gıda enflasyonunun hala yüksek olduğuna ve risk teşkil ettiğine dikkat çekti. Mert, "Biz negatif enflasyon geleceğini varsaymıştık. Gıdada beklediğimiz düzeltme gelmedi. Tanzim satışlarla negatif enflasyon bekliyorduk ama hala mevsimsel ortalamada artan bir gıda enflasyonu görüyoruz. Yıllık gıda enflasyonu hala yüzde 30'a yakın. İşlenmemiş gıdada taze meyve sebze grubunda yüzde 40'lara varan artışın devam ettiğini görüyoruz, bu da önümüzdeki dönem için riskli unsurlardan biri olmaya devam ediyor" yorumunu yaptı.
MERKEZ'DEN DEĞİŞİM BEKLEMİYORUZ
Merkez Bankası'ndan çarşamba günü faizlerde değişiklik yapmasını beklemediklerini belirten Mert, "Faiz indirimi için erken olduğunu görüyoruz. Enflasyonda düşüş trendine girdik ama yukarı yönlü riskler var. Gıdanın ve bazı hizmet gruplarındaki katılığın etkileri var. Baktığımızda hazirana kadar yatay beklediğimiz enflasyon patikası var. Sonrasında sert düşüş olabilir. O yüzden Merkez Bankası'nın ilk indirimini haziranda gerçekleştirebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
ENFLASYON FAİZ İNDİRİMİ İÇİN YETERLİ DEĞİL
Öte yandan, Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, son açıklanan enflasyon verilerinin, Merkez Bankası’nın 6 Mart’ta faizi indirmesine yetecek bir aşağı yönlü harekete işaret etmediği yorumunda bulundu.
Don’t think there is enough downward movement here to allow the MPC to cut rates on March 6. That would be big risk especially given lira’s slight weakening bias again of late. https://t.co/K3ZthnBixk
— Timothy Ash (@tashecon) 4 Mart 2019
Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede Ash, enflasyondaki yükselişin beklentilerin altında kalmasının ‘cesaretlendirici’ olduğu yorumunda bulunurken, "Kaygının, uzun süreli fiyat kontrollerinin arz üzerindeki etkisi konusunda olacağını tahmin ediyorum" dedi.
Ash, "Para Politikaları Kurulu’nun 6 Mart’taki toplantısında faizleri azaltmasına izin verecek aşağı yönlü bir hareket olduğunu düşünmüyorum. Bu, özellikle de son dönemlerde liranın az da olsa zayıfladığı görüldüğünde büyük bir risk olur" diye ekledi. (EKONOMİ SERVİSİ)