Dövizdeki sert yükselişin ardından halk, tencere-tavalarla sokakta: AKP istifa

Dövizdeki sert yükselişin ardından halk, tencere-tavalarla sokakta: AKP istifa
Ankara, İstanbul, Samsun, İzmir, Kocaeli, Eskişehir'de vatandaşlar, döviz kurunun rekor artış göstermesine karşı sokağa çıkarak, 'AKP istifa' sloganıyla yürüdü.

Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında rekor değer kaybının ardından yurttaşlar, ekonomideki kötü gidişat ve hayat pahalılığını protesto etmek için Ankara'nın Çankaya ilçesinde ve İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 'AKP istifa' diyerek sokağa çıktı.

Türk Lirası’nda bir günlük değer kaybı yüzde 20’ye yaklaştı. Dolar, TL karşısında 13.50 seviyesini aşarken, euro da 15.20 seviyesine geldi. Saat 19.47 itibariyle dolar/TL 12.88 seviyesinde, euro/TL 14.49 seviyesinde seyrediyor.

Döviz kurlarında hal böyleyken, vatandaşların hayat pahalılığına olan tepkileri de yükseliyor. İstanbul ve Ankara’da vatandaşlar durumu protesto etti.

Ankara’da çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grupta iktidara erken seçim ve istifa çağrısı yapıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gruba çevreden de destek verilirken bazıları tencere tava çalarak yaşananları protesto etti.

Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Esat mahallesinde, döviz kurundaki yükselişi protesto eden yurttaşlar, 'AKP istifa' sloganı attı. Polis, vatandaşlara engel olmak istese de tencere-tava çalınarak yürüyüşe devam edildi.

Gazeteci Burcu Yıldırım'ın paylaştığı görüntüler şöyle:

Ankara Esat’ta başlayan yürüyüşe polisin müdahale etmesinin ardından yurttaşlar, Kızılay Caddesi’ne yöneldi. Protesto eylemlerinin diğer bir adresi de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Yurtlar bölgesinde bir araya gelen onlarca öğrenci "Tayyip istifa", "Hükümet istifa" sloganlarıyla hükümetin ekonomi politikalarını protesto etti.

Türkiye İşçi Partisi ise Merkez Bankası İstanbul Şubesi önünde "Batırdınız, yargılanacaksınız, hükümet istifa" yazılı pankartla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya yaklaşık 50 kişi katıldı. İstanbul Kurtuluş’ta da bir grup protesto için toplandı. "AKP defol, bu memleket bizim" sloganı atan gruba polislerin müdahale ettiği belirtildi.

SKYP üyeleri, "Böyle gitmez, Tayyip istifa" yazılı pankartın yazılı yanı sıra yaktıkları meşalelerle uzun süre boyunca sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenledi. TİP ise Kadıköy’de bulunan Merkez Bankası İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Batırdınız, yargılanacaksınız hükümet istifa" yazılı pankart açıldı. Açıklama, sık sık "AKP halka hesap verecek" sloganları attı.

AKP’nin Türkiye’yi uçuruma sürüklediğinin kaydedildiği açıklamada, "Batıranları yargılayacağız, ekmeğimizi çalanlardan hesap soracağız. Türkiye’yi karanlıktan çıkarıp aydınlığa çıkaracağız" denildi.

Kadıköy ilçesinde de eylemler devam ederken Taksim Meydanı polis bariyerleriyle kapatıldı. 

Kadıköy sokaklarında 'Hükümet istifa' sloganı atarak yürüyen yurttaşlara mahalle sakinleri tencere tava vurarak destek verdi. Yürüyüş Antika Sokak'ta kısa bir açıklamanın ardından sona erdi.

İstanbul'un Şişli ilçesindeki Pangaltı semtinde de çok sayıda kişi zamları ve kurdaki artışa yürüyüş yaptı. Tencere ve tavalarla yürüyüp "Hükümet istifa" sloganları atan eylemciler çevik kuvvet polislerince durduruldu. Kurtuluş semtinde eylem yapanların önü de polisler tarafından kesildi. Polisin engellemesinin ardından eylemler ara sokaklarda devam etti.

İZMİR BUCA VE BORNAVA'DA DA HALK SOKAKLARA ÇIKTI

İzmir'in Buca ilçesinde sokağa çıkan halk, AK Parti hükümetini protesto etti. Polis ekipleri "Hükümet istifa" sloganları atan İzmirlileri engellemeye çalışırken Şirinyer Migros önünde yapılan açıklamada, "Zamlar, vergiler, her gün artan kur kriziyle ekonomik olarak ve aynı zamanda politik olarak daha fazla köleleştiriliyoruz. Bizler bu köleleştirilmeye karşı ses çıkarmazsak onlar bu soyguna devam edecekler. Ayağa kalkmalıyız. Buna karşı her yerde ses çıkartmamız ve bu soygunu yapan iktidarı halkımızın özgün gücüyle istifaya zorluyoruz" denildi.
Bornova Meydanı'nda toplanana İzmirlilerin ise önü polis tarafından kesilirken, alkış ve ıslıklarla hükümetin politikaları protesto edildi. Burada açıklama yapan İzmirliler "Biz her gün yüzler, binler, milyonlar olarak hükümetin karşısında dikilmeye devam edeceğiz" dedi.

Protestolar sürüyor.

KOCAELİ'DE 7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ankara ve İstanbul’dan sonra Kocaeli’de de artan döviz kuruna ve ekonomik duruma tepki göstermek için vatandaşlar sokağa döküldü.

Tencere ve tavalarla, Derince ilçesinin Yenikent Mahallesi'nde eylem yapanlar "AKP mezara, halk iktidara", "Artık yeter! Geçinemiyoruz" sloganları eşliğinde şiddetli sağanağa rağmen yürüdü. 

Yenikent'teki eylemi takip eden Evrensel Gazetesi Kocaeli Temsilcisi Gözde Meydan ve Emek Partisi (EMEP) Körfez İlçe Başkanı Başkanı Adem Korkmaz gözaltına alındı. Gözaltı sayısının toplam 7 olduğu açıklandı.  

Twitter hesabından açıklama yapan EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan "An itibariyle Yenikent'te tencere tavalarla 'Hükümet istifa' diyen emekçiler arasında yer alan Körfez İlçe Başkanımız Adem Korkmaz gözaltına alındı. Yenikent polis karakoluna götürülüyor. #Hükümetİstifa demek ne zamandan beri suç oldu! İlçe başkanımızı derhal serbest bırakın" 

ESKİŞEHİR'DE 6 GÖZALTI

Eskişehir’de döviz kurlarını ve hükümeti protesto için eylem yapan biri kadın 6 kişi gözaltına alındı. Akşam saatlerinde Haller Gençlik Merkezi önünde meydana gelen olayda polis gözaltına alınan kişilere "Direnme" diye bağırdı.

SAMSUN'DA YÜRÜYENLERE POLİS ENGELİ

Samsunlular 'hükümet istifa' demek için sokağa çıkanlara polis müdahale etmeye çalıştı. Yurttaşlar, kendilerine engel olmak isteyen polise "Açlıkla, yoksullukla mücadele edenlere engel olamayacaksınız. Geçinemiyoruz, sokaktayız" tepkisinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar