Dünya Basınında Bugün | The Guardian: Boris Johnson'ın başbakanlığı tehlikeye girebilir

Dünya Basınında Bugün | The Guardian: Boris Johnson'ın başbakanlığı tehlikeye girebilir
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın görevdeki 100 günü tamamlamasının ardından Kongre'ye hitaben ilk kez yaptığı konuşma ülkedeki yüksek tirajlı gazetelerin tamamının manşetinde yer aldı. Başkan Biden konuşmasında Amerikalı ailelere, çocuklara ve eğitime yatırım yapılmasını öngören 1,8 trilyon dolarlık paketin ayrıntılarını açıkladı ve plana Kongre'den destek talep etti.

İngiltere'de yayımlanan gazetelerin gündemindeyse Başbakan Boris Johnson'un Downing Sokağı 10 Numara'daki dairesinde yaptırdığı tadilatla ilgili yolsuzluk iddiaları var. The Guardian, "Seçim Komisyonu, Boris Johnson’ın başbakanlığını tehlikeye atma potansiyeline sahip bir soruşturma başlatırken 'perde için nakit' tartışması başbakanı giderek daha fazla içine çekti" yorumunu yaptı.

 ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NYT: BIDEN İLK KEZ KONGRE'YE HİTAP ETTİ

New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve gelişinin100. gününde ilk kez Kongre’de ortak oturuma hitap etmesini manşetine taşıdı. 

Gazete, Biden'ın konuşmasında Amerikalı ailelere, çocuklara ve eğitime yatırım yapılmasını öngören 1,8 trilyon dolarlık paketin ayrıntılarını açıklamasını ve plana Kongre'den destek talep etmesini ön plana çıkardı.

Plan, 2 yıl ücretsiz yüksek okul öğrenim imkanı verilmesini, çocuk bakımı için 225 milyar dolarlık kaynak ayrılmasını ve ailelere çocuk başına en az 250 dolar yardım yapılmasını öngörüyor.

WASHINGTON POST'TA DA BIDEN MANŞETTE

Washington Post da Biden'ın Kongre konuşmasını manşetine taşıdı. 

Gazete Biden'ın "Kriz içinde bir ülke devralışımın üzerinden 100 gün geçti. 100 gün sonra size şunu söyleyebilirim: Amerika riski imkana, krizi fırsata, engeli avantaja çevirerek yeniden ilerliyor" ifadelerine yer verdi.

WSJ: BIDEN YARDIM İSTEYEREK BAŞLADI

Wall Street Journal da "Joe Biden Kongre'de ilk konuşmasında eğitim ve işçiler için 1.8 trilyonluk destek aradı" ifadelerine yer verdi.

Biden "Kriz içinde bir ülke devralışımın üzerinden 100 gün geçti. 100 gün sonra size şunu söyleyebilirim: Amerika riski imkana, krizi fırsata, engeli avantaja çevirerek yeniden ilerliyor" dedi.

ABD Senatosu’ndaki tek siyah Senatör olan Scott Başkan Biden’ın 1,8 trilyon dolarlık Amerikalı Aileler Planı’na tepki göstererek planın Washington’u "beşikten üniversiteye" kadar hayatın merkezine oturtmayı amaçladığını söyledi.

FT: VARLIKLI KESİME VERGİ GETİRİLECEK

Financial Times da Biden'ın planının, 2 yıl ücretsiz yüksek okul öğrenim imkanı verilmesini, çocuk bakımı için 225 milyar dolarlık kaynak ayrılmasını ve ailelere çocuk başına en az 250 dolar yardım yapılmasını öngördüğünü yazdı.

Habere göre plana mali kaynağın, varlıklı kesime getirilecek vergilerden elde edilmesi bekleniyor.

Konuşmasında ekonomik büyümenin zenginlerin vergi ödemesi yoluyla orta sınıf ve yoksullara yardım edilerek sağlanabileceği görüşünü vurgulayan Biden, ''Bu planlara mali kaynak nasıl sağlanacak? Yılda 400 bin dolardan az kazananlara vergi artışı getirmeyeceğim. Amerikan nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kesiminin kendi payına düşeni ödeme zamanı'' diye konuştu.

THE GUARDIAN: BORIS JOHNSON'IN BAŞBAKANLIĞI TEHLİKEYE GİREBİLİR

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi Başbakan Boris Johnson'ın dairesindeki tadilatla ilgili yolsuzluk iddiasını bir kez daha manşetine taşıdı.

The Guardian, "Seçim Komisyonu, Boris Johnson’ın başbakanlığını tehlikeye atma potansiyeline sahip bir soruşturma başlatırken 'perde için nakit' tartışması başbakanı giderek daha fazla içine çekti" yorumunu yaptı.

Avam Kamarası’nda muhalefet partisi lideri Keir Starmer’ın sorularını yanıtlayan Başbakan Boris Johnson’ın öfkeli olduğu anlar The Guardian'ın birinci sayfasında yer aldı. Johnson, konutun tadilatını kendi ödediği konusunda ısrarcı olurken Muhafazakâr Parti bağışçısı Lord Brownlow’dan 58 bin Pound borç aldığına dair iddiayı reddetmedi.

JOHNSON SORUŞTURMASI TIMES'IN MANŞETİNDE

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Başbakanlık konutundaki dairesinin tadilat giderlerini bağış paralarıyla karşıladığı iddiaları üzerine tadilatın finansmanına yönelik resmi soruşturma başlatılması Times'ın da manşetinde yer aldı.

Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'daki dairenin tadilatı nedeniyle Muhafazakar Partiyle mart ayından bu yana temas halinde olunduğu kaydedildi.

INDEPENDENT: DİŞSİZ DANIŞMAN

Independent gazetesi İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, konutunun tadilat masraflarını nasıl karşıladığı da dahil olmak üzere hakkındaki iddiaları incelemek üzere bir bağımsız danışman atamasını manşetine taşıdı. Danışman olarak atanan Christopher Geidt’in konuyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatmak için Başbakan Johnson’dan izin alması gerekecek.

Johnson, Geidt’in bütün bulguları karşısında "hakim ve jüri" olarak gücünü sürdürecek. Independent, Johnson’ın Geidt'i atadığı rolün yeterli yetkiye sahip olmaması nedeniyle "dişsiz" olmakla eleştirdi.


 

Öne Çıkanlar