Emekliler: İnsanca yaşam için aylıklarımızın güncellenmesini istiyoruz

Emekliler: İnsanca yaşam için aylıklarımızın güncellenmesini istiyoruz
Emeklilere güvencesiz yaşam koşullarının dayatıldığını söyleyen emekli örgütleri, 'Sorunlarımızı çözecek Sosyal Güvenlik Sistemi çalışması başlatılmalıdır' dedi.

ARTI GERÇEK- İstanbul Emekli Sendikaları Eylem Birliği Koordinasyonu, ekonomik krize ilişkin emeklilere dayatılan güvencesiz yaşam koşullarına ilişkin Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde açıklama yaptı. Açıklamada, "Birlikte güçlüyüz, insanca onurlu bir yaşam istiyoruz" ve "İnsanca yaşamak için emekliler örgütlenin" pankartları açılırken sık sık, "Savaşa değil, emekçiye bütçe", "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Sefalete teslim olmayacağız" sloganları atıldı.  Birçok siyasi parti ve sendikanın katılım gösterdiği açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu’da destek verdi. 

Basın açıklamasını koordinasyon adına Osman Topaklı okudu. Topaklı, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun teklifinin mecliste görüşülmeye devam ettiğini vurguladı. Topaklı, "Biz emekliler olarak üzülerek bir kez daha gördük ki! Bütçe Kanunu yasalar askıya alınarak hazırlandı ve sunuldu. Bütçe hakkımız yine ihlal edildi. Toplumun ihtiyaçları, hak ve özgürlükleri yok sayıldı" dedi.

'YOKSULLUK TOPLUMSALLAŞTI'

Emeklilerin toplumun en yoksul kesimi içerisinde olduğunu belirten Topaklı, "5 milyon 903 bin 324 hanede en az bir emekli yaşlı insanımız var. Otuz milyona yakın insan emekli yaşlı sorunlarıyla iç içe yaşamak zorunda. Bu nedenle emekliler yoksullaştırılınca, yoksulluk toplumsallaştı. Sorunlarımız toplumsaldır, politiktir. Bugün 7 milyon 578 bin 123 emekli aylık net bin 192 lirayla yaşamaya çalışıyor. Açlık sınırının altında emekli aylıklarıyla yaşamak zorunda bırakıldığımız için öfkeliyiz" dedi. 

'AYLIKLARIMIZ YÜZDE 70 ORANINDA AZALDI'

"2007 yılından bu yana bize Milli Gelirden, ülkenin büyüme hızından pay verilmiyor" diyen Topaklı, "Bugün aylıklarımız yüzde 70 oranında azalmış durumda. Enflasyon artışına göre altı aylık zamlara bağlanan aylıklarımızın alım gücü her gün düşüyor. Sosyal Güvenlik Reformu geriye doğru kurumsal bir reformdur. Dünya Bankasına 1994 de verilen söz yerine getirildi. Devlet toplumsal taahhütlerinden vazgeçti. Emekli primleri uluslararası sermayenin kullanımına sunuldu. Emeklilik güvencesiz esnek kuralsız hale getirildi, kamu emekliliği statüsü yok edildi" ifadelerini kullandı.

'HALK ÖLÜME MAHKUM EDİLİYOR'

Yeterli ölçüde sağlık hizmeti alamadıklarının altını çizen Topaklı, "Sağlık Sistemi çalışanına da hastasına da yetmiyor. Sağlık Bakanlığı Bütçesinde; koruyucu sağlık hizmetleri için yıl boyunca kişi başına 334,70 TL harcama yapılması planlanmış. Bu bütçeyle halk önlenebilir bir hastalığa, ölüme mahkum ediliyor.  Sağlıkta Dönüşüm Programı artık halk sağlığı sorunu olmuştur" dedi.

TALEPLERİ

Topaklı, taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

"-Bizleri yoksullaştıran, ekonomik güvencemizi, erişilebilir ücretsiz güvenli sağlık hizmeti hakkımızı yok eden Sosyal Güvenlik Reformunun yeniden düzenlenmesini istiyoruz. 

-Sorunlarımızı çözecek, toplumun bütününü kapsayacak, sosyal risklere karşı koruyacak, yaşlılığın güvencesi olacak devlet güvencesinde bir emeklilik için Sosyal Güvenlik Sistemi çalışması başlatılmalıdır. 

-İnsanca onurlu bir yaşam sürdürecek ekonomik güvence için aylıklarımızın güncellenmesini istiyoruz! 

-Bugüne kadar emeklilerin yaşlıların haklarını korumayan, emeklilerin hakkı hukuku yok edilirken suskun kalan. Emeklilerin sorunlarına çözüm üretmeyen rıza üreten 'Emekli Dernekleri' bizlerin temsilcisi olamaz. Hiçbir resmi kurumda bizim adımıza temsilci olmasını kabul etmiyoruz. 

-Değişen ekonomik sosyal koşullar karşısında haklarımızı savunmak geliştirmek için Toplu Sözleşme Masasına oturma hakkımızı kullanmak istiyoruz. Kamu çalışanı, işçi emeklisi ayırımı yapılmamalı, Toplu Sözleşme Masasına oturma hakkımızın önündeki engeller kaldırılmalıdır."

Öne Çıkanlar