Enflasyon tek hanede: Züğürt tesellisiyle avunmayın

Enflasyon tek hanede: Züğürt tesellisiyle avunmayın
TÜİK'in yüzde 9.26 olarak açıkladığı tek haneye düşen enflasyon verisini ekonomistler inandırıcı bulmadı. Uzmanlar soruyor: Fiyatlar artarken enflasyon nasıl düşüyor?

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.26 arttı.

Böylece enflasyon Temmuz 2017'den bu yana ilk kez tek haneye inmiş oldu.

Ancak ekonomistler, akademisyenler ve siyasetçiler tarafından TÜİK'in açıkladığı tek haneye inen enflasyon verisi inandırıcı bulunmadı. Fiyatlar artarken, özellikle akaryakıt, doğalgaz ve elektriğe art arda zam gelirken, enflasyonun tek haneye düşmesinin kalıcı olmayacağı belirtiliyor.

ZÜĞÜRT TESELLİSİ İLE AVUNMAYIN

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Beklediğimiz gibi, TÜFE yüzde 1'e yakın arttı. Geçen yılın eylül ayının yüksek TÜFE'si nedeniyle, yıllık TÜFE 9.26 olarak tek haneye indi. Ekimde de aynı şey olacaktır. Ama kasımdan sonra yine çift haneli enflasyon görünür ve yıllığı yüzde 12'den az olmaz. YEP de bunu söylüyor zaten" diyerek, şöyle devam ett:

"Bugün yüzde 9,3 yıl sonunda yüzde 12 olacak TÜFE ile kimse teselli bulmasın. Emsal hangi ülkede yüzde 3-4'ün üstünde enflasyon var. Bu haliyle bile Türkiye devasa enflasyon sorunu olan bir ülke. Züğürt tesellisi ile avunmayın."

Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, açıklanan rakamların ardından, "İstatistik Kurumu elektriği, gazı ve sigarayı kaçak kullanıyor galiba..." diye tepkisini belirtti.

ENFLASYON DÜŞÜYOR, FİYATLAR ARTIYOR

Berlin School of Economics and Law'dan Doç. Dr. Ümit Akçay, "Enflasyon düştü, fiyatlar artmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy da, yine fiyatlar artarken enflasyonun nasıl tek haneye indiğine bir örnek vererek, "Enflasyon yüzde 62 düştü, fiyatlar yüzde 9.26 arttı" dedi.

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Prof. Dr. Cem Başlevent de, verilere işaret ederek, "Enflasyonla topyekûn mücadele'nin zaferi" dedi.

NOBELE ADAY BİR PERFORMANS

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, "Sadece akaryakıt, doğalgaz, elektrik zamları ve bunların hayatın diğer zorunlu gider alanlarına etkisi düşünüldüğünde, enflasyon hesaplamasındaki rakamsal cambazlığı konunun uzmanı olmayanlar da anlayabiliyor. Nobele aday bir performans! Sonrasında gerçekler çok can yakacak gibi" değerlendirmesi yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar