Engin Aydın: HDP konuştu, sıra sizde...

Engin Aydın: HDP konuştu, sıra sizde...
'Mithat Sancar HDP’nin sözünü söyledi, tutumunun çerçevesini çizdi.'

T24 yazarı Engin Aydın, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partisinin görüşlerini açıklaması ardından "HDP konuştu, sıra sizde…" başlığıyla bir yazı kaleme aldı. CHP, İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi'ne seslenen Engin, "Bütün bunları, ortak aday çıkaracak muhalefet partileri şimdiden yani pek meraklı oldukları erken seçimden önce tartışıp bir sonuca varmak hükümündeler. Yoksa "Hele bir AKP’yi devirelim, sonrasını sonra düşünürüz" diye siyaseti siyasal cambazlık sanan bir sefil zihniyet sürecekse "AKP’nin günahı neydi" derler ve haklı olurlar…" diye yazdı.

Engin Aydın'ın T24'te "HDP konuştu, sıra sizde…" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili kısmı şöyle:

...

Seçim güvenliği üstüne bu kadarı yetsin.

Gelelim ilkelere…

Mithat Sancar’ın vurgusu boşuna değil. Diyelim AKP takımı cumhurbaşkanlığı seçiminde koltuk değnekleri MHP, BBP ve Oğuzhan Asiltürk in oy desteğine rağmen yenik çıktı.

Peki yeni cumhurbaşkanının önünde duran acil ödevler ne?

Bunlar belli mi?

Şimdiki kuvvetler ayrılığı ilkesini fiilen yok etmiş gülünç ve ayıp "Başkanlık sistemi" yerine söylenen "Demokratik parlamenter sistem" teriminden ibaret. İyi de üç sözcükle bir sistem tanımı yapılamaz. Kuvvetler ayrılığı, iktidarın denetimi, parlamentonun yetkileri, yargının tam bağımsızlığı gibi çok temel ilkelerin ayrıntılanması ve üstünde sağlam bir mutabakata varılması gerek değil mi?

Çağdaş anayasa anlayışı "Yurttaşın devlete karşı görev ve ödevlerini değil, devletin yurttaşa karşı görev ve ödevleri"ni tanımlayan hukuk metinleridir. Bu yazı bağlamında seslendiğimiz "muhalelefet partileri"nin tümünde az ya da çok devlet tapıncı egemenken, siyasal reflekslerini belirlemekteyken bu Anayasa ilkelerinde buluşabilecekler mi?

Bütün bunları, ortak aday çıkaracak muhalefet partileri şimdiden yani pek meraklı oldukları erken seçimden önce tartışıp bir sonuca varmak hükümündeler. Yoksa "Hele bir AKP’yi devirelim, sonrasını sonra düşünürüz" diye siyaseti siyasal cambazlık sanan bir sefil zihniyet sürecekse "AKP’nin günahı neydi" derler ve haklı olurlar…

...

Mithat Sancar HDP’nin sözünü söyledi, tutumunun çerçevesini çizdi.

Muhalefetteki irili ufaklı partilerin ortak aday belirlemeden önce bu sözlere cevapları ne?

"HDP önce terörle arasına mesafe koysun... Biz millet ittifakını kurduk…  HDP buna katılmadan seçmen kitlesiyle bu ittifakı desteklemezse sorumlusu o olur… Hem bizim tabanımız HDP ile açık ve şeffaf bir seçim ortaklaşmasını kabul etmez. HDP oylarını kazanalım derken tabanımızın oylarından oluruz" gibi yaveleri ısıtıp ısıtıp önümüze mi koyacaklar.

O zaman HDP dışında kalan muhalefet partilerinin tümüne seslenen bu yazıyı unutun, çöpe atın.

Çünkü o durumda muhalefet partilerinin lider ve yöneticilerinin öncelikle çocuklarının, torunlarının "sayıların bilimine" giriş değeri taşıyan ilkokul aritmetik kitabını ellerine alıp "toplama, çıkarma, oran, orantı" gibi temel aritmetik bilgilerini öğrenmeye başlamaları gerekiyor.

Yüzde 50+1 oy gereken Cumhurbaşkanı seçiminde güvenilir kamuoyu şirketlerinin verilerini alsınlar. Edindikleri aritmetik bilgileri ile alt alta yazıp toplasınlar, çıkarsınlar, oranlasınlar…

Sonra külahlarını önlerine koyup bir kez daha düşünsünler…

Öne Çıkanlar