Erdoğan, Biden'dan 6 milyar dolarlık silah almak istiyor

Erdoğan, Biden'dan 6 milyar dolarlık silah almak istiyor
'Erdoğan Ankara'nın düzinelerce Amerikan savaş uçağı satın almasına izin vermesi için ABD Başkanı Joe Biden'la buluşacağı küresel zirveyi kullanmak istiyor.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington'un Rus hava savunma sistemlerini satın almasının ardından uygulamaya koyduğu fiili ambargoyu aşmak amacıyla  Biden’a lobi yapmaya hazırlanıyor.

Bloomberg’in haberine göre, Erdoğan Ankara'nın düzinelerce Amerikan savaş uçağı satın almasına izin vermesi için ABD Başkanı Joe Bidenl'a buluşacağı küresel zirveyi kullanmak istiyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki Türk yetkili, Türkiye'nin 30 Eylül'de ABD'ye Lockheed Martin Corp.'tan 40 yeni F-16 Block 70 uçağı ve 80'e yakın kit satın alması için resmi talepte bulunduğunu söyledi. 

Anlaşmanın potansiyel olarak 6 milyar dolar değerinde olduğunu söylediler, ancak Kongre'nin Rus S-400 füze alımına karşı çıkması ve Türkiye'nin tavizsiz duruşu göz önüne alındığında onayın alınması zor olacak.

Türk yetkililer, Erdoğan'ın bu ayın sonunda Roma'da yapılacak 20 Ülkeler Grubu zirvesi sırasında Biden ile görüşmeyi beklediğini, ancak herhangi bir toplantı duyurulmadığını ve Biden'ın silah talebini kabul etmeye ne kadar istekli olabileceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Stratejik konuları görüşmek üzere anonimlik koşuluyla konuşan Türkiye'nin amacının NATO ile uyumlu jetleri güvence altına almak olduğunu söylediler.

Kimliğinin açıklanmamasını isteyen bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bakanlığın önerilen savunma satışları hakkında yorum yapmadığını söyledi. Beyaz Saray yorum talebine hemen yanıt vermedi ve Ulusal Güvenlik Konseyi soruları Dışişleri Bakanlığı'na yönlendirdi.

Washington, Ankara'dan ilgili ABD yaptırımlarının kaldırılması karşılığında S-400'ü hurdaya ayırmasını talep etti, ancak Türkiye hiçbir eğilim göstermedi. Yaptırımlar, Türkiye'nin en iyi savunma tedarik ajansının ABD finans kurumları, askeri donanım ve teknolojisiyle bağlantısını kesti. Amerikan mallarını veya teknolojisini ajansa transfer etmek için yeni ihracat lisansları yasaklandı.

Washington'daki Dış Politika Araştırma Enstitüsü Orta Doğu programı direktörü Aaron Stein, "Kongre, S-400'ler konusunda bir karar alana kadar Türkiye ile büyük silah anlaşmalarını imzalamayacağımızı söyledi" dedi. son bir podcast'te. Türklerin öne sürdüğü bu mektup veya talep, F-16'ların Türkiye'ye ihracatı için onay almak için üstesinden gelmesi çok zor bir görevle karşı karşıya."

Ankara, Patriot füze sistemine erişim konusunda Washington'la yıllardır boğuşurken, Washington Türkiye'nin teknoloji transferi taleplerine karşı çıkıyordu.

Ankara merkezli bir Türk havacılık uzmanı olan Arda Mevlütoğlu'na göre, F-4 jetlerini emekliye ayırma konusunda zaten gecikmiş olan Türkiye, kendi jetlerini geliştirmeyi planlarken, F-16 filosunu geçici bir çözüm olarak avcı kapasitesine yükseltmeyi planlıyor. 

 

Öne Çıkanlar