Erdoğan Putin'e Ayasofya garantisi verdi

Erdoğan Putin'e Ayasofya garantisi verdi
Kremlin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklama yayınladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesine ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin, Erdoğan'a yeniden camiye çevrilen Ayasofya hakkındaki endişelerini anlattı. Erdoğan'ın da Hristiyanlar için kutsal olan yerlerin korunacağının garantisini verdiği belirtildi.

Kremlin'in açıklamasına göre Putin Erdoğan’a, Ayasofya’nın müze statüsünün kaldırılarak camiye dönüştürülmesinin ülkesinde büyük tepki yarattığını iletti. Erdoğan'ın da Putin'e, isteyen herkesin Ayasofya’ya girebileceğinin ve Hristiyanlar için kutsal olan yerlerin korunacağının garantisini verdi.

Erdoğan'ın isteği üstüne gerçekleştiği belirtilen telefon görüşmesinde ayrıca Erdoğan, anayasa reformu referandumu nedeniyle Putin’i tebrik etti.

Aöıklamaya göre görüşmede, Suriye savaşı bağlamında kurulan Astana mekanizması dahil, ortak çabaların genişletilmesinin önemi hakkında konuşuldu ve iki lider Suriye’nin kuzeydoğusunda ve İdlib’de yapılan işbirliğine "yüksek not" verdi.

Rusya ve Türkiye liderlerinin gündeminde Libya da yer aldı. Libya’da askeri güç kullanımının bir an önce sonlanması ve müzakere sürecine geri dönülmesinin gerekliliği üstünde duruldu. Ayrıca liderler, bu konudaki ortak siyasi-diplomatik çabaları aktif hale getirmek konusunda anlaştı.(Sputnik)

Öne Çıkanlar