Fiskaya halkı, 'kentsel dönüşüm' adıyla sunulan ikinci zorunlu göçe direniyor

Fiskaya halkı, 'kentsel dönüşüm' adıyla sunulan ikinci zorunlu göçe direniyor
Fiskaya'da "kentsel dönüşüm" adı altında mağdur edilmek istenen yurttaşlar, kendilerine önerilen konutlarla borçlandırılmak istendiklerini belirterek, evlerinden çıkmayacaklarını vurguladı.

Diyarbakır’da 1990'lı yıllarda köylerinin yakılması ve yıkılması nedeniyle göç etmek zorunda kalarak, Yenişehir ilçesine bağlı olan Dicle ve Feritköşk mahallelerine yerleşen yurttaşlar, bir göç tehlikesiyle daha karşı karşıya. Fiskaya olarak bilinen iki mahalle, 18 Ağustos 2017’de "riskli alan" ilan edildi. Karar sonrası iki mahalledeki yapıların "kentsel dönüşüm" adı altında yıkılacağı ve yeşil alana dönüştürüleceği açıklandı. Kimi ailelere, ev ve işyerleri karşılığında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan konutlar, kimi ailelere ise mülklerinin değerinin çok altında bir fiyat teklif edildi. 

Teklifi kabul eden ailelerin ev ve iş yerleri yıkılmaya başlandı. Ancak birçok aile teklifleri reddetti. En son 21 Aralık 2021'de "kentsel dönüşüm" için yapılan açılışa gelerek konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Vali Münir Karaloğlu, 205 kişi anlaştıklarını ve "helalleştiklerini" öne sürdü. Karaloğlu, "Vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmedi ve edilmeyecek" dedi. 

UCUZA ALIP PAHALIYA SATIYORLAR

Halen yıkımın sürdüğü Dicle mahallesinde yaşayan yurttaşlar, mağdur edildiklerini belirtti. Mezopotamya Ajansı'na konuşan ve uzun yıllardır Fiskaya’da yaşayan Sıdkı Kayar, "Gerçekten hakkımızı verirlerse olabilirdi ama hakkımızı vermiyorlar. 4 katlı evim var ve 335 bin TL teklif ettiler. Ben bu para ile bir arsa alamam. Bir odalık bir arsa dahi alamam" dedi. Evlerini boşaltanların mağdur olduğunu aktaran Kayar, "Kısa zamanda çıktılar. TOKİ'den konut vererek, borçlandırdılar. TOKİ dairelerini 700-800 bin TL'den sayıyorlar. Sana da 200 bin TL veriyor. ‘10-15 yıl da bana çalış' diyorlar yani. Bize burada yer yapıp versinler" dedi. 

7 çocuğunun olduğunu ve geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirten Kayar, "İşimiz gücümüz yok. Emekli maaşım var ve 7 kişiyi geçindiriyorum. Şahsen direniyorum. Hakkımı vermediği sürece de direneceğim. Çocuklarım gitse bile burada çadır kurup kalmayı düşünüyorum. Çünkü bana mesken olmuş bir yer. Yeşil saha yapacaklarını söylüyorlar ama inanmıyorum. Tüm mahalleliye çağrımdır; El ele verelim, yoksa tek tek hepimizi götürecekler, borçlandıracaklar. Belediye bana ‘Biz böyle fiyat vurduk, bitti gitti’ diyor. Olur mu öyle şey" şeklinde konuştu. 

‘ÇIKMAYACAĞIZ’

Hazro ilçesinden Dicle mahallesine 50 yıl önce yerleştiklerini aktaran Kıymet Kaya, yetkililerin 3-4 kere yıkım için geldiklerini ancak evlerini vermediklerini ifade etti. Kaya, "Evde 6 kişi yaşıyoruz. Maaşlı çalışan yok. 2 odalı bir ev. Kendimize nasıl bakacağız? Aldığım yaşlılık maaşıyla ay sonunu zar zor getiriyorum. Evimize 55 bin TL vereceklerini söylediler. Şimdi evden çıkarsak rezil oluruz. Bize çadır vermeleri lazım, çadırı bile alamayacak durumdayız. Çıkmayacağız, evimizi de vermiyoruz. Bize daire vermedikleri sürece çıkmayacağız" diye konuştu. 

‘AHIR BİLE ALAMAYIZ’

Zübeyde Sasa ise, 4 katlı evine 300 bin TL fiyat biçildiğini aktardı. Sasa, "Bu parayla ne yapabilirim? 2 kişiyiz evde. Tapularımız var. Bu para ile ahır bile alamayız. Kepçe vursunlar altında kalmaya razıyım" diye tepki gösterdi.
 

Öne Çıkanlar