Fransa, polis şiddeti ve güvenlik yasa tasarısına karşı sokakta: Merkez Bankası ateşe verildi

Fransa, polis şiddeti ve güvenlik yasa tasarısına karşı sokakta: Merkez Bankası ateşe verildi
Fransa'da büyük tepki çeken güvenlik yasa tasarısına ve artan polis şiddetine karşı protestolar büyüyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te polis şiddetine karşı düzenlenen protesto yürüyüşüne polis müdahale etti. Göstericiler, Merkez Bankası'nı ateşe verdi.

Fransa'da güvenlik yasa tasarısına ve artan polis şiddetine tepkiler büyüyor.  Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan 'Genel Güvenlik Yasasına Hayır Kolektifi’nin çağrısıyla Fransa genelinde 100'den fazla eylem yapıldı.

Paris'teki Republique Meydanı'ndan toplanan binlerce Fransalı, Nation Meydanı'na kadar yürüdü.

‘MACRON İSTİFA’ SLOGANLARI ATILDI

Tasarı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşıyan göstericiler, 'Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron istifa' sloganları attı.

Sputnik’in aktardığı habere göre eylemde polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Polis, protestoculara biber gazıyla müdahale ederken, göstericilerin, birçok çöp bidonu ve araç ile bir kafeyi ateşe verdiği kaydedildi.

MERKEZ BANKASI ATEŞE VERİLDİ

Fransa’da on binlerce kişinin katıldığı 'küresel güvenlik yasa tasarısı’ ve polis şiddetine karşı başlayan protestolarda Merkez Bankası ateşe verildi. Alevler binanın içine ulaşmazken, Merkez Bankası’nın hemen yanında bulunan bar, kafe ve bir gazete büfesi alevlere içerisinde kaldı. İtfaiye, çıkan yangına müdahale ederken, polis eylemcileri tazyikli su ve biber gazı ile dağıtmaya çalıştı.

GENÇ MÜZİK YAPIMCISI POLİSİN ŞİDDETİNE UĞRAMIŞTI

Paris'in 17. bölgesinde genç müzik yapımcısı Michel Zecler stüdyosuna girdiği sırada arkasından içeri giren ikisi üniformalı 3 polis memuru tarafından şiddete maruz kalmış, 20 dakika boyunca polislerce darp edilmişti.

Paris'te 23 Kasım'da, polis, Republique Meydanı'nda çadır kuran çoğunluğu Afgan 500'e yakın sığınmacıyı yaka paça dışarı atmış, biber gazıyla müdahalede bulunmuştu.

TEPKİ ÇEKEN YASA TASARISI

Basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısı Ulusal Mecliste kabul edilmişti. Tasarı, Ocak 2021'de Senatonun onayına sunulacak.

Senatodan geçmesi halinde tasarı, bir kez daha Mecliste oylanacak.

Tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörürken, gösterilerde 'drone'un yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Fransa'da Sarı Yelekliler’in gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde, polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin görüntülenerek sosyal medyada paylaşılmasının ardından polisler hakkında soruşturma açılmıştı.

Sarı Yelekliler’in eylemlerindeki polis şiddetinin bilançosu, ülkedeki polisin şiddete meyilli olduğunu ve orantısız güç kullandığı tablosunu ortaya çıkarmıştı.

Öne Çıkanlar