Gazeteci Derya Okatan’ın davası ertelendi

Gazeteci Derya Okatan’ın davası ertelendi
Gazeteci Derya Okatan’ın ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla yargılandığı dava ertelendi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- Gazeteci Derya Oktan’ın "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Ankara 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, gazeteci Derya Okatan ve Avukatı Nuray Özdoğan hazır bulundu. 

Gazeteci Okatan hakkında 2019 yılında hazırlanan iddianamede bir dönem sorumlu olduğu yazı işleri müdürü olduğu Etkin Haber Ajansı’nın twitter ve Faacebook hesaplarından yapılan paylaşımlar delil olarak dosyada yer aldı.  İddianamede Okatan için Terörle Mücadele Kanunu’nun 7’nci maddesinin 2’nci bendine göre 1 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep etmişti. 

‘GAZETECİ TARAF OLAMAZ’

Duruşmada ilk sözü gazeteci Okatan aldı. TSK’nin Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’na yönelik olumsuz paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle yargılandığını belirten Okatan, yapılan paylaşımların kendisine ait olmadığını söyledi. Gazetecilerden çatışmada taraf olmasının istendiğini belirten Okatan, gazetecilerin bir çatışmada taraf olmayacağını belirtti. 

‘HALKIN HABER ALMA HAKKINI SAVUNDUM’

Gazeteciliğin kamusal bir görev olduğunu söyleyen Okatan, "Gazeteci herhangi bir siyasi parti, grup, kişi ya da kurumun politikalarına, amaç ve çıkarlarına alet edilemez. Gazeteciler buna zorlanamaz. Gazeteciler sadece kamu yararını gözetir.  Bende meslek hayatım boyunca gazetecilik ilkelerine bağlı kalmaya, halkın haber alma hakkını savunmaya çalıştım. Bu davanın haksız yere açılmış bir dava olduğunu düşünüyorum ve beraatimi istiyorum" dedi. 

‘YANLIŞ AÇILAN BİR DAVA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

Daha söz alan Avukat Nuray Özdoğan ise Okatan hakkında açılan davanın yanlış açılmış bir dava olduğunu söyleyerek, "Afrin’e yönelik yapılan bütün haberler suç unsuru olarak gösterildi ve bu süreçte birçok gazeteci yargılandı. Yapılan paylaşımlar müvekkilimin hesabından değil, çalıştığı haber ajansından yapılmıştır. Müvekkilimin paylaşım yaptığı yönünde de bir delil yoktur. Bu haliyle bu davanın hiç açılmaması gerekiyordu. Propaganda yapması için kendi adresinden paylaşım yapması gerekirdi. Kaldı ki yapılan paylaşımlar bile şiddeti çağrı yapmayan paylaşımlardır. Bu yüzden derhal beraat istiyoruz" dedi. 

MAHKEME 22 OCAK TARİHİNE ERTELENDİ

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Okatan hakkında görülen davaların birleştirilip birleştirilmeyeceği konusunda yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı 26 Ocak 2022 tarihine erteledi.

Öne Çıkanlar