Gergerlioğlu, Newroz'daki seçmenlerine TBMM'den seslendi: Direniş ateşini yaktık

Gergerlioğlu, Newroz'daki seçmenlerine TBMM'den seslendi: Direniş ateşini yaktık
Birçok ilde Newroz kutlamaları yapıldı. Kutlamalarda; HDP'nin kapatılması, Mecliste'ki adalet nöbeti, tecrit politikası ve İstanbul Sözleşmesi gündemdeydi.

İki günlük program halinde gerçekleştirilen Newroz için İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde etkinlikler yapılırken Türkiye'nin birçok yerinde de kutlamalar devam ediyor. Etkinliklerde yer yer gerginlikler de yaşanıyor.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Dilşat Cambaz Kaya ile polisler arasında yaşanan tartışmanın ardından yurttaşlara alana girdi. Etkinliğin yapıldığı alana "Gergerlioğlu halkın vekilidir, irademizdir" pankartları asıldı. 

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından TBMM’de ‘Adalet Nöbeti’ başlatan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Newroz alanındaki seçmenine HDP’nin grup toplantısı salonundan canlı bağlantıyla seslendi. Gergerlioğlu, Gebze’de toplanan yurttaşlara "Siz orada Newroz ateşini yaktınız, biz Ankara'da milletin kalbinde Meclis’te direnişin ateşini yaktık" dedi. 

Gergerlioğlu, "Milletin Meclisi’nde, milletin kalbinde bağrında direniyoruz sizin adınıza değerli kardeşlerim. Bu ülkede iktidar yargıyı sopa olarak kullanıyor. KHK'yla yüzbinlerce kişiyi bir sivil ölüme bir soykırım uğrattıkları yetmiyormuş gibi bununla kalmadılar, ülkede demokrasi ve hukukun zerresini bırakmadılar. Bundan yıllar önce Şerafettin Elçi, ‘Ben bir Kürdüm ve bu ülkede Kürtler var’ dediği için hapse attılar. Bu gün biz bu ülkede barıştan başka çare yoktur. Bizi vekillikten atıyorlar, cezaevine atmaya çalışıyorlar. Bu ülkede değişen hiç bir şey bırakmamaya çalışıyorlar. Ama biz bunu kabul etmiyoruz ve sonuna kadar direneceğiz" ifadelerini kullandı.

‘TÜM KÖTÜLÜKLERE RAĞMEN BUGÜN YÜZÜNÜZ GÜLSÜN YOLDAŞLAR’

Ülke genelinde Newroz’un kutlandığını belirten Gergerlioğlu, "Tüm kötülüklere rağmen bugün yüzünüz gülsün yoldaşlar. Evet belki vekilliğim zorla elimden alındı. Ama bilin ki biz koltukların vekili değiliz.  Kalplerin vekiliyiz. Biz gönüllerin vekiliyiz. İstedikleri kadar kağıt üzerinde vekillikten atsınlar. Biz yine milletin vekiliyiz. Bunu herkes çok iyi bilsin" şeklinde konuştu.

‘ADALET NÖBETİNİ DUYURUN’

Newroz’un yeni bir uyanış olduğunun altını çizen Gergerlioğlu, "Newroz bizi bir taraftan da karanlık ortamda tutmaya çalışanlara karşı direnişimizdir. Bize diz çöktüremediler. Kürt halkının kimliğini ve varlığını yok edemediler. Biz bütün kötülüklere rağmen barışı savunmaya devam edeceğiz. Ve barışı sağlayacağız. Zorluklar yaşıyoruz ama halkımız yanımızdadır. Tüm kötülüklere rağmen bugün yüzünüz gülsün. Kimseden korkmadık. Yeter ki zulüm bitsin dedik. Bunlardan dolayı bu cezayı verdiler. Biz sonuna kadar halkımızın yanında yer alacağız. Bize destek verin, Adalet nöbetini duyurun" şeklinde konuştu.

‘ONLARIN RECEP’LERİ VARSA, BİZİMDE SELAHATTİN’LERİMİZ, FİGEN’LERİMİZ VE LEYLA’LARIMIZ DA VARDIR’

Kutlamaların bir diğer adresi de Mersin’di. Akdeniz ilçesindeki Tırmıl mitin alanını dolduran yurttaşlara; HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, HDP Mersin Milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan, MYK ve PM üyeleri, HDK, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ve yönetimi, kentteki siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu birçok kesimden insan katıldı.

Kutlamada Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, cezaevlerinde süren açlık grevleri, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme ve HDP’nin kapatılmasına yönelik tepkiler damgasını vurdu.

Newroz Tertip Komitesi Başkanı Av. Özgür Çağlar’ın konuşmasıyla başladı. Çağlar, alanda toplananları "Onların Recep’leri varsa, bizimde Selahattin’lerimiz, Figen’lerimiz ve Leyla’larımız da vardır" sözleriyle selamladı.

Birlikte sahneye çıkan HDP Mersin İl Eşbaşkanları Gülbahar Şöfer ve Mehmet Alış ise alandakileri selamlayıp, halkın Newrozu’nu kutladı. Şöfer, yaptığı konuşmada gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olunmasına sert tepki gösterdi. Şöfer, "Biz kadınlar büyük bir mücadeleyle var ettiğimiz taleplerden vazgeçmeyeceğiz" dedi. Şöfer, partililerine dönük açılan kapatma davasına ise şu sözlerle tepki gösterdi: "HDP bir fikirdir, HDP bir düştür, HDP irademizdir. Fikrimizi de düşümüzü de irademizi de çiğnetmeyeceğiz." 

İl Eşbaşkanı Mehmet Alış da partilerini kapatmak isteyen AKP’ye "HDP halktır. Halkın özgürlük mücadelesinin önünde duramazsınız" diyerek yanıt verdi.

‘GÜÇSÜZ OLDUKLARI İÇİN SALDIRIYORLAR’

Sonrasında HDP Milletvekili Rıdvan Turan alandakilere hitap etti. Partilerinin kapatılmak istenmesi üzerinde duran Turan, "Tarihe tanıklık ediyoruz. Aynı zamanda tarih yazıyoruz. HDP’ye dönük saldırılar her geçen gün artıyor. Güçsüz oldukları için saldırıyorlar. HDP nezdinde demokratik kamuoyuna dönük saldırılar var. İktidar son derece tedirgin. Sizin emsalsiz direnişiniz karşısında çaresizler. Gidiş bileti çoktan kesilmiş durumda. Demokrasi ve özgürlük isteyenler dimdik ayakta" dedi.

‘TECRİT SİSTEMİNİN KALDIRILMASI BİR LÜTUF DEĞİLDİR’

Turan, PKK lideri Öcalan’a yönelik tecrit politikası üzerinde durdu. "Tecrit sisteminin kaldırılması bir lütuf değildir. Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılmak zorundadır. Hem içeride hem de dışarıda direnleri selamlıyorum" diyen Turan, konuşmasına şöyle devam etti: "Çabamız emekten, demokrasiden yana bir Türkiye’yi kurma çabasıdır. Demokrasi Bloku büyüyecektir. Bundan korkuyorlar. Onlardan korkan onlar gibi olsun. Mersin’de yokluk, yoksulluk almış başını gidiyor. Meclis’te bir direniş var. Gergerlioğlu’nun milletvekilliği kaldırıldı.

‘PARTİ OLARAK KAPATILMAK GÜNDEMİMİZDE DEĞİL’

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte söylediği sözleri de hatırlatan Turan, "Geldiği yer HDP’yi kapatma oldu. Parti olarak kapatılmak gündemimizde değil. Bizim baktığımız, direnişiyle umudu büyüttüğümüz meydanları dolduran milyonlardır. Ülkenin gerçek sahiplerinin kuracağı iktidar yakandır" diye konuştu.

'HAK VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN ALANLARDA OLACAĞIZ'

Turan ardından konuşan Mersin Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Çiğdem Serin, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş olması karşısında kadınlar olarak hakları ve yaşamları için alanlarda olup, mücadele edeceklerini söyledi. 

Sonrasında sanatçı Mervan Tan’ın sahne aldığı kutlamalar sorasında Newroz ateşini Barış Anneleri HDP’li siyasetçilerle birlikte alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde birlikte yaktı. 

'HDP, DÜKKAN MIDIR, KAPATILSIN?'

Yakılan Newroz ateşinin ardından kitleye seslenen Salim Kaplan, "Alevi'nin, Sunni'nin, Kürdün, Türkün bir arada olduğu bir Mersin’de Newroz kutlu olsun" diyerek tüm kent halkının Newrozu’nu kutladı. 

Bu Newroz’da kirli bir politika yürütüldüğünü dile getiren Kaplan, "Kürtler ve dostları bu kirli politikaları boşa çıkaracaktır. Bizler bu zulmü Saddam’dan, İran’da Bas rejiminden, Dersim’den, Zilan’dan, Seyit Rıza’dan, Şeyh Sait’ten, Cemile’den, Taybet Ana’dan biliyoruz. HDP dükkan mıdır kapatılsın! HDP, gençlerin, kadınların, Alevilerin, Arapların, Türklerin, Kürtlerin partisidir. Halkın iradesini nasıl kapatabilirsiniz. Kürt sorununu çözmemek için Kürtlere savaş açmış durumdalar. Bu alana baksınlar on binlerin direnişini görürler. Barış ve özgürlüğün sesini hep birlikte her alanda yükseltiyoruz. Umudumuz halktır, milyonlardır, HDP’dir" dedi.

BİNGÖL: HDP HALKTIR HALK BURADA

Newroz kutlamalarının adreslerinden biri olan Bingöl’de, binlerce yurttaş Saray Mahallesi’nde bulunan Hastane Caddesi üzerinde bir araya geldi. Kutlama öncesi alan, HDP bayraklarıyla donatıldı. Yurttaşlar Newroz ateşinin etrafında halaylar çekerek, şarkılar söyledi. HDP flamalarının taşındığı kutlamada, "Newroz Pîroz Be" yazılı pankartlar asıldı. Kurmancî ve Kurmançkî (Dimilkî) şarkılarla halay çeken yurttaşlar, HDP’ye yönelik baskılara karşı dikkat çekerek, "HDP halktır halk burada" sloganları atıyor.

SARI, KIRMIZI VE YEŞİL RENKLİ ŞALA EL KONULDU

Malatya’da Newroz Bayramı Emeksiz Meydanı’nda kutlandı. Meydana çıkan yollar otobüslerle bariyer oluşturularak trafiğe kapatılırken, HES kodlarıyla alana alınan yurttaşlar, programa bir saat kala alana gelmeye başladı. Arama noktasından sarı kırmızı yeşil şal ile geçmek isteyen İkbal Yalçınkaya ve 10 yaşındaki kızının alana girmesi polisler tarafından engellendi. Şala el koyan polisler, Yalçınkaya ve kızı girişte bir süre alıkonulduktan sonra gözaltına alındı. Yalçınkaya ve kızı İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube'ye götürülüp alınan ifadelerinden sonra serbest bırakıldı.

Yazar-gazeteci Mazlum Çetinkaya'nın kendi yazdığı kitapları alanda bulunan bir arkadaşına getirmesi polis tarafından engellenmek istendi. Kitabın toplatılıp toplatılmadığını kontrol eden polisler, daha sonra kitapların alana sokulmasına izin verdi. Polisin tutumuna, "Kitaba düşmansınız" diyerek tepki gösteren Çetinkaya, "Kendi yazdığım kitabı taşıyamayacak mıyım?" diye sordu.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Kürdistan Komünist Partisi, EMEK Partisi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) yöneticilerinin yanı sıra kente bulunan demokratik kitle örgütü temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

Diyarbakır’da Newroz kutlaması için hazırlıklar tamamlanırken, kırsal mahallelerde Newroz ateşleri yakıldı.

Diyarbakır’da yarın Bağlar ilçesi Newroz Parkı’nda Newroz kutlaması için 17 ilçede milletvekillerinin katılımıyla çağrı bildirileri dağıtılırken Asyı Mahallesi'nde lastikler yakan çocuklar ve gençler, Newroz kutlaması yaptı.

TUNCEL’DEN MESAJ

Newroz Tertip Komitesi’nin Kürtçe ve Türkçe yaptığı selamlamalardan sonra özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla kutlama başladı. Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in gönderdiği mesaj okundu. Tuncel mesajında, Newroz’un barışa vesile olmasını diledi. 

‘ARTIK VAAT EDECEK BİR ŞEYLERİ YOK’

Newroz ateşinin yakılmasıyla devam eden kutlamada konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, HDP’ye yönelik saldırılara tepki göstererek, Newroz’un saldırılara cevap olduğunu söyledi. 

EMEP adına konuşan GYK üyesi Halil İrmek, son dönemde HDP üzerinde artan baskılara dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye tepki gösteren İrmek, "Sözleşme uygulansın derken bir anda çektiler. Kadınlar her alanda haklarına sahip çıkacak. AKP'nin artık vaat edecek bir şeyi yok. Kendi bekası için HDP’yi kapatmak istiyor ama demokrasi güçleri buna izin vermeyecek. Yoksulluk arttığı için, emekçilerin ekmeği azaldığı için milliyetçiliği körüklüyorlar" diye konuştu.

SÜRÜCÜ: MÜCADELEYE DEVAM 

Ardından konuşan HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, partileri üzerindeki baskılara ve süren direnişe dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Kadınların haklarını korumaları gerekirken kararnameyle çekildiler, siz çekilemezsiniz. Kadınların mücadelesiyle o sözleşme geldi ve kadınların mücadelesiyle uygulanacak. Gergerlioğlu'nun vekilliği hukuksuz bir şekilde düşürüldü. Bütün hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğiz, kararlıyız. Şu an ülkede bir kaos hakim. 2013 Newroz’unda bir deklarasyon yayınlandı ve Sayın Öcalan’ın katkılarıyla hiçbir eve cenaze gitmiyordu. AKP iktidarı müzakereleri sonlandırdı ve İmralı’da tecrit derinleştirildi. Buna karşı 114 gündür devam eden açlık grevi var. Talep tecridin son bulmasıdır. Bu talep bir an önce kabul edilmelidir. Barış gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz." 

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde HDP’nin öncülüğünde Celal Doğan Parkı'nda Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, MYK Üyesi İlknur Birol, PM üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Kutlamanın yapıldığı park, HDP bayraklarıyla süslenirken, "Newroz ateşiyle direnelim özgürleşelim" ve "Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin, bi serbikevin" yazılı pankartlar asıldı. Kutlamaya gelen yurttaşlar Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutuldu. 

'HDP HALKTIR'

Müzik dinletisinden sonra konuşan HDP’li vekil Zeynel Özen, partisinin kapatılmasına yönelik girişimlere tepki göstererek, "HDP hem kazandıran hem de kaybettiren bir partidir. HDP olmazsa bu ülkeye barış gelmez. Kürtleri hedef göstererek sürdürülen bir savaş var. Barış dedikçe saldırıyorlar. HDP'yi iyi okusunlar. Bir gider bin geliriz. HDP'yi kapatamazlar. HDP halktır. Biat etmeyeceğiz. Direnmek yaşamaktır ve yaşatmak demektir" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına tepki göstererek konuşmasına başlayan İlknur Birol ise, "Kadın tecavüzcülerinin, katillerinin talebini karşıladılar. Ama kadınlar asla size boyun eğmeyecek" dedi.
Adıyaman’da Newroz Bayramı, Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı. "Newroz pîroz be" bayraklarının asıldığı alanda kitle sık sık "HDP halktır halk burada", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana zindana" sloganları attı 
Newroz’da konuşma yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, "HDP bir dükkan değildir hemen kapatılsın. HDP sadece bir kurum değildir; HDP sizsiniz, HDP halktır" dedi.

İmralı'da 22 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan ile kurulacak diyalogun barışın anahtarı olduğunu ifade eden Toğrul, "Taleplerimizi bir kez de buradan yükseltiyoruz. Tecrit bir an önce kaldırılmalıdır. Tecrit kırılırsa açlık grevleri son bulur. Eğer bu tecrit kırılmazsa bir sonraki seçimlerde AKP-MHP tarihe gömülecektir" diye konuştu. Toğrul'un konuşmasının ardından söz alan Kürdistanî parti temsilcileri, ulusal birlik vurgusu yaptı.

Bölge illerinin dışında batı illerinde de bugün Newroz etkinlikleri vardı. Antalya'da, Kepez Kent Meydanı'nda yapılan kutlamaya HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, KESK Antalya Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra binlerce yurttaş  HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Newroz'un zulme ve faşizme karşı direniş günü olduğunu söyleyerek, "Newroz Ateşi Kawa'dan Mazlum'a, Mazlumdan halklara özgürlük yolunu aydınlatan ışıktır" dedi. "Barış, adalet, eşitlik için demokratik Türkiye projesi yapan İmralı’ya Newroz sıcaklığıyla selam olsun" diyen Bülbül, tecridin suç olduğunu vurguladı.

‘HDP'YE KAPATMA DAVASI AÇAN SAVCI SARAYIN MEMURUDUR’

HDP’nin bir halk hareketi olduğunu kaydeden Bülbül şöyle konuştu: "Siyasi olarak tükenen, ekonomiyi iflas ettiren AKP-MHP bu siyasi rezaletin üstünü örtmek için bize kapatma davası açtı. HDP'ye kapatma davası açan savcı sarayın memurudur ve bu davayı açmakla halka karşı, adalet ve özgürlüğe karşı suç işlemiştir. HDP Türkiye halklarının iradesidir. Halk iradesini kimse kapatamaz! Alanda bulunan yoldaşlar, hevaller Newroz ateşi sıcaklığı ile mücadeleyi yükseltelim. Tarihimize, geleceğimize, emeğimize ve partimize sahip çıkalım." 

TEKİRDAĞ’DA ÇOCUKLARIN ALANA GİRMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Tekirdağ ve Çanakkale’de yüzlerce kişi kötü hava koşullarına rağmen Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı. Ergene ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi halı saha mevkiinde Newroz yüzlerce kişinin katılımı ile kutlandı. Polis tarafından kurulan arama noktalarından çocukların girmesine izin vermezken, çocukları ile birlikte gelen yurttaşların da alana girmesine izin verilmedi. Yurttaşlar ise alanın dışında bir araya gelerek Newroz’u kutladı. 

‘AKP-MHP BİR TABELA PARTİSİ OLABİLİR AMA BİZ HALKIN PARTİSİYİZ’

Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP’nin kapatılma davası için "Onlar zannediyor ki HDP bir tabela partisidir. Hayır, AKP-MHP bir tabela partisi olabilir ama biz halkın partisiyiz, halktan güç alırız. Bugün AKP-MHP iktidarı vekilliklerimizi düşürmeye çalışıyor. Bizim vekilliğimizi ancak bize bu yetkiyi veren halkımız alır. İzin verecek miyiz? Hayır! Buna öncelikle kadınlar izin vermeyecek. Bir sabah uyanıyoruz ve İktidar İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırdık diyor. Sormak istiyorum, siz mi getirdiniz ki siz kaldırıyorsunuz" ifadelerini kullandı. Gülüm, iktidarın bir akıl tutulması yaşadığını ve gidecekleri için yaşadıkları korkuyu gizlemeye çalıştığını söyledi. 

Gülüm konuşmasının ardından "Bijî Newroz" sloganları eşliğinde Newroz ateşini yaktı. 

Çanakkale’deki Newroz’un adresi ise, Esenler Mahallesi oldu. Mahallede bulunan boş arazide kutlanan Newroz’a yüzlerce kişi katıldı. HDP Milletvekili Oya Ersoy, PM üyesi Ömer Faruk Kırnıç ve Engin Güleser’in de katıldığı Newroz’da kötü hava koşullarını rağmen büyük bir coşku vardı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada kadınlar "İstanbul Sözleşmesi’nden çekildik" diyen iktidarı zılgıtlarıyla protesto etti. Kısa bir konuşma yapan Ersoy, bütün baskılara rağmen alanlara akın eden yurttaşlara teşekkür etti. Daha sonra Newroz ateşini tutuşturan Ersoy kitle ile halaya durdu. Çekilen halay ve zılgıtlar sonrası bütün katılımcılar beraber alanı temizleyip kutlamayı sonlandırdı. 

AYDIN’DA SES ARACI BAĞLANDI

Aydın’da yarın gerçekleştirilecek Newroz kutlaması için çağrı yapan anons aracı, "Ses aracı ruhsata işlenmediği" gerekçesiyle bağlandı. Polis, Aydın Efeler ilçesi Ovaemir Mahallesi’nde anons yapan aracı durdurarak, bin 339 TL para cezası keserek bağladı.

KAYMAKAM KAPATMA DAVASINI GEREKÇE GÖSTEREREK EL İLANINI YASAKLADI

Derik Kaymakamlığı, HDP’nin Newroz el ilanını partiye açılan kapatma davasını gerekçe göstererek yasakladı. 

Öne Çıkanlar