Grevde olan Bakırköy Belediyesi işçileri: Evimize ekmek götüremiyoruz

Grevde olan Bakırköy Belediyesi işçileri: Evimize ekmek götüremiyoruz
Sıfır zamma karış greve çıkan 300'e yakın işçi, geçinebilecekleri kadar ücret talep ediyor.

ARTI GERÇEK - Bakırköy Belediyesi önünde Belediye-İş Sendikası'nda örgütlü Bakırköy Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesinde kendilerine yüzde sıfır zam dayatıldığını belirterek greve çıktı.
Grevlerinin 4'üncü gününde olan işçiler, haklarını alana kadar grevden vazgeçmeyeceklerini vurguluyor. 

Bakırköy Belediyesi'nde Tiyatrolar Müdürlüğünde çalışan işçilerden Hakan Yıldız, greve çıkma nedenini şu sözlerle aktardı:

"2020-2022 yılları arasında imzalanacak olan toplu iş sözleşmesinin başka bir sendika tarafından yetkisine itiraz edildi. Sözleşmenin imzalanması 12 aya uzatıldı. Nisan ayında görüşmeler başladı. Bu defa Bakırköy Belediyesi Başkanı Bülent Kerimoğlu işçilere sıfır zam teklifiyle geldi. Zam oranlarının verilmemesi, ödeyemeyeceğine dair bilgiler verdi." 

'EVE EKMEK GÖTÜREBİLMEK İÇİN ZAM ALMAK ZORUNDAYIZ'

Belediye Başkanı Kerimoğlu'nun dün işleri ziyarete geldiğini ve belediye bütçesinin zam yapmaya uygun olmadığını belirttiğini kaydeden işçi Yıldız, "İki yıldır hiçbir şekilde zam yapılmıyor. Yapılacak şeyler belli. Evimize ekmek götürebilmek için zam almak zorundayız. Belediyenin bizleri mağdur etmeyeceğine inanıyoruz. Greve kimse çıkmak istemedi. Grev her zaman en son seçenektir işçiler için. Ama şu saatten sonra işçiler kazanmadan, haklarını almadan grevi bırakmaz" dedi. 

'DİRENİŞ NASIL OLUR ARTIK BİLİYORUZ' 

Konuştuğumuz bir diğer işçi Adres Soylu, belediyede 21 yıldır temizlik işçisi olarak çalıştığını söyledi. Bu süre zarfı içerisinde 3 belediye başkanıyla çalıştığını belirten Soylu, Belediye Başkanı Kerimoğlu'na direnişin nasıl olması gerektiğini kendilerine öğrettiğini dile getirdi. Soylu, "Hak nasıl alınır Vallahi öğretti bize (Kerimoğlu). Direnişin nasıl gelişeceğini artık biliyoruz" diyerek 2019 yılından bu güne toplu sözleşme yapılamadığını söyledi. 

Soylu nedenini ise şöyle anlattı:

"Kerimoğlu geldiğinde sendika ikiye bölündü. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'da  (DİSK) belediye girdi. DİSK'le Türk-İş'in arasında bir hayli gerilim oldu. Hiçbir sendika bizi düşünmedi. Kendilerini düşündüler. Türk-İş DİSKİ'i mahkemeye verdi; DİSK, Türk-İş'i mahkemeye verdi. Ama ek sendikayı Belediye Başkanımız belediyeye aldı. 

İŞ PARAYA GELİNCE GÖRÜŞMELER DURDU

Mart ayında toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Sözcülerimiz işler çok hızlı yürüyor. En kısa sürede sonuç alırız, diyorlardı. Ama iş paraya gelince iş durdu. Başkan diyor ki belediye bütçesi zam yapmaya yeterli değil. Pahalılığı biz görüyoruz, ortamı biz görüyoruz. Önceden toplu sözleşmeler yapıldığında 4 kişilik bir aileye yetebilecek bir zam oranını konuşuluyordu. Bugün aldığımız parayla iki kişiyi geçindiremiyoruz. 

'BİZİM DE SUÇUMUZ YOK'

Pahalılık, doların yükselmesi, ekonominin batmasından tabii ki Başkanımızın suçu yok; ama benim de suçum yok. Ricam bundan sonda Bakırköy Belediyesi'ne başkan olacak olan kişiler bizim toplu sözleşmelerimizi okuyup gelsin. Çünkü biz onları davet ediyoruz, onlar bizi davet etmiyor. 

'BİR GRAM GERİ ADIM ARAYACAĞIZ' 

Biz dünyaları, develeri bize verin demiyoruz ki. 21 yıllık bir işçinim. Toplu sözleşme bir yıl, iki yılda sürse kimse beni bu kapıdan kaldıramaz. Hakkımı almadan gidemem. Ben sendikal haklar için bedel ödemiş arkadaşlarıma ihanet etmemek için bir gram geri adım atmayacağım. Çocuklarıma, gençlere söz veriyorum; güzel bir gelecek onlara bırakacağım. Dilerim Belediye başkanımızda bizi anlayacak."

Öne Çıkanlar