Gümrük vergileri kaldırıldı: Maske ve kolonya için yeni tedbir

Gümrük vergileri kaldırıldı: Maske ve kolonya için yeni tedbir
Maske, kolonya-dezenfektan ve solunum cihazları için gümrük vergisinde düzenleme yapıldı. Tek kullanımlık tıbbi maske ve solunum cihazlarında gümrük vergisi kalktı.

Salgında en fazla talep artışı yaşanan maske, kolonya-dezenfektan ve solunum cihazları için gümrük vergisinde düzenleme yapıldı. Tek kullanımlık tıbbi maske ve solunum cihazlarında gümrük vergisi kalktı. Kolonya ve dezenfektan üretimi için ithal edilen dökme etil alkolden de vergi alınmayacak.

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında tedbirler alınmaya devam ediliyor. Ölümcül salgında en fazla talep artışı yaşanan maske, kolonya-dezenfektan ve solunum cihazları için gümrük vergisinde düzenleme yapıldı.

Tek kullanımlık tıbbi maske ve solunum cihazlarında ilave gümrük vergisi kaldırıldı. Ayrıca kolonya ve dezenfektan üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen dökme etil alkoldeki yüzde 10 gümrük vergisi alınmayacak

TEK KULLANIMLIK TIBBİ MASKEDE İLAVEDE GÜMRÜK VERGİSİ KALKTI

İthalat Rejimi Kararına Ek Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yüzde 20 ilave gümrük vergisine tabi "diğer hazır eşya" sınıflandırmasında tek kullanımlık tıbbi maskeler hariç tutulacak.

KOLONYA VE DEZENFEKTAN ÜRETİMİNE VERGİ DESTEĞİ

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek İthalat Rejimi Kararına Ek Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla "Nihai Kullanım Mevzuatı Kapsamında İndirimli Gümrük Vergisi Uygulanacak Tarım Ürünleri Listesi"ne dökme etil alkol eklendi. Böylece, kolonya ve dezenfektan üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen dökme etil alkoldeki yüzde 10 gümrük vergisi kaldırıldı.

SOLUNUM CİHAZLARI İLAVE GÜMRÜK VERGİSİNDEN MUAF

İthalat Rejimi Kararına Ek Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, "ozonoterapi, oksijenoterapi, aeroterapi, suni teneffüs veya diğer terapik teneffüs cihazları" sınıflandırması kapsamındaki ventilatör, oksijen konsantratörü ve benzeri solunum cihazlarının ithalatında yüzde 13 ilave gümrük vergisi uygulaması sonlandırıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, arz güvenliği için tıbbi maske, solunum cihazı, etil alkol ithalatında ilave gümrük vergisini kaldırdıklarını açıklamıştı.

Pekcan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Koronavirüse yönelik aldığımız tedbirler kapsamında, ortaya çıkması muhtemel ihtiyacın karşılanması ve arz güvenliğinin devamını sağlayabilmek amacıyla, tek kullanımlık tıbbi maskelerde yüzde 20 olarak uygulanan ilave gümrük vergisini kaldırdık.

Bunun yanı sıra kolonya ve dezenfektan üretiminde hammadde olarak kullanılan dökme etil alkol ithalatında hali hazırda yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisini kolonya ve dezenfektan üreten sanayiciler için sıfırladık.

Koronovirüs tedbirleri kapsamında yapılan ve bugün yayımlanarak yürürlüğe giren İthalat Rejimi Kararları'nda söz konusu değişiklikleri içeren Cumhurbaşkanımızın kararları hayırlı olsun."

Öne Çıkanlar