Hafter, Libya devlet başkanlığı seçimlerine aday oldu

Hafter, Libya devlet başkanlığı seçimlerine aday oldu
24 Aralık'ta yapılması planlanan başkanlık ve meclis seçimleri Libya Ulusal Ordusu'nun komutanı Halife Hafter, başkanlık adaylığı başvurusunda bulundu.

Al Arabiya kanalı, Libya Ulusal Ordusu'nun komutanı Halife Hafter'in 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlere devlet başkanlığı aday adayı olarak kaydolmak için belgelerini teslim ettiğini duyurdu.

Ardından Libya televizyonunda konuşma yapan Hafter, "Başkanlık seçimlerinde adaylığımı ilan ediyorum, bunu iktidar peşinde olduğum için değil, halkımızı zafere, ilerlemeye ve refaha götürmek istediğim için yapıyorum" dedi.

Tobruk'taki yönetimin askeri kanadını temsil eden ve Trablus'taki diğer yönetimin baş düşmanı konumunda olan Hafter, 'Libya'daki krizden çıkmanın tek yolunun seçimler olduğunu' söyleyerek, zafer kazanması durumunda 'uzlaşma, barış ve yeniden inşa yoluna başlama' sözü verdi.

Libya'da 2011 yılında NATO destekli bir operasyonla devrilen ve linç edilerek öldürülen 41 yıllık lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam da 14 Kasım'da başkanlık seçimleri için adaylık başvurusunda bulunmuştu.

Sputnik Türkçe'nin haberine göre, Libya Askeri Başsavcılığı ise Yüksek Seçim Komisyonu’ndan, Halife Hafter ve Seyfülislam Kaddafi’ye isnat edilen suçlar hakkında soruşturma tamamlanana kadar başkanlık seçimleriyle ilgili adaylık işlemlerinin durdurulmasını talep etmişti.

Seçimlerin zamanında yapılması için özellikle Batı'dan gelen baskılara rağmen düzenlenip düzenlenmeyeceği soru işareti kalan seçimlerle ilgili önemli pürüzler arasında aday olmama taahhüdünde bulunmalarına rağmen geçici yönetimden isimlerin şimdi yarışmak istemesi, Hafter gibi kutuplaştırıcı isimlerin aday olması ve seçim yasası anlaşmazlığı var.

Öne Çıkanlar