HDP’den bir ‘ortak aday’ açıklaması daha: Mansur Yavaş’a karşı tavrımız kişisel değil, ilkesel

HDP’den bir ‘ortak aday’ açıklaması daha: Mansur Yavaş’a karşı tavrımız kişisel değil, ilkesel
ARTI TV'de yayınlanan Günün İçinden programında Fuat Ateş'in sorularını yanıtlayan HDP'li Beştaş, Yavaş'ın adaylığına karşı tutumlarının kişisel değil, ilkesel olduğunun altını çizdi.

+GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Gelecek dönem Türkiye demokrasisinin anahtarı olacağız" diyerek cumhurbaşkanı adaylığı konusunda partisinin ilkelerini ve seçim sürecindeki yol haritasını ARTI TV’ye değerlendirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar grup toplantısında, muhalefet partilerine yönelik konuşmasında ortak aday fikrine açık olduklarını önceden duyurduklarını söyleyerek "Saydığımız yöntemler karşılık bulmazsa kendi adayımızı çıkarmayı en önemli seçenek olarak tutuyoruz" demişti.

Günün İçinden programında Fuat Ateş’in konuğu olan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisinin seçim süreci ve ortak aday konusundaki tutumunu canlı yayında ARTI TV’ye değerlendirdi.

‘İLKESEL TEMELDE YAKLAŞIMI ESAS ALIYORUZ’

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda HDP’nin esas aldığı 11 temel ilkeyi tekrar hatırlatan Beştaş, "Biz ilkelerimize bağlı bir aday ölçüsünü kullanıyoruz. Bunu aslında 27 Eylül’de bütün kamuoyuna ifade ettik. Demokrasi, adalet, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, Kürt meselesinin demokratik çözümü, kadına yaklaşım, ekoloji meselesine olan tutumu gibi 11 madde açıkladık. Bizim için önemli olan çıkacak adayların ilkelerimizle örtüşmesidir, bu konudaki şeffaf tutum ve açıklamalarıdır. Tabii ki bizimle kurulacak diyalog açık diyalog ve tartışmadır. Bu nedenle biz isimleri tartışmayı doğru bulmuyoruz. Çünkü özellikle Cumhur İttifakı bunu yaptırmaya çalışıyor ama biz böyle hassas dönemlerde hakikaten bu meselelerde ilkesel temelde yaklaşımı esas alıyoruz." açıklamasında bulundu.

‘YAVAŞ’A KARŞI TAVRIMIZ KİŞİSEL DEĞİL, İLKESEL’

Beştaş, Fuat Ateş’in "Mansur Yavaş ve Meral Akşener’in ortak adaylığı konusunda HDP’nin tavrı ne olur" sorusuna "İsimleri tartışmadığımızdan emin olun. Bu yetkide ne MYK’mızda ne PM’mizde isimler tartışılmadı. Ama diyelim ki Mahsur Yavaş gibi bir şahsiyetin tamamen rehin tutulan Selahattin Demirtaş’a ilişkin bir ‘inşallah’ kavramını bile reddeden resmi açıklama yapıyorsa bu bizim parti tabanımızda hem de kurullarımızda görülemeyecek bir mesele değildir. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bunu da yine ilkesel söylüyoruz. Neticede yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı adalet ilkemizin bu konuda kesinlikle örtüşmediğini söylüyoruz. Yoksa isimle ilgili ya da kişisel bir değerlendirme olarak söylemiyoruz. Çünkü bizim için isimlerden çok çok daha önemlisi ilkelerdir." yanıtını verdi.

‘TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN ANAHTARI OLACAĞIZ’

Partisinin ittifak konusundaki çizgisi ve yol haritası konusunda önemli açıklamalarda bulunan Beştaş, HDP’nin bu süreçte anahtar görevi gördüğünü belirterek, "Gelecek seçimlere ilişkin parlamentoda en yüksek sandalyeyi vekil sayısını çıkarmak için şimdiden çalışıyoruz. HDP olarak şuana kadar mevcut anketlerde görünen ya da tartışılan kulislerde oy oranının çok üstünde oy alacağımıza hiçbir kuşkumuz yok. Yani bütün veriler tabanda yaptığımız çalışmalar ve bizim dışımızdaki anket şirketlerinin yaptığı araştırmalarda aslında HDP’nin anahtar konumunda olduğunu tekrar tekrar teyit ediyor. Evet biz gelecek dönem Türkiye demokrasisinin anahtarı olacağız. Türkiye’de hak ve özgürlüklerin önünün açılmasındaki temel anahtar rolünü tabii ki üsleneceğiz. Ve bununla ilgili tabii ki ilkesel anlamda HDP önü kapatan kilitleyen değil, anahtar olma özelliğini büyüterek yoluna devam edecek. 3 Temmuz’da onbinlerce HDP’liyle demokrasi gönüllüsüyle Türkiye’nin demokratikleşmesine bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar