HDP'li vekil sordu: Barış Çakan’ın ailesi baskı ve tehdide maruz kaldığı için mi ifade değiştirdi?

HDP'li vekil sordu: Barış Çakan’ın ailesi baskı ve tehdide maruz kaldığı için mi ifade değiştirdi?
Barış Çakan cinayetini Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Barış Çakan’ın ailesi baskı ve tehdide maruz kaldığı için mi ifadelerini değiştirmişledir' diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Etimesgut'ta Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle 3 kişinin saldırısına uğrayarak kalbinden bıçaklanan Barış Çakan cinayetini Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede "20 yaşındaki Barış Çakan’ın Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldüğü bildirilmiş, bu iddia sosyal medyada da maktulün yakınları dahil birçok hesaptan paylaşılmıştır" denildi. 
 
Ankara Valiliği’nin bir gün sonra yaptığı açıklamaya değinilen önergede, "Barış Çakan’ın kuzenleri ve dedesi ilk ifadelerinde ise Barış’ın Kürtçe müzik dinlediği sırada bir grup tarafından parka çağrıldığı daha sonra ise öldürüldüğü yönündedir. Barış’ın arkadaşları ve kuzenleri daha önce de benzer durumlarla karşı karşıya kaldıklarını ve Kürtçe müzik dinledikleri için tehdit edildiklerini açıklamışlardır. Olay hakkında ayrıntılı bir araştırma yapılmadan Ankara Valiliği tarafından tartışmanın ‘ezan’ okunurken yüksek sesle dinlenen müzikten dolayı yaşandığını belirtse de son zamanlarda iktidarın kullandığı siyaset dilinin benzer olaylara zemin hazırladığını ortaya koymaktadır. Kullanılan bu nefret dilinin Barış Çakan ve Sakarya’da Kürtçe konuştukları için öldürülen mevsimlik tarım işçileri Şirin Tosun ve Kadir Sakçı’nın ölümüne sebep olduğu aşikardır" ifadelerine yer verildi.
 
Önergede şu sorulara yer verildi:
 
"* Ankara’nın Etimesgut İlçesi’nde Kürtçe konuştuğu için öldürülen Barış Çakan cinayetine ilişkin ayrıntılı bir araştırma yapılmış mıdır?
 
* Söz konusu cinayete ilişkin henüz bir araştırma yapılmadan Ankara Valiliği’nin tartışmanın yüksek sesle dinlenen müzikten kaynaklandığı açıklamasının izahı nedir?
 
* Barış Çakan’ın dedesi ve kuzenleri ilk ifadelerinde  ‘Barış’ın Kürtçe müzik dinlediği için öldürüldüğünü’ belirtmelerine rağmen sonradan bu ifadelerini değiştirmelerinin nedeni nedir? Barış Çakan’ın ailesi baskı ve tehdide maruz kaldığı için mi ifadelerini değiştirmişledir?
 
* Barış Çakan’ın ölümünden sorumlu olarak gözaltına alına 3 saldırgan ifadelerinde ne anlatmışlardır? Saldırıyı gerçekleştirmelerinin neden nedir?
 
* Barış Çakan cinayetine ilişkin özellikle sosyal medyada ‘iyi yapmışlar’ vb. paylaşımlarda bulunan kişiler hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?
 
* Türkiye’de özellikle son zamanlarda kullanılan ve giderek artan nefret ve ötekileştirişi siyaset dilinin terk edilmesi için bir girişimde bulunacak mısınız?" (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar